Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Ne mara dude, trpi palček!!!!!

Ne mara dude, trpi palček!!!!!

Naš 3 mesečnik že kakšne 3 dni vztrajno zavrača dudo in ko pete odnesem, že sesa palec. Čez dan mu ga dajemo ves čas ven in poskušamo zamenjat z dudo, ponoči, ko spimo to pridno izkorišča. Samo danes, ko sem se 4x ponoči zbudila je sesal palec in pri tem tako naglas cmoka, da je joj. Sem iskala nasvet z iskalnikom, pa si žal s tistim nasvetom menjaj za dudo ne morem kaj dosti pomagat. Kaj bi ve naredile? Pustiti ga ne nameravam, da bi to počel še naprej, ker bo potem še težje.
– Ali obstaja kakšna maža, da bi mu ga namazala in bi bilo groznega okusa, pa vendar neškodljivo?
– Ali bi mu dala kakšne rokaviče gor? Čeprav je ravno v obdobju, ko začenja spoznavati in so prvo na vrsti rokice.
– Ali naj mu obvežem samo ta prst s kakšnim povojem, sam pol se vprašam, če ne bo cuzal povoja?
Naj povem, da ima prstek že čisto rdeč in nevem kako daleč lahko to vodi, gotovo se mu lahko vname.

Hvala za nasvet.

V knjigi otrosko spanje brez joka v sanje sem prebrala, da ce otrok zavraca dudo in ima raje prste naj mu to dovolimo..saj je to ena oblika, ko se sam zamoti in tako tudi zaspi…pri nas dudo zavraca ze od samega zacetka…pet minut mu je zanimiva, pol pa jo spljune in na vrsti so prstki vsi po vrsti..pa mu pustim…ker tudi tako zaspi…ne vem…ne znam ti svetovat…kako bomo pri nas to ukinili se se nekaj casa ne bom ukvarjala :)))

Obstaja maža proti grizenju nohtov, ki je strašnega okusa, vendar mislim, da je vaš možic za to še premajhen. Mi smo hčerki namazali prst, ko je imela približno štiri leta in se ji je že močno poznalo na sprednjih zobkih.

Dobiš ga v lekarni, pa tudi v Milerju sem ga videla.

Ja … pšri nas so tudi tako zanimivi tej prstki. Sicer ima raje kazalec, ki si ga res stalno gati v usta … jaz pa cukam non stop ven. Sicer dude še ne zavrača in zvečer zaspi z njo … sem pa opazila tudi jaz, da ko jo ponoči vseeno zgubi si kar v spanju potisne tisti kazalček v usta in začne cmakat … :))) Seveda se jaz zbudim ob vsakem njegovem premiku in mu pač prstek zamenjam z dudo in je spet en čas mir.

Ko mi meni noče zagrabit dude mu dam gor no Vatrovno kapljico in ker je tako fino sladka jo seveda prav z veseljem pocuza. In to cuza tolko časa dokler ne zaspi … ;))) :)))

nekje sem slišala ,da otroku namažeš nohtek s posebnim smrdljivim lakom ,ki se kupi v drogeriji.Upam,da boste to tegobo kmalu prerasli

Jaz sem bila na istem dva meseca nazaj. Ker ima moja sodelavka pet letno hči, ki ima probleme s ptičjim ugrizom, sem se odločila, da naš mali ne bo cuzal prsta. V njegovo dorbo(čeprav je zelo simpatično).
Na rokico sem mu nataknila njegovo nogavičko. Dan in noč. Bila je tako mokra za ožet.
Štirinajst dni je trajalo in sedaj ni problemov.
Seveda so sosede bile začudene kaj se grem.
Toda kaj bi pa rekle, čez deset let?
ANAM

naša dvomesečnica je tud odkrila eno posebno zanimivo zadevo ,ki se ji pravi roka. Cele dneve si jih ogleduje in baše v usta. Pri tem pa veselo cmoklja. Njena navdušenost gre včasih tako daleč da si prste porine globoko v usta, da skoraj bruhne…. Pri nas tud ne pride v poštev duda, se prav dere, razen ponoči, ko z dudiko zaspi, potem pa jo v spanju pljune ven in potem vsi veselo pančamo.
Drugače pa je s palčki tako, da otroka potem težje odvadiš kot od dude (dudo vržeš preč, palčka ne moreš). Mislim, da otroci rabijo okušat stvari, tud palčke. psihologi pravijo, da imajo tako majhni otroci t.i. oralno fazo, ko nujo rabijo vse okusit. Za otroka bo še dolgo središče vsega dogajanja glava, usta. Kar poglejte risbice svojih štiriletnikov. najprej narišejo glavo in vse kar je na njej, potem pa iz glave noge in roke….
Jaz bom svoji kr pustila da cmoka, kaj pa čem druzga.

Tudi moja deklica ne mara dude, niti svojih prstkov. Je pa zanimivo, da ima zato namesto dude, ko je zaspana, najraje košček skorje kruha in jo cuza kot dudo!

