Najdi forum

Mene pa skrbi ena zadeva pri mojemu sinu. Moj sinko je nedonošenček rodil se je 1,5 mes. prej. Normalno se razvija vse je ok. sedaj ima skoraj 15. mesecev in še ne govori ne mama, ne ati ne babi nič. Res me skrbi. Aja pa še hodi ne, samo stoji, če se prime za stol ali sedežno. Za hoditi že razumem, da bo že shodil, samo govori pa nič in to me zelo skrbi. Hoče nekaj povedati in samo govori ha hahaaa tako nekako.
A mislite, da bi ga morala peljati logopedinji ali, kje drugje?
Hvala za vašo pomoč oz. odgovor.

Lepo pozdravljeni
Doroteja

Dobro se z dobrim vrača:-)))

Doroteja,

nekateri nedonošenčki v motoričnem in govornem razvoju lahko zaostajajo za vrstniki, rojenimi ob roku. Zaostanek je še v mejah normale, če ne presega, v vašem primeru – 1,5 do 2,5 mesecev. Ob teh predvidevanjih in ob upoštevanju zg. meje starosti prve besede, bi se lahko prva beseda pri vašem sinku pojavila nekje med 16. do 19. meseci.

Vzroki, zakaj v tem času še ni prvih besed, so lahko različni:
nedonošenost, dodatni zapleti ob porodu ali v nosečnosti, dosedanji govorni in motorični razvoj pri otroku, pa tudi način komunikacije, ki imate z otrokom.

Če zapletov v nosečnosti ali ob porodu ni bilo, ima nedonošenost v razvoju vašega otroka “levji delež” in vpliva na upočasnjen tako motorični kot govorni razvoj otroka.

Običajno je tako, da ko se otrok “pripravlja” na samostojne korake, vloži v to vso svojo energijo in vsa ostala področja (tudi govor) so potisnjena na stranski tir. Če vaš otrok samostjono stoji ob opori in se npr. premika ob sedežni ali stolu, se mogoče pripravlja na prve samostojene korake, zato govorni razvoj “miruje”.
Prva beseda (ali besede) se običajno pojavijo ob prvih korakih, lahko pa že prej ali kasneje. Vendar pa otrokov govorni razvoj veliko hitreje napreduje, ko je v hoji bolj samostojen.
Čeprav večina otrok najprej reče “mama”, “tata” ali kaj podobnega, pa lahko prvo besedo predstavlja tudi kakšna otrokova skovanka, ki ni podobna besedam odraslih. Če je njegov “haha” vezan na določen predmet ali dejanje in ga vedno usporablja v tem smislu, je lahko to njegova prva beseda – skovanka.

Govorni razvoj (besede, stavki) je (pa ne samo pri nedonošenčkih) vezan na slušne sposobnosti, pa tudi, kako sta se govor in komunikacija (tudi predgovorne sposobnosti) razvijala do sedaj. Izostanek smeha, imitacije, gruljenja, čebljanja, neobračanje za glasovi ali zvoki bi zagotovo pomenilo, da z otrokovim govorom nekaj ni v redu in da potrebujete strokovno pomoč logopeda.

Navsezadnje pa je govovrni razvoj odvisen tudi od tega, kako otrok z vami in okoljem komunicira sedaj, pa tudi kako komunicirate vi z njim. Kako veste, kaj bi rad? Vam pokaže, uporablja gibe ali geste, pove po svoje (tudi če izpusti kakšnikoli glas) ali razberete iz njegovih reakcij? Ga pri tem razumete samo domači ali še kdo drug? Neuporaba gest, razbiranje iz njegovih splošnih reakcij, ki jih razmete le vi in nič zvokov, glasov, bi prav tako lahko pomenila, da pri razvoju njegovega govora potrebujete strokovno pomoč.

