Najdi forum

Natrgana ramenska tetiva

Pozdravljeni!

Pri delu sem si natrgala ramensko tetivo, pred 3 tedni. Do sedaj sem imela 5 terapij (fizioterapija), po priporočilu zdravnika moram samo mirovati, povedal mi nič koliko časa, ter ali lahko delam vsaj kakšne vaje. Na otip se občuti tetiva ki je iztopila iz ovijnice. Kaj bi mi vi priporočali? In koliko časa še naj mirujem z ramo?

Lp; za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem!

Spoštovani,

s čim pa je bilo ugotovljeno, da je tetiva natrgana?

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Ugotovljeno je bilo iz strani fizioterapevta ter zdravnika. Zdravnik je tudi povedal da na UZ ni potrebno, ker se ne bo videlo.

Spoštovani,

priporočam, da opravite MR artrografijo ali CT artrografijo (slikanje z magnetno resonanco ali z računalniško tomografijo s predhodno v sklep vbrizganim kontrastnim sredstvom), nato pa pregled s posnetki. Do nadaljnjega odsvetujem vse boleče gibe in obremenitve.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni zaradi hudih bolečin v rami sem imela uz kjer je bilo ugotovljeno da se je strgala tetiva sedaj počakam na izvid in me napotijo na MR zanima me kaj sledi pri raztrgani tetivi? Hvàla

Pozdravljeni,

zelo verjetno artroskopska operacija.

Pozdravljeni prosim za razlago izvida kakšno je v mojem primeru zdravljenje najlepša hvala.  Pri padcu sem si poškodovala desno ramo zaradi groznih bolečin in omejene gibljivosti sem imela uz ki je pokazal. V sprednjem delu tetive supraspinatusa je viden 1.4×3 mm velik anehogen areal, ki je UZ suspekten za prekinitev. Ob lateralnem delu tetive supraspinatusa je vidna 1,2 cm debela kolekcija anehogene proste tekočine. V subdeltoidni- subakrominalni burzi ni videti proste tekočine. Priporočam MRI. Najlepša hvala za odgovor lp.

Najlepša hvala za odgovor. Lp

Pozdravljeni,

v izvidu navajajo zelo verjetno raztrganino sprednjega dela kite mišice supraspinatus (zgornje mišice rotatorne manšete), z najbrž že delno strjeno izlito krvjo ob zunanji strani strgane kite.

Priporočam, da opravite MR artrografijo poškodovanega ramena (slikanje ramena z magnetno resonanco, s predhodno vbrizganim kontrastom v sklep), nato pa pregled s posnetki in izvidom. Če bo potrjen sum, naveden v izvidu ultrazvočnega pregleda, bo zelo verejtno za odpravo težave potrebno artroskopsko operativno zdravljenje.

Hvala za odgovor. Imam ponovno uprašanje oziroma mnenje. Bila sem na prvem pregledu travmatologu izdal mi je hitro napotnico za MR s kontradtom seveda so povsod dolge čskalne dobe dobila sem datum 18.5 , izdal ps mi je tudi pod zdlo hitro fizioterapijo na katero je napisal polna obremenitev no to pa mi ni preveč všeč kskšne bojo vaje glede na to da imam grozne bolečine skos. Doma imam 14mesečnega otroka ki me dobesedno zdrla čez dan da mi solze tečejo od bolečin. Ko dobim izvid MR se ponovno naročim k travmatologu in se bova pogovorila naprej do takrat pa je rekel polna obremenitev roke. Hvala za vaše mnenje. Lp

Prosim.

MR artrografijo lahko opravite v nekaj tednih v MDT&T v Mariboru.

Do nadaljnjega priporočam uporabo poškodovane okončine le do meje bolečine.

Pozdravljeni hvala ja tu sem naročena 18.5 nikjer drugje pa ne dobim prej ker ne delajo s kontrastom ?lp

Pozdravljeni,

prosim. Vsekakor se poskušajte izogibati obremenitvam, ki vam sprožajo bolečine.

