Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Ne pridobiva teže…

Ne pridobiva teže…

Pozdravljeni!
Na Vas se obračam, ker imam težavo.
3.junija sem v ljubljanski porodnišnici rodila fantka v 33. tednu (1270g, 41cm).
Težava, ki se je pojavila v zadnjem mesecu je, da moj otrok ne pridobiva na teži.
Takole sva se redila do sedaj:
– ob rojstvu 1270 g
– starost 1 mesec 1880 g (zredil se je 610g)
– starost 2 meseca 2720 g (zredil se je 840g)
– starost 3 meseci 3660 g ( zredil se je 940g)
– starost 4 meseci 4320 g (zredil se je 660g)
Do četrtega meseca je bil hranjen z mojim mlekom po steklenički.
Pri starosti 4 mesecev sva začela z dojenjem, saj s črpalko nisem mogla načrpati toliko kot bi on lahko pojedel.
Po začetku dojenja je nekaj časa izgubljal težo (cca 10 dni) – izgubil je približno 120 g., nato pa je začel pridobivati po 10-15g dnevno. En teden je težo pridobival, pa se ga je lotil prehlad z zamašenim noskom, vnetimi očmi, pokašljevanjem in kihanjem. Rekli so, da gre za virozo. Teža je zopet začela padati. Danes (dva dni mu še manjka do starosti 5 mesecev) tehta 4330g – torej se v zadnjem mesecu ni zredil nič. Še vedno je malo nahoden in mu je potrebno spirati nosek.

Naj napišem, da je v tem obdobju, ko sva se dojila, otrok bil dobre volje (ni jokal, ni bil “tečko” – nisem imela občutka da bi bil lačen. Dojil se je 6-7 krat na dan. Polulanih in pokakanih plenic je bilo dovolj.

Ne vem, kaj naj storim oziroma, kje delam napako.
Poraja se mi nešteto vprašanj:
– ali moje mleko ni dovolj kvalitetno?
– ali mu dojenje še vedno prestavlja tako velik napor, da ne pridobiva teže?
– ali res ni lačen oz. je tako “potrpežljiv”, da ne joče tudi kadar začuti lakoto?

Res sem bila zadovoljna in vesela, ko je ob dojenju pridobival grame, pa čeprav minimalno.
Začela sem mu tudi uvajati riževe kosmiče pomešane z mojim mlekom ( na žličko) – a za to še vedno porabiva veliko časa, za majhne količine.
Poskusila sem tudi z adaptiranim mlekom (čeprav bi mi bilo bolj všeč, če ga ne bi bilo potrebno dodajati in bi bil hranjen z mojim mlekom). Adaptirano mleko je zavračal.

Verjetno ste se v svoji praksi srečali že s kakšnim podobnim primerom, zato vas prosim, če mi lahko svetujete, kako dalje. Hvaležna bom vsakršnega nasveta, saj sem res že obupana.

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovana lilip,

pridobivanje teže je bilo pri vašem fantu v prvih mesecih res nadpovprečno dobro, zato je trenutni “šok” razumljiv. Za ustavitev pridobivanja gramov je lahko veliko razlogov – in zelo redki so taki, da bi lahko vzbujali skrb.

Prvi razlog je lahko, da je vašega mleka (ki je po sestavi povsem “kakovostno”) premalo. Dnevni vnos naj bi bil okrog 160-180 ml/kg, kar pomeni pri teži okrog 4400 gramov približno 700 ml mleka dnevno – in verjetno ob številnih skrbeh in strahovih toliko ne spravite več skupaj. Riževi kosmiči niso rešitev, saj kalorij ne dodajo – le zgostijo mleko, ki ga potem še težje spravi do želodčka. Če že želite kaj dodajati v vaše mleko, naj bo to sladka smetana – ali pa beljakovinsko-mineralni ojačevalec, ki ga kupite v lekarni (Milupin FMS ali Nestlejev FM 85).
Če odklanja nadomestke vašega mleka in vam ne uspe povečati količine lastnega mleka, je fantič dovolj star, da pride v poštev uvajanje goste hrane.

Drugi razlog, da teža stoji, je zanesljivo viroza, ki jo je preboleval v zadnjem mesecu – in ki moti sesanje, spremeni tudi željo po pitju, velikokrat zamašen nosek, pokašljevanje in kihanje spremlja bolj mehko, slabše prebavljeno ali celo tekoče blato.

Prelahki nedonošenčki (“zahirančki”) so lahko tako prezahtevni ali preveč potrpežljivi dojenčki – in vaš je očitno v tej drugi, staršem bistveno bolj naklonjeni skupini. Zato ga dojite, kot dodatek skušajte najti hrano, ki mu bo v veselje in se – če je le zadovoljen, dobro razpoložen dojenček – vsaj še nekaj tednov ne sekirajte toliko zaradi teže, ki stoji oziroma počasi napreduje.

Le v primeru, ko bi bila teža enaka še čez 2-3 tedne ali če bi se pojavili kakšni drugi znaki slabega “uspevanja” (bruhanje, sluz ali kri v blatu, izpuščaji po koži, bledica, nerazpoloženje), bo treba po nasvet in pomoč k zdravniku tudi “v živo”.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Hvala za ekspresno hiter odgovor…
Bom počakala, da se viroza poslovi. Upam, da bo potem bolje z napredovanjem teže.

Se pa vsekakor še oglasim… upam, da s kakšnim gramom več pri našem fantiču.
Hvala in vse dobro vam želim…

Še nekaj – FMS smo imeli, ob odpustu so nam napisali, da naj ga uporabljamo do teže 2500g. Ne bo nič narobe oz. ga lahko še vedno uporabljamo? Mu bom pač kakšen obrok zopet dajali po steklenički.
Hvala.

Seveda FMS lahko dajete do katerekoli teže – le vse dražje bo, saj se dodaja 4 merice na 100 ml mleka in škatla izgine, kot bi mignil… Sladka smetana (Ljubljanske mlekarne, Pomurske, Celjske, …) je cenejša, skoraj enako učinkovita pri pridobivanju gramov in namenjena tudi za širšo uporabo za celotno družino.

“Ekspresni” pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Če je učinek skoraj enak, potem se bom odločila za sladko smetano (FMS res ni poceni) in mu dodajala pri obrokih, ki jih bo spil po steklenički. Če sem prav prebrala v sosednji temi, se dodajala ena žlica na 50 ml mleka.
Upam, da bo teža začela naraščati, ko bo naš fant popolnoma zdrav in da bova kljub vsemu še lahko uživala v dojenju.
Hvala Vam za vse.
Pozdrav in vse dobro.

Lilip pozdravljena. Zgleda da sva rodili v istem času. Se mi lahko oglasite na mail, mogoče se poznava? [email protected]

LP

New Report

Close