Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Žalovanje in slovo Natural killer – vzrok smrti otrok??

Natural killer – vzrok smrti otrok??

Drage obiskovalke foruma!

Že nekaj časa se nisem javila v debato, ravno danes je 10 mesecev od smrti najinega cetrtega otrocka. Bila sem na Žalah. Nimam nic vec solz. Vse je tiho. Samo na belem snegu je znova pepelnata sled. Se eden vec. Odlocila sem se, da ne bom vec sla kmalu v Park belih zvonckov….

Ta forum je ena od rednih strani, ki jih večinoma vsak dan prebiram. Obiskovalka foruma pod imenom Maca je v eni od tem omenila natural killer, ki je lahko vzrok za nepojasnjene smrti otrok v materinem telesu.

Draga Maca, kje bi lahko jaz in vse ostale kaj več izvedele o tem natural killerju?

Ali lahko zaupas, kaksne tezave si imela ti? Kaj vse ste z zdravniki poceli v SLO? Katere preiskave si opravila? Ali so na genetiki kaj nasli? Ali je bilo s plodom (otrockom) kaj biolosko narobe? Kako si izvedela za tega zdravnika? Kako si stopila z njim v kontakt? Ali s pismom, ali na kaksen drug nacin – po telefonu? Koliko stanejo storitve? Kaj sploh lahko naredi – kaj ugotavlja in kako ti lahko pomaga?

Midva s partnerjem sva zdaj ze drugic oddala kri (vzorec) za genetsko ambulanto v Ljubljani, kjer odkrivajo morebitne genetske anomalije kromosomov – do zdaj se nimava nobenih rezultatov. Midva sva drugace cisto zdrava. Jaz sem imela operacijo maternice, septum – pregrada, tako, da ni zdaj nobenih vzrokov, ki bi lahko kakorkoli preprecevali donositev. Tudi z razvojem te zadnje (četrte) nosecnosti je bilo vse OK. Vse je bilo normalno, posteljica normalna, ni bila kalcinirana, dobro prekrvavljena…., na obdukciji vse OK, tako, da res ne vema vec, kaj bi se lahko napravila. Ziviva zdravo….. No, kakorkoli bo ze, letos na jesen se bova naverjetneje znova odlocila za novo zanositev. Zdaj imam jaz zelo naporno delovno oziroma sluzbeno obdobje. No, nekako bom vse to premagala, gledava samo pozitivno naprej v jutrijsnji dan in verujeva, da bova zmagala in da bova nekoc starsa! VERJAMEVA in upava v to!

Ce se mi bos lahko javila, bi bila zelo hvalezna za te informacije, verjetno bodo koristile tudi drugim obiskovalkam tega cudovitega in zelo koristnega foruma; ze vnaprej HVALA!

Lepo pozdravljene vse!

LP

Darja in Ales

Darja, jaz nisem Maca, bi pa vseeno rada delila izkusnje s tabo.
(Mislim, da imava zelo podobne tezave).

Ce si za to, mi prosim poslji svoj mail.

Hvala
Ma.

Ker na forumu ne najdem tvojega maila, ti kar preko foruma pošiljam moj privatni mail, ki se glasi:

[email protected]

Na tem naslovu sem vedno dosegljiva. Zelo bom vesela, če se bova lahko povezali v izmenjavi izkušenj. Predvidevam, da imaš tudi ti za sabo že kar nekaj izkušenj v zvezi z različnimi zdravniškimi preiskavami, pa verjetno nisi še dobila konkretnejših odgovorov na toliko vprašanj ZAKAJ? Meni se že včasih meša in sem jezna na vso zdravniško populacijo, ki ima pojasnila za “skoraj vse” zadeve. Ko pa prineseš na plano kakšno preprosto vprašanje, ki je povezano z razlogi in vzroki za nepojasnjene smrti otrok, splave in prezgodnje porode…., pa se kar zavijejo ali v molk, ali pa postanejo, no, saj imaš izkušnje, kakšni. Ne bom kar povprek kritizirala!

