natancnost uz meritev
Zdravo.
Zaradi suma na IUGR sem vodena v porodnisnici LJ. Zanima me, kako natančne sploh so meritve proti koncu nosečnosti in ali morda veste kakšna je kvaliteta naprav?
Začela sem namreč dvomiti v ugotovitev tamkajšnjih zdravnikov saj so meritve čudne, nihče pa ne komentira nič? Npr glavica je vsakič drugačna rast (enkrat zraste po 2 cm/teden, drugič nič), dolžina stegnenice pa se je v 10 dneh med eno in drugo meritvijo pomanjšala kar za 3 cm?!? Je to sploh mogoče? Ne vem kaj pričakovati, bo z otrokom vse v redu?!
Hvala!
vzorcek, 23.09.2025 ob 21:12
Zdravo.
Zaradi suma na IUGR sem vodena v porodnisnici LJ. Zanima me, kako natančne sploh so meritve proti koncu nosečnosti in ali morda veste kakšna je kvaliteta naprav?
Začela sem namreč dvomiti v ugotovitev tamkajšnjih zdravnikov saj so meritve čudne, nihče pa ne komentira nič? Npr glavica je vsakič drugačna rast (enkrat zraste po 2 cm/teden, drugič nič), dolžina stegnenice pa se je v 10 dneh med eno in drugo meritvijo pomanjšala kar za 3 cm?!? Je to sploh mogoče? Ne vem kaj pričakovati, bo z otrokom vse v redu?!
Hvala!
Pozdravljeni,
pri biometriji ploda so v zadnjem trimesečju možne napake v območju 10-20%.
Najbolje je, da meritve opravlja vedno isti zdravnik (kar pa žel ne vedno možno), nujno pa je, da kdorkoli opravi meritve, pojasni rezultate meritev in nadaljnje ukrepe.
Če se katerakoli meritev “zmanjša”, je v ozadju napaka – napačna meritev sedaj ali na prejšnjem UZ.
Kot jaz vem, imajo v UK Lj zelo dobre UZ aparate. Pri meritvah pa igra pomembno vlogo tudi položaj ploda, količina plodovnice, trebušna stena nosečnice (če je debelejša ali namazana s krmo, je preglednost slabša) ter natančnost zdravnika.
držim pesti, srečno, N