Z odgovori na zastavljena vprašanja, boste dobili boljši v pogled v otrokov govorni razvoj, pa tudi kaj (in kdaj) lahko pričakujete.
Če se pri zastavljenih vprašanjih ni vidite težav, pa tudi kot pišete- se vaš otrok sicer normalno razvija -, vam svetujem da njegov govorni razvoj spremljate. Če bo stanje enako čez 2 do 4 mesece (ne bo prve besede ali razen “haha” ne bo drugega oglašanja) bo obisk pri logopedu nujen. Do tedaj, pa otroka čim več spodbujajte k izražanju (ne iščite besed), pustite mu čas, da po svoje odgovori na vaše zahteve (ne skočite na vsak njegov “trzljaj”!), pa čim več mu berite in pripovedujte, kaj delate (brez pomejševalnic).
Upam, da sem vam odgovorila na vprašanje. Oglasite se, kako napredujete!
Lep pozdrav in čim več govornih užitkov, lp Petra

Pošlji oblikovano (16-01-04 05:38)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Pri 12. mesecih bi že moral hoditi, vsaj tako eni pravijo. To je tudi skrb zbujajoče. Takoj k pediatru.

Anonim,

vsi “razvoji” /telesni, govorni, čustveni, intelektualni, socialni …/ imajo individualni potek. Mejniki, ki jih strokovnjaki postavljajo kot merila “normalnega razvoja”, SO VEDNO POSTAVLJENI V INTERVALU, npr. iotrok ima pravico, da shodi že pred 1. letom ali pri 1. letu in pol, ob zapletih v nosečnosti ali porodu, pa še kasneje.
Podobno je s čistočo, eni so čisti prej, drugi kasneje.

Z vašo ugotovitvijo, da je potrebno zdravnika obiskati takoj, bi se strinjala le, če bi bili starši izjemno zaskrbljeni in sicer tako, da bi svojo zaskrbljenost prenašali na otroka, kar bi lahko dodatno neugodno vplivalo na njegov telesni razvoj.

Prepričana sem, da Doroteja redno obiskuje pediatra, ki bi zagotovo postal pozoren, da otrok še ne hodi, če bi bilo to v nasprotju s pričakovanim razvojem.

Lep pozdrav, Petra

Pošlji oblikovano (19-01-04 16:29)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Moram povedati, da sem tudi jaz malce pozneje shodil, pa mi je pediatrinja (moja mama mi je to povedala) rekla, da bom zaradi tega moral v zavod za duševno zaostale (pediatrinja je mislila, da sem duševno zaostal). Shodil sem pri 16. mesecih. Bilo je to v Nemčiji, ker smo tedaj živeli v Nemčiji (moj oče je še vedno na začasnem delu v Nemčiji). NO, potem smo se preselili v Slovenijo (tedaj še Jugoslavijo), tukaj pa ni nihče omenjal, da zaostajam v razvoju….

Draga PetraT

Res je kot si napisala. Moj sinko še ne hodi, prvo kar je, je nedonošenček rodila sem v 34. tednu. Nato je po enem mesecu hudo zbolel, bila sva v bolnišnici na pediatričnem oddelku, in tukaj je moj sinko izgubljal v razvoju oz. na teži itd. Bil je 3. tedne na 100% kisiku. Nato po tej bolezni je naenkrat dobil na obeh straneh nad dimljami kile, ki so mu morali takoj operirati, ker so se vklestle. Ko je šel na op. ni imel še 3000g.
Pediatrinja pravi tako. Da je že zelo dober kar je vse, do sedaj prestajal in pretrpel. Rekla je, da se mi ni treba skrbeti kdaj bo shodil. Hodimo pa 1x na teden na nevrofizioterapijo. Ravno, ko sem ta post objavila in čez tri dni, je moj sinko začel počasi govoriti mama, babi, ati itd. Joj kako sem srečna, ko tako lepo govori z srcem ga poslušam. Hodi tudi samo samostojno še ne, se pa vidi, da bo kmalu shodil samostojno. Hodi, če se drži za sedežno, ali za stol itd.
To vse sem ti napisala zaradi Anonim, ki je navedel, da bi me naj moralo skrbeti, ker še ne hodi. Moj malček ima 15. mes., če bi se pa na rok poroda rodil bi sedaj imel 13,5 mes. tako, da pediatrinja vedno ga vodi njegovo starost kot, da bi se pravočasno rodil.
Jutri imamo pediatra in bo cepljen proti ošpicam.
Tako so mi rekli…
Redno hodimo k pediatru in na terapije. Pa še doma pridno vadimo.

Lep pozdrav
Doroteja

Dobro se z dobrim vrača:-)))

New Report

Close