NAVZKRIŽNI ALERGENI
1. JAJCA: perutnina, perutninski iztrebki, perje, jajčni beljak, cepiva, ki vsebujejo jajčni beljak, rumenjak, ptičji serum, meso perutnine;
2. MLEKO: kravje, kozje;
3. MED: vsebuje spore plesni, alge, organske sestavine čebel, pelodi, encimi čebeljih izločkov, čebelji strup;
4. BREZA: paradižnik, krompir, jajčevec, paprika, poper, čili, jabolka, breskve, marelice, jagode, češnje, mandlji, hruške, slive, črni ribez, koper, luštrek, lešniki, pelodi leske, jelše, bresta, gabra;
5. PELODI TRAV: moka, zlasti pšenična in ržena, ovseni kosmiči, ječmen, ričet, koruza, navzkrižnost z rižem, sojo, arašidi;
6. PELIN navadni: curry, kamilica, paprika, poper, cimet, muškat, ingver, česen, pelin, arnika, artičoka, regrat, sončnica, sončnično seme;
7. PRŠICE: raki, lignji, polži, garnele;
8. LATEKS: banana, kivi, avokado, marelica, lešnik, kostanj, grenivka, pasijonka, ananas, papain (encim iz papaje v industriji živil, kozmetike in zdravil);
9. ZDRAVILA-ASPIRIN (acetilsalicilna kislina):
* SADJE: grozdje, ribez, borovnice, datli, slive, suhe slive, maline, breskve, pomaranče, ananas, višnje;
* ZELENJAVA: kumare, paradižnik, sladka koruza, šampinjoni, zelene olive, rdeča in zelena paprika, korenje, grah, krompir, zelje, cvetača, leča, endivija, čebula, špinača;
* ZAČIMBE: curry, gorčica, janež, poper, pekoča paprika, origano, cimet, soja, peteršilj, koriander, komarček, česen;
* PIJAČE: čaj, kava, vina, kakav.
Da, ob cvetenju breze se LHAHKO (ni pa nujno) pri zaužitju naštete hrane stanje poslabša.
Enako velja za pršico.
Vendar ni vedno in pri vseh tako. K sreči, saj bi lahko uživali le nekaj živil, saj stalno nekaj cveti ali pa mora jemati kakšno zdravilo.
lp
Tanč