Lahko vam povem našo izkušnjo. Sin ni maral dude od 1 meseca in od takrat je podnevi in ponoči pogosto sesal palec (malo levega, malo desnega). Ko je bil manjši, smo mu dali čez noč na roke rokavičko, vendar je kmalu ugotovil, da jo lahko z zobmi potegne dol. Potem smo ga pustili do 20 meseca – takrat pa smo se zaradi posledic za zobe odločili, da je tega dovolj. V DM smo kupili za mazat Mavala STOP (zgleda tako kot prozoren lak za nohte). Samo en teden smo mazali in je prenehal sesati. Zdaj niti pomisli več ne na to, da bi dal prst v usta. Kar sam pove, da je to blek!

Tudi pri nas je duda letela kakor daleč jo je lahko vrgla.

S prstki ni problem in ne bo nastal, dokler otrok tlači v usta vse prstke, celo pest ali vsakič drug prstek.
Če bo dlje časa sesal palček, pa utegne nastati težava. Naš dojenček občasno sesa palček, sicer so pa kar vsi prstki dobri.

Ja.. in ker so rokice v ustih, so mokre in včasih hladne. Babica (tašča) pa v luft – otroka zebe! Ma daj no, zebe, pa si ti stalno moči roke, bodo tudi hladnejše kot sicer.

Pusti mu prstek, saj to je način, da se crklja sam. Pač ne mara dude, kot moj pikec ne, se pa potolaži s prstkom.

mlade mamice
vsem svetujem, da odvadite svoje male te grde razvade. Mi pri nasem fantu nismo bili dosledni (pa ne mislit, da nisem poiskusila kar nekaj metod) in smo se odvadili nekje pri 7-ih, 8-ih letih. sedaj pa (10 letnik) cutimo posledice. Odprti griz, sumniki in sicniki se ne izgovorijo 100 % pravilno… obiski pri logopedu… caka pa naju tudi ortodont).

Zato vam tako kot AnaM toplo priporocam da ste “krute” danes in ne jutri! Slisala sem tudi za primere 20-letnikov, ki kadar so v stiski sesajo palec; tega pa verjetno ne zelite svojemu otroku. Pa veliko uspeha

LP

Jaz bi ga tudi pustila, naj sesa. Otroci v tem času potrebujejo sesanje.
Moja izkušnja s prvo je taka: od enega drugega meseca je rada sesala prste, pa tudi celo pest, dude ni imela. Pri petem mesecu se je sama odvadla in nobenih problemov zaradi tega.

Če pa res nočeš, da bi sesal prst, ki je že rdeč, potem pa mu ponudi ko začne sesat dojko. 🙂

Pri nas je tudi zavračala dudo in oboževala svoj prstek. Pa kaj. Za otroka je to tolažba, toplina, varnost. A poznaš kakšnega večjega otroka, ki še sesa prst? Vsi se odvadijo, ene prej, drugi kasneje. Naša se je pri pri 4,5 let. Pa tudi zobki niso nepravilno izraščeni. Kar pa se tiče raznih maž in podobnih stvari, jaz sem prav tako sesala prst in starša pravita, da ni nič pomagalo.
Pa še tole, bratu sta npr. vzela dudo pri dobrih dveh letih in pol in nadomestil jo je s prstom.

Tudi jaz sem imela čist iste probleme kot ti, sem tudi takrat pisala na forumu. Moj fantek je tudi pri 3 mesecih začel vztrajno sesati prstek, dudo pa zavračati. Jaz sem mu dala ponoči rokavičke gor, je sicer rokavičke v usta tlačil, ampak vsaj do prstka ni prišel oz. ni ga tako globoko vtaknil v usta. Pa dudo sem mu vztrajno tlačila v usta. Veliko noči nisem prespala, ker sem vsakič, ko sem zaslišala cmokanje vstala in mu porinila dudo v usta in potem jo je vrgel ven in spet… Soseda, ki je zobozdravnica mi je svetovala, naj bom vztrajna, ker se res pozna na zobkih. In se je splačalo. Minilo ga je in vzljubil je dudo, zdaj pri 5 mesecih pa tlači v usta celo rokico oziroma po tri prste skupaj tako, da se mu celo spahne. Ampak to je drugo.
Veliko uspeha in lp

Definitivno sem se odločila, da mu bom nekaj nataknila gor. V skrajnem primeru bo to nogavička, ampak vseeno bi te rada vprašala ali si imela kakšne posebne rokavičke, ste jih zašili, ali se jih morda celo da kje kupiti, ker si ne predstavljam čisto, da bi mu dala kakšno zimsko rokavičko.

Najlepša hvala za odgovor.

Veš kaj, moja hči je do 6. leta cuzala palec, pa si ni deformirala zob, ker je palček v sklepu upognila in prilagodila zobem. Pač pa je sin imel anatomsko dudo do treh let, pa ima zobke deformirane.

Rokavičke sem kupilav Baby centru, stanejo cca. 300 sit, so pa čisto navadne bombažne, seveda brez palčka, so pa malo manjše, tako, da prstki nimajo prav veliko prostora, drugače bi lahko palček prišel v usta. lp

Mogoče palček v tvojem primeru res ni pustil posledic, ampak v večini primerov pa jih pusti. Jaz jih kar nekaj poznam. Tudi večina zobozdravnikov opozarja na to, če pa ne bi bilo tako, pa najbrž ne bi tega govorili. lp

New Report

Close