ne reagiram na glukozni test, zjutraj pa 5,4
Spoštovani.
V prejšnjih dveh nosečnostih sem bila vaša pacientka. Prvič so mi diagnoticirali MTG na običajnem pregledu sladkorja (tam nekje okoli 22.-24. tedna). Šla sem na dieto, bila brez merilnika (to je bilo 6 let nazaj). Kljub dieti se je rodil otrok s težo 4420 g.
V drugi nosečnosti na glukozne teste nisem reagirala, sem pa kljub vsemu prišla do vas, ker sem imela povišan sladkor zjutraj in občasno na tešče. Z dieto in merilnikom mi je uspelo roditi fantka, težkega 4070 g. V tej nosečnosti ste me opozorili, da spadam med osebe, ki ne reagirajo na glukozni test, na hrano pa. To je bilo 4 leta nazaj.
Zdaj sem tretjič noseča, pri 39 letih (cca. 11 – 12 tednov). Ginekologinja me je preventivno poslala na glukozni test (pri cca 9. tednih). Test je bil negativen. Ker sem pozabila, da ste mi v času druge nosečnosti rekli, da ne reagiram na glukozni test, sem bila mirna. Zadnja dva tedna pa sem opažala žejo, utrujenost in iritiranost v grlu (čudno se sliši, a tako sem čutila). Zato sem si sama kupila merilnik in danes zjutraj sem imela na tešče sladkor 5,4. To je bila moja prva meritev v tem času.
Vstrašila sem se, da imam morda že ves čas povišan sladkor!? Zdaj me skrbi – sploh, ker sem na vaših postih prebrala, da je neodkrit diabetes škodljiv predvsem v prvem trimesečju, torej takrat, ko se formirajo organi. Strah me je, da je bila v tem času storjena škoda…
Imam napotnico za diabetološko. Tako, da se bova po vsej verjetnosti srečali. ne vem pa kakšne so čakalne dobe.
Lp in hvala vnaprej za odgovor!
Pozdravljeni,
nosečnice so v naši diabetološki ambulanti vedno na vrsti prvi torek, ko se javijo na pregled. To se pravi, pridite 18.3.2014 ob 13 uri, bodite 1 uro in pol po kosilu.
Vaš krvni sladkor 5,4 mmol/l na tešče govori za nosečnostno sladkorno bolezen in ne za sladkorno bolezen tipa 1 ali tipa 2, kjer bi bil krvni sladkor na tešče nad 7 mmol/l. To pomeni, da je sladkorna bolezen prisotna že pred zanositvijo. Vaša vrednost ni takšna, da bi povzročila spremembe ploda. Tako, da kar brez skrbi. Pričnite pa s sladkorno dieto.
Se vidiva v torek.
Lep dan
Forum je zaprt za komentiranje.