Ne morem jokat
Pozdrav.
Stara bom 50 let. Pred skoraj desetimi leti je moj ljubi naredil samomor. Zlomilo me je. Kot bi se mi možgani zlimali skupaj. Od takrat ne morem jokat. Največ, da imam cmok v grlu. In to šele zdaj, po desetih letih. Pa bi se rada kdaj zjokala, bi mi odleglo. Kaj se zgodi v telesu, v psihi? Zakaj ne morem jokat?
Zatekla sem se v hrano in zdaj se mučim s prenajedanjem, kar me zelo bremeni, imam 20 kg več.
Hvala za razlago.
Pozdravljeni!
Si predstavljam, da je izguba še vedno boleča. Težko vam razložim kaj se vam dogaja, ker vas ne poznam. Od možnosti kar mi pride na misel je, da niste izgube odžalovali. V splošnem gre človek ob izgubi skozi naslednje faze: faza zanikanja, faza jeze, faza pogajanja, žalost in nato sprejemanje. Prenajedanje je lahko tudi eden od načinov kako ublažimo svojo stisko, ki je nepredelana. Ponavadi se težava pri žalovanju, kot tudi marsikatere osebne težave, pojavi(jo) v povezavi z nepredelanimi zgodnjimi izkušnjami v najzgodnejših odnosih s starši oz. skrbniki.
Moj predlog bi bil, da si poiščete strokovno pomoč psihoterapevta, ki vam lahko pomaga pri razumevanju sebe, predelavi čustev in posledično izboljšanju počutja.
S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj