Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Življenje, ah to življenje nategovanje študentov s študijem na raznih “fakultetah”

nategovanje študentov s študijem na raznih “fakultetah”

Berem tele poste, in se čudim:) Kaj zaboga se toliko prepirate glede te izobrazbe, univ. študij, bolonjc, gea college…..WTF, folk a vam še ni kapnilo da ni jobov. Ja službic primankuje, sploh teh ta dobrih, ker ta dobre so rezervirane za višjo kasto. Če boste ostali v Sloveniji vam zadostuje srednja šola, za tujino pa mogoče še kakšen faks. Za vse ostalo pa dobre veze in poznanstva.

Odličen komentar, se popolnoma strinjam s tabo, da ni pravih zaposlitev. In tudi komentarji so bz, ampak nekaterim je to pomembno, ali piše uni ali mag spredaj ali zadaj, zato se jim to trudim razložiti,…

Ja Tony se strinjam, tukaj se prepirajo kaj je važno ali imaš gea college ali univerzo ali karkoli že. V bistvu je samo ena stvar važna, da imaš dobre vezi, da poznaš ljudi ki te spravijo lahko nekam da lahko pokažeš znanje, talente.

Zakaj pa potem vidimo da je polno izobražencev, ki delajo za minimalno plačo, zakaj potem še smetarji več zaslužijo kot oni ali pa ljudje, ki še srednje šole nimajo. V tujini je pa tako, kdo bo pa preverjal kakšen faks ste delali, oni v večini še to komaj vedo kje je Slovenija, baš jih bo brigalo ali imate gea college ali pa elitni slov. faks.

Če pogledate oglase za zaposlitev v veliko teh oglasov piše da iščejo nekoga z ne vem ekonomsko srednjo/alternativa visoka ekonomska. Tako da srednja šola se v slov. že skoraj enači z vsemi temi faksi.

III*, se strinjam s tvojim komentarjem, saj sem o teh privilegiranih plemičih oziroma višjekastnikih že sama pisala v temah o zaposlitvi. Si tudi ti del njih? V zaposlitvenih oglasih se že izenači, v reali pa nikakor ne.

Klub temu mi ni žal za moje šolanje in diplomo.

No, s srednjo se po znanju res ne morejo primerjati, ne smemo pretiravati,…

…ni pa razlike in če sploh med bivšimi univ. in sedanjimi faksi, kot jih želi predstaviti peščica univ. -ERZALNIH :-).
Se pa strinjam, da danes štejejo tudi zveze, priimek s poreklom 🙂 in barva, politična da ne bo rasizma. Seveda je tudi velik poudarek na znanju, ki ga v primerjavi z drugimi imamo kljub vsemu veliko. Morda je nekaj izjem SWE, NIZ,…

Alexis je ena izmed teh univerzalnih,…ampak iz obratne smeri. Povej kateri faks je to in ima 30 strani dolgo diplomo!! Grem še enega delat, zakaj pa ne? Ne kvasi neumnosti,…strojni faks in še nekaj drugih velja za zelo težkega in sem ga z levo roko uspel spraviti do UNIV., ne govori, da je toliko težji program, ker preprosto ni res!! Oba sem namreč probal.
Ma škoda živcev na tem forumu, grem raje gledat nogomet 🙂

Računalništvo, logistika, slovenistika, ekonomija … Vse imajo v bolonjskem programu cca 30 strani (na navadnem občutno več). Obstaja cobiss, kjer so podatki, marikatera diploma je tudi obljavljena na netu, tako da ni problema pogledat in malo primerjat.

Za strojništvo pa vem, da je težek študij, za razlike med bolonjcem in starim programom pa res ne vem. Napisala sem odvisno od smeri in ne kvasim neumnosti.

Najbolje, da nekatere po slovenceljskem mnenju še operira srednja medicinska sestra ali bolničar, če fakultete tako dajete v nič in jih enačite s srednjimi šolami.

Ne, Alexis žal nisem del teh visoko-kastnih ljudi, ali kako jim že pravijo. Drugače je pa vsak faks, vsaka šola po svoje težka. Pri vseh je treba imeti zicleder in disciplino za piflanje tistih predmetov, ki so lažji in resno učenje tistih težjih.

Škoda Aleksis, da si tako trmasta, v nekem postu zadaj sem napisal, da sem poleg uni strojništva naredil (zaradi nove službe) še ekonomijo. Žal nisem imel le 30 strani diplome, ampak krepko preko 50, 30 strani je bila naša seminarska,…, lahko bi ti jo celo poslal, da te prepričam. Pa ni panike, vsak ima svoje mnenje. Medicinske srednje šole niti najmanj ne podcenjujem, celo sinu je pravkar priporočam, ki je končal 8. razred. V bistvu imaš morda celo prav, ampak me le jezi, ko nekateri prepotentno pametni delajo vsak drugi faks, katerega oni nimajo v nič, svojega pa povzvišujejo. Vsakdo izmed nas se odloči za nek poklic, odvisno od tega, kaj koga veseli. Brez zamere, nisem te hotel užaliti. Postajamo isti, kot Zagrebški purgerji, ki iščejo le prestiž z npr. novo TOP smučarsko opremo in s Prada očali, o smučanju pa vedo le toliko, kolikor preberejo v revijah in se peljejo s sedežnico gor in zvečer nazaj dol. To me pač malo jezi, drugače pa sem kool in vedno dobro razpoložen. Mejte se, ker ne bom več sodeloval v tem forumu,…hehe grem raje še en faks ekonomije naredit, da bom še bolj kvazi ekonomsko dvakrat izobražen….lp 🙂

