ne prenašam beljakovin
Ne vem , če to vprašanje ravno sodi sem, pa vendar. Že nekaj časa imam problem, da zelo slabo prenašam hrano, ki vsebuje veliko beljakovin. Nekaj časa niti nisem bila, pozorna, vendar ko težave niso prenehale, vendar se povečale sem začela biti pozorna. Vedno, npr. če pojem normalno porcijo mesa ali skute mi vse skupaj obleži v želodcu, napenja, mi je slabo,…, potrebujem potem pribl. par dni, da se mi prebava zopet uredi. Ne vem več kaj naj naredim, ker beljakovine je preprosto treba , da jih pojem, ker imam zelo slabe mišice in zato kljub telovadbi velike probleme z hrbtenico. Ali ima kdo podobne probleme??? Mojemu zdravniku sem to že omenla, pa me je samo čudno gledal. Kako naj pridobim v telo beljakovine, če imam takšne probleme. In ne gre za kaprice, ampak res problem. Hvala za odgovore in LP.
PS. To traja že pribl. eno leto, in v tem času, ker se pač zaradi težav, ki se mi ob zaužitju takšne hrane vedno znova pojavljajo takšni hrani odpovedujem, sem postala fizično res zelo slabotna. Sicer redno jem, predvsem zelenjavo, sadje in pa testenine, riž,… redno vsak dan kosilo, …
Lepo pozdravljena,
vaša težava je res malce nenavadna. Dokaj pogosto se pri odraslih razvijejo preobčutljivosti na mleko, kar je posledica premajhne aktivnosti encimov, ki so potrebni pri presnavljanju mlečnega sladkorja. Takrat je včasih potrebno nadomestiti mleko z drugimi viri beljakovin.
Težave, ki jih vi opisujete, lahko nastopajo zaradi različnih vzrokov in vzročno povezovanje z manjšo količino beljakovin, ki jo odrasli potrebujemo, je mogoče težko. Odrasel človek lahko dobi dokaj hitro dovolj beljakovin tudi z drugimi vrstami hrane, tako da predvsem ne skrbite. Poskušajte za nekaj časa obogatiti jedilnik z oreščki, stročnicami, jajčnim beljakom, vsekakor pa ni potrebno pretiravati. Tudi sicer ob takih težavah ni pričakovati tako drastičnih sprememb v mišični masi. Redna aktivnost je pri tem veliko pomembnejša.
Kar brez skrbi,
M Anderluh
Hvala za vaš odgovor. Vem da se težave zdijo nenavadne , vendar so tu in so zelo nadležne in me spremljajo že kar nekaj časa.Ker nikakor nisem vedela kako si naj pomagam, sem prečitala kar veliko literature in prišla do zaključka, da je verjetno prišlo do pomajnkanja vitaminov B skupine, ki znajo povzročat takšne težave kot jih imam in so lahko posledica depresij, jemanja hormonskih tablet,… Ne vem sicer če je to čisto točno, vendar sem se odločla za kuro B kompleksa. (Depresije me res že sprermljajo kar kakšnih šest let, sedaj pa imam že pol leta hormonsko terapijo, ker se mi delajo ciste.) Kakšno pa je vaše mnenje? Hvala in lp.
Draga Anastazija,
vitaminski dodatki v pravih količinah vam lahko samo koristijo, posebej če je bila vaša prehrana v zadnjem letu zelo pomanjkljiva. Sicer mi ni znana znanstveno dokazana povezava depresije in posledičnega pomanjkanja B vitaminov. Lahko se pa ob pomanjkljivi resorbciji hrane, pomanjkljivem vnosu mleka in mlečnih izdelkov, ob kroničnih driskah in tudi ob hormonskih kontracepcijskih tabletah razvije pomanjkanje nekaterih B vitaminov, kot sta B6 in B2 vitamina.
O tem se posvetujte še s svojim zdravnikom, ki lahko opredeli še ostale morebiti prisotne znake pomanjkljive prehranjenosti.
Lep pozdrav,
M Anderluh