navajanje na kahlico
Pozdravljeni,
hči je stara 2 leti in dva meseca. V vrtcu jih redno dajejo na kahlice, doma tudi zjutraj in ko smo doma, ima pa plenice. Sama od sebe ne pove ne prej, redko post festum; ne da ne zna, verjetno še ne čuti. Ker jih je nekaj v njeni skupini v vrtcu že čistih menda nagovarja vzgojiteljico, da bi imela “gatke” (govor ima že zelo dobro razvit). So poskusili en dan, pa se je polulala 4x, a pravijo, da so pripravljeni še poskušat. Menite, da je pametno, kljub temu, da ne pove nikoli sama, lula pa velikokrat, ko jo posadimo? Kakala na kahlico še ni, tudi nočna plenica je vedno mokra.
Navajanje na kahlico v skupiji enako starih otrok je običajno zelo uspešno.
Pozdravljeni!
Imam 19M staro hčerko. Ker se je začela zelo upirati previjanju in ker vidim, da veliko razume, sem jo poskusila nekaj dni imeti v hlačkah, brez plenic. Hčerka mi večinoma pove, takoj ko je mokra in tudi ko je pokakana. Pove znak GRRRR in pokaže na mokre hlače. Nekajkrat (za enkrat še ne velikokrat) se je tudi pokakala in polula v kahlico, vendar zato ker sem jo jaz posadila nanjo in ne zato ker bi mi sama povedala. Na začetku se je rada usedla na kahlico, sedaj pa ni več tako navdušena, da bi sedela na njej. Je pa situacija taka, da se ne želi usesti, ko pa se enkrat usede pa prebira knjigice in noče več dol s kahlice. Tako da je situacija kar smešna. Je pa ne želim siliti, zato samo čakam, da mi sama kaj pove.
Velikokrat mi tudi nagaja, ko se ravno polula, ponovno spušča glas in se mi smeje. Torej ve, da ni polulana, mi nagaja.
Je pa zelo navdušena, ko ji uspe v kahlici kaj narediti, ploska in je vesela in za nagrado lahko potegne sama vodo, ko “izdelek” odneseva v školjko in je nad to nagrado zelo navdušena. Tudi vidim, da razume, vsaj približno zakaj se gre, saj me opazuje na WCju, s svojo igračko (dojenčkom) se igra, da se je pokakal / polulal ter se igra, da ga sama previja itd. Ima tudi bratca (sedaj 4M) in tudi, če on spusti kakšen zvok (vetrovčki) prav tako spet spusti isti zvok in kaže na previjalno mizo, da ga grem previti. Naj povem, da ta zvok spušča že veliko časa, ko pač vidi, da gre kdo od domačih na WC.
Zdaj pa me zanima ali naj nadaljujem? Ali menite, da je punčka pripravljena za trening vzdržnosti? Predvsem pa me zanima glede na to, da je še mrzlo ali bi bilo boljše, da ji oblečem hlačke, pralne pleničke in še žabice? Ne bi namreč rada, da se prehladi. Se večkrat usede na tla na ploščice (nimamo povsod parketa) in do sedaj ji ni bilo mraz zaradi pleničke za enkratno uporabo.
Ker prejšnji teden je npr. zdržala cca. 2 uri, da se ni polulala danes pa se najprej ni polula lepo 2 uri, nato pa se je polulala kar štirikrat v roku 2 ur (res, da je pred tem spila 2 dcl pomarančnega soka). Pa me skrbi, da se ne bi prehladila.
Sedaj je brez plenice osmi dan, s tem, da je v hlačkah samo med tednom (med vikendom imamo čisto drugačen urnik) in samo ko smo notri. Meni ni noben problem pač prati oblekice itd., ona pa ni niti malo navdušena nad preoblačenjem, kot sem omenila prav tako ni niti malo navdušena nad menjavo pleničke.
Hvala za nasvet in lp
, sama preoblači igračko dojenčka, ki ga ima, pove
Pozdravljeni,
seaj smo prišle do te faze, da mi pove takoj, ko je polulana, pokakana tudi. Morda mi pove tudi sekundo prej, kot je polulana, ne želi pa takrat sesti na kahlico oz. školjko. Drugače, če se igrava in v igri postaviva njene igrače na kahlico, gre takrat tudi ona, vendar takrat se ne polula. Kako predlagate, da postopam od tu dalje? Se mi zdi, da sva že daleč in je dosti napredovala v dveh tednih in ne bi rada prekinila s treningom. PS ne vem, če sem sedaj postavila vprašanje v Isto temo kot 21.03., ker sta povezani.
Hvala in lp.
Potek seznanjanja je ravno rpavšnji, deklica prepozna poziv na lulanje (zaenkrat še prepozno), pove, da je polulana, primerno se igrata, tako da kar nadaljujta. Ni pa jo dobro psoedati in čakati, to ne deluje dobro ne za kakanje ne za lulanje. Sedaj pove kakšno sekundo prepozno, naslednja stopnja je, da stisne ritko in počaka 2, nato 5 in nato toliko sekund, da pride do kahlice. Počasi naprej.