@Tony:

“Krentam, škoda, da nisi razumel/a napisanega. Napisal sem, da so se nekateri vlekli z absolventom, ga žurali na vse pretege. Sorry, nisem pisal v prvi osebi množine,…upam, da razumeš ta del slovenščine. Ne vem o kaki oceni sprotnega dela govoriš, niti o kaki prisili govoriš, niti o kašnem kampanjskem učenju,…očitno si zgrešil poanto mojega posta,…predlagam, da ga še enkrat prebereš,…”

Predlagam tudi tebi, da še enkrat prebereš moj prispevek, ker tole nima repa in glave, oziroma je eno samo sprenevedanje

” Tako kot v prejšnjem uni. sistemu, se z enako mero želje po znanju učim tudi sedaj,…in nisem med temi navedenimi sfuliranimi študenti. Ker sem dal skozi oba sistema faksa /uni in bolonjskega/, bom pa verjetno imel pravico glasovanja,…se ti ne zdi??? Si sploh obiskoval vsaj enega od teh in če, katerega? To bi me še posebej zanimalo, ker bi se morda odločil še za tretji 6/II faks.”

Imej pravico glasovanja, ne odrekaj pa pravice tudi drugim. Še posebej, če imajo vsaj tako velike ali večje kompetence na tem področju.

“Kar pa pravkar zaključujem, se imenuje magistrski študij in ja, je napisan za priimkom in se magisterij tudi imenuje. Stopnja izobrazbe pa je VII oziroma II. stopnja bolonjskega študija,…zakaj le čutim ta sarkazem v tebi?? To delam/študiram zase in ne zate, kritiziram pa tebi pobobne, ki mislijo, da je univerzitetni študij vse, ostalo pa nič. Če nisi razumel, sem uspešno končal tudi univerzitetni program strojništva in trdim, da sem ga končal lažje in z manj truda, kot ekonomijo ali sedaj magisterij sedaj. No pa za foro ti nanizaj svojo izkušnjo,…če jo seveda imaš!! Zakaj vsi le kritizirate, tega nikdar ne bom razumel $#&%! “

Ni nekega sarkazma samo poimenovanje je “čudno”. Sam osebno vedno uporabljam II. bolonjska stopnja. Stari uni študij je bil res boljši, pa če se na glavo postaviš. Če želiš nadalje kakšno debato s konkretnimi primeri pa je najbolje, da zadevo nadaljujeva ob kavi (z vsemi referencami, potrdili, “izkazi”, dpilomami in podobnim), da ne bova zasmetila foruma. Tukj je lahko vsak najbolj pameten. Velja tako zate kot zame.

Na Gea College se ocene ne delijo kar tako, redko kdo dobi oceno 10. Prav tako te pri nekaterih izpitih “zajebavajo” in so ljudje ki tudi po 4x, 5x delajo nekatere izpite. Ni res, da iz tam študenti nič ne znajo (imam kolegico ki je na EF pa ne loči bruto in neto naprimer). To govorim iz lastnih izkušenj na tej fakulteti, ki sem jo tudi končala. Podiplomski študij pa delam na za vas normalnem faxu in mi gre tudi dobro in nimam nič manj predznanja kot tisti iz EF. Službo upam d a bom dobila…veliko delam preko študentskega servisa že od srednje šole dalje, tako da nekaj izkušenj bo.

Žalostna bom, če me bodo delodajalci izločili samo zaradi fakultete (ok podiplomski študij bom imela narejen na normalni univerzi), ker vseeno se mi zdi, da je pomembna oseba sama in ne le papir… Ne vem ali je res papir edini in najbolši pokazatelj, koga zaposliti, ostale sposobnosti pa ne štejejo nič??

Seveda največ šteje oseba, ne pa papir.

Ampak danes se na en ubogi razpis javi po 300, 400 diplomirancev. Ni teoretičnih šans, da se komisija posveti vsakemu posebej. Zato je običajna praksa, da se s parimi (morda celo vprašljivimi) kriteriji zmanjša število kandidatov na obvladljivo. Eden takih pogosto izbranih kriterijev je prav šola, ki je diplomo izdala. Če si kakovostno izobražena boš razumela, da v realnem življenju drugače skoraj ne more biti. Ker pazi – tisti v podjetju niso plačani zato, da dva meseca analizirajo kandidate. Ne, imajo pač nek drug posel, ki jim prinaša plačo, firmi pa zaslužek. Zato omejujejo porabljen čas na izborih. Za posameznika sicer krivičen sistem, ki pa realno skoraj ne more biti drugačen. Če boš ti nekoč v poziciji izbora, boš ravnala enako. Verjemi.