Moram ti reči, da še o “natural killerju” v naših telesih nisem nikjer nič zasledila, sem pa prebrala že ogromno literature, ker moram priti do kakšnega logičnega zaključka, zakj moji otroci umrejo, še preden pridejo na svet, pa je z njimi vse v redu? No, moj zdajšnji ginekolog je zelo dober, pa vendar mi še ni dal tega odgovora.

Letos bova verjetno (v jeseni) znova poizkušala zanositi (me že preganja biološka ura) in znova živeti vsak dan s strahom, ali bo naš otrok preživel ta dan ali se bo spet kaj zgodilo. Tako morava biti oba na novo nosečnost 100 in še več % pripravljena – fizično in predvsem psihično. Pred tem pa morava narediti vse, kar je v medicinskem smislu v naši državi (ali pa tudi zunaj nje) možno. Torej, draga obiskovalka foruma, piši mi, zelo bom vesela tvojega pisma in tvojih izkušenj, ki jih bova zagotovo delili tudi z ostalimi, ki imajo podobne težave kot jaz in ti.

Prejmi en velik koš ljubezni in pozitivne naravnanosti – jutri je nov dan, kajne?

Srečno!

Darja

Kaj je to natural killer? Ali je to kakšna substanca (v hrani, pijači, ipd.) ali kaj drugega? Kako učinkuje in kdo jo nosi? Prvič slišim zanj.

Natural Killer (NK) celice so posebne celice (neke vrste limfociti, bele krvne celice), ki predstavljajo hrbtenico nasega imunskega sistema.

Delujejo tako, da ne napadejo in unicijo napadalca/krivca, ampak napadejo inficirano celico ali celico, ki bi lahko npr. (zelo pogost primer) povzrocila rakasto obolenje. Vsebuje granule, ki jih sprostijo v membrano obolele celice, povzrocijo poskodbo (luknje v membrano) in s tem propad skodljive celice. Odlicen prikaz delovanja Natural Killerja lahko vidite na naslovu:

Osnova delovanja NK ni prepoznavanje skodljivih mikroorganizmov, ki povzrocajo obolenja, ampak prepoznavanje nenormalnih celic, ki so potencialni vir rakastih ali podobno hudih obolenj.

Vcasih pride do vec vrst napak v delovanju NK. NK-ji ne locijo pravilno normalnih od nenormalnih celic in zacno napadati normalne (zdrave) celice, ali pa ne napadejo nenormalnih, kot bi morali. Vzrok so lahko napacni “kriteriji” za prepoznavanje nenormalnih celih, napacni “kriteriji” za razlocevanje nenormalnih od normalnih, ali pa nezmoznost reagiranja, ceprav so ugotovili pravilno, da gre za nenormalno obliko celice. V vseh primerih gre za nepravilno delovanje imunskega sistema.

V zgodnji nosecnosti se lahko zgodi, da pride ze do zgodnjega zaznavanja v resnici nenormalnih (obolelih) celic novonastalega bitja. Lahko pa se zgodi, da pride do napacnega prepoznavanja nove oplojene celice (ki jo imunski sistem zazna kot tujek-nevarnost), ki se zacne deliti. NK jo lahko oznaci kot nevarno, nenormalno celico in jo napade, ceprav v njej ni nevarnosti. Vzrok za napacno prepoznavanje se ni raziskan. Sledi pa tudi moznost, da je prislo do taksnega obnasanja NK-jev v zarodku (napacen in usoden boj proti zdravim celicam lahko nastopi se v materinem telesu ali po samem rojstvu), gensko nasledstvo tezav se ni zares dokazano.

Se nekaj povezav:
http://users.rcn.com/jkimball.ma.ultranet/BiologyPages/N/NK_Cells.html
http://www.aal.xohost.com/nkcell.htm
http://press2.nci.nih.gov/sciencebehind/immune/immune16.htm
http://nejm.org/teaching_tools/PDFs/delves_f2.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12209134&dopt=Abstract
http://www-ermm.cbcu.cam.ac.uk/03005659a.pdf

Alexa

New Report

Close