Pozdravljeni,
Zadnje 3 leta se aktivno ukvarjam s hojo v hribe…vsak dan grem torej na bliznji hrib ( ala šmarna gora) neglede na vreme. Izgubila sem dobrih 30 kil. Me pa zadnje case mori, da sem vse bolj počasna v hrib…naravnost in navzdol sem hitra, a v klanc nikakor ne napredujem oz.celo nazadujem.
Kar sem do lani naredila v 20 minutah, rabim zdaj skiraj 10 min dlje. Zakaj? Nikakor mi ne gre v klanec. Pa se teram, pa skoraj dušo spustim pa nič. Pa res vsak dan grem. V čem je fora? Kaj še narediti, da bi napredovala ali vsaj obdržala klanc kondicijo? Mi res ni jasno
Prosim za izkusnje in strokovno mnenje.
Najprej bravo za vztrajnost in za 30 kg manj! ?
Razlogov, zakaj si danes počasnejša v klanec, je lahko več, ampak največkrat gre za kombinacijo teh stvari:
Telo se je navadilo na isti hrib
Če hodiš vsak dan na isti klanec, je to po treh letih bolj rutina kot trening. Napredovala si na začetku, ker je bil to zate velik izziv – zdaj pa telo porablja manj energije za isto stvar, zato ni več napredka. V bistvu bi na začetku napredovala pri katerikoli vadbi oz.obliki gibanja. Kasneje pa telo išče več stimulacije za napredek.
Ko izgubimo veliko kilogramov, pogosto izgubimo tudi nekaj mišic (sploh, če vmes ne delamo vaj za moč). Manj mišic = manj moči za klanec = hitreje se utrudiš.
Če res hodiš vsak dan, telo nikoli nima dneva, da si opomore. Posledica je lahko prav to, kar opisuješ – občutek, da se trudiš, pa si počasnejša.
Če se zraven pojavlja še splošna utrujenost, zasoplost, težke noge, pospešen srčni utrip … je dobro preveriti kri (hemoglobin, železo, vitamin D, ščitnico).Ne najdem nobene informacije o tvoji prehrani… koliko beljakovin poješ? Kakšen je kalorični vnos? Kakšen je bil deficit?
Dodaj kak trening za moč (počepi, izpadni koraki, mrtvi dvigi) 2–3× na teden – lahko doma z utežmi ali v fitnesu. To je najboljši način, da okrepiš noge in spet dobiš “motor” za klanec.
Zamenjaj tempo – ne hodi vedno enako hitro. Poskusi en dan hoditi res na polno, drug dan počasneje, en dan pa si privošči sprehod po ravnini.
Regeneracija – vsaj 1 dan na teden si privošči počitek ali zelo lahkoten sprehod.
Veliko ljudi po nekaj letih hoje po istih hribih naleti na isto “stagnacijo”. Rešitev je skoraj vedno kombinacija moči + raznolikosti + dovolj počitka. Ko malo spremeniš rutino, se kondicija običajno zelo hitro vrne. ?