Hvala vam za odgovor. Sedaj obiskujem fizioterapijo sicer imam same proti bolečinske terapije in magnet pa vakum pa so bolečine vsak dan hujše res je kr malo žalostno da je takšna čakalna doba povsod Ko bom dobila izvidMR bom pa še nekaj mesecev čakala operacijo?hvala vam za vse odgovore. Lp

Prosim.

Pozdravljeni prilagam izvid MRSK če miznate kaj obrazložiti nimam strgane rotatorne manšete. Minimalen izliv v subakromialni burzi. Droben entezofit v sprednjem delu akromiona. Edem ključnice ob AC sklepu- kontuzija ali stresna reakcija. Sicer gre za blago degeneracijo AC sklepa.. V posterosuperiornem delu glavice nadlaktnice so posamične manjše erozije-degenerativno. Nizek signal v predelu v subkorakoidnega maščevja- verjetno fibroza. Kontrast se razlije ob dolgi glavi bicepsa v nadlaket- posredni znak manjše rupture sklepne kapsule v tem področju. Obe spremembi govorita za adhezivni kapsulitis.  MNENJE posredni znaki adhezivnega kapsulitisa. Edem ključnice ob AC sklepu- stresna reakcija ali kontuzija- bolečine v tem področju? Morebitne rupture rotatorne manšete ne vidim. Kaj to sploh pomeni in kako naj si pomagam ker me rama boli cel dan in tudi ponoči hvala ponovni pregled z izvidi imam 2.6. Pri travmatologu. Najlepša hvala za vaše odgovore. Lp Jožica

Pozdravljeni,

v izvidu navajajo posredne znake vnetja in brazgotinjenja sklepne ovojnice, oteklino kostnine ključnice v predelu sklepa med njo in izrastkom lopatice akromionom ter, da raztrganine kit in mišic rotatrone manšete (mišice, ki objemajo glavo nadlahtnice) ne vidijo. S kliničnim pregledom ramena je potrebno ugotoviti, kaj od navedenega vam povzroča težave, od česar bo nato odvisna odločitev o operativnem ali neoperativnem zdravljenju.

Do nadaljnjega priporočam redno jemanje nesteroidnega protivnetnega zdravila (npr. Naklofen, Nalgesin…), ki ga lahko po potrebi kombinirate z Analgin in/ali Lekadol tabletami. Priporočam, da se za predpis navedenih zdravil obrnete na izbranega osebnega zdravnika.

Najlepsa hvala za obrazložitev. V kakšnem primeru pa me čaka operativni poseg? In kaj pomeni manjša ruptura sklepne kapsule. Hvala lp

Prosim.

Operativni poseg pride v poštev, če vnetno brazgotinjenje sklepne ovojnice v doglednem času (pogosto se čaka do 2 leti) ne nazaduje z neoperativnim zdravljenjem in/ali če je vzrok bolečin obrabljen sklep med ključnico in lopatico.

Manjša ruptura sklepne kapsule pomeni manjšo raztrganino sklepne ovojnice, do katere je zelo verjetno prišlo zaradi povečanega pritiska v sklepu med vbrizgavanjem kontrasta v sklep, ker se sklepna ovojnica, ki je razdražena in zadebeljena, ni zadosti raztegnila.

Pozdravljeni danes sem bila pri travmatologu ki mi je predpisal protibolečinsko fizioterapijo in DMSO kremo. Ali bom sedaj dokler bolečine ne izginejo morala skos na fizioterapije hodit? Ali pri adhezivnem kapsulitisu bolečine kdaj minejo? Se to s fizioterapijo izrastki in obraba in vse kar ste navedli v zadnjem pogovoru pozdravi? Hvala vam za vse informacije . Po končani fizioterapiji imam spet pregled pri travmatologu je pa na žalost pri nas 4 tedne čakalne vrste za fizioterapijo pod stopnjo 4zelo hitro. Lp

New Report

Close