ne vem če se strinjam…. menim da je pomembno tudi obštudijsko angažiranje (redno delo preko servisa, znanje jezikov) in tudi čas študija. Če nekdo rabi 5 let ali pa še več da končno konča 3 letni študij to res ni nek presežek in ga nekdo z ne tako dobro fakulteto ki jo je naredil v rokih, zraven ves čas delal in govori aktivno več tujih jezikov, prekaša. Takšen imam jaz pogled na to

Ma nič ni to ljudje, ni važno danes kakšen faks imaš tudi znanj žal ni treba imeti nekih jakih. Vse kar štejejo v naši ljubi Sloveniji so veze. Če nimate vezi boste popušili na celotni liniji. Na eno dokaj dobro razpisano delovno mesto se javi najmanj 150-200 oseb, od teh je ogromno diplomantov na vse sortah univerzah, oni pa iščejo samo 1 osebo. Torej že v teh oglasih vam je lahko jasno da bodo po vsej verjetnosti zaposlili nekoga “notranjega” se pravi nekoga ki je sorodnik, znanec, prijatelj od tistega, ki že dela v tem podjetju.

Danes je tako, da te mora nekdo priporočiti pri šefu/šefici, te omeniti, povedati za tebe kdo, kaj si. Redko kdo te bo danes na slepo zaposlil. Če pa delate fakse pa pojdite v tujino ker v Sloveniji jih itak ne boste mogli izkoristiti do fulla. Pa delali boste za 600, 700 € še dolgo časa. V tujini boste lahko izkoristili znanje jezikov pa še plača bo 3 krat višja kot v Sloveniji. Moj kolega je iz Argentine prišel delati v Avstrijo na Dunaju dela v eni francoski firmi. Tip govori tekoče angleško, zelo malo nemško in skoraj nič francosko. Ima narejeno “samo” srednjo šolo, star je 23 let. Firma je neka računalniška. Plače ima 1.700 € mesečno, živi v najemniškem lepem stanovanju, rekel je da študirati še namerava.

Samo če pogledamo njegovo situacijo z našo, nek 23 letnik pri nas tudi če ima fax lahko samo sanja o 1.700 € in to da si lahko privošči najem. Še nek 35 letnik s faksom lahko samo sanja o takšni plači. Tako da če nameravate ostati v Sloveniji, se vam faksi ne splačajo.

Jaz tudi vidim problem v posrednješolskem izobraževanju in rastjo kvazi ekonomskih fakultet.
Žal mi je, vendar se slepite, tisti ki mislite, da boste s tako fakulteto enako obravnavani, kot tisti z EF na primer.
Veze in poznanstva so itak povsod in tam je vseeno katera fakulteta je, važno je le, da stopnja izobrazbe ustreza zahtevani, če je to npr. neka javna služba, drugače še to ne.
Če gre pa za izbor, kjer dejansko koga iščejo najprej odpadejo razne prometne, humanistične, filozofske in podobne fakultete, ter privatne šole in se dejansko izbira samo med diplomanti EF, razen če kdo res nima nekih blestečih izkušenj, če govorimo, da rabijo ekonomiste.
Dejstvo je, da je družboslovcev preveč, kot obrneš in dejstvo je, da se marsikdo odloča za študij, ker je npr. brezposeln…pa bom naredil še tole npr. fax ali magisterij in na koncu kaj se zgodi, folk ima razne specializacije, ki jih ne bo nikoli rabil, vrgel je stran na tisoče evrov…za kaj? Ali pa dela in ob delu leta in leta študira in upa na neko boljšo službo, na koncu je pa skladiščnik s končano višjo komercialno.
Edini nasvet, ki ga lahko dam je, da če želite kaj študirati ali se prekvalificirati, prej dobro premislite, ali vam bo to kdaj koristilo, ker drugače je samo metanje denarja in časa stran.

Pozdravljeni

Sam sem končal študij na fkpv pred 16 leti. Takrat sem se za to odločil ker sem opravljal delo v prodaji in sem si žele pač neko nadgradnjo izobrazbe. Po diplomi nisem dobil boljše zaposlitve ali večje plače (privat sektor).  V osnovi sem zaključil srednjo strojno in višjo v Celju. Znanje ki sem ga pridobil na fkpv nisem nikoli uspel prav dosti vnovčiti (mogoče zaradi narave dela). Danes delam kot strojni inženir. Če bi se še enkrat odločal o študiju zagotovo nebi naredil enake poteze ampak bi svoj čas in denar raje vložil kam drugam. Kar se tiče pa samega študija je bilo nekaj uporabnih stvari (govorim zase) dosti pa je bilo balasta. V praksi pa je tako (govorim za privat sektor ker v javnem nisem nikoli delal), da šteje samo kaj doprineseš k firmi. Več znaš več veljaš. Imam kolege ki niso zaključili nobene fakultete pa so danes boljši prodajniko, projektanti,…

Poznam tudi ljudi (osebmo delal z njim), ki so končali javno fakulteto (vs. Strojništvo) pa ne znajo zmodelirati enega vinkla. Da ne govorim o G kodi (strojniki vedo o čem govorim).

New Report

Close