natančnost testov LH in ovulacija
Navzkrižno reagiranje pomeni, da oba testa lahko zaznata oba hormona, le da tistega, za katerega je ustvarjen bolje kot “sosednjega”. kakorkoli, preverite še to, če ste slučajno noseči s pravim testom za nosečnost.
vsak test je lahko tudi lažno pozitiven iz drugih razlogov (pokvarjen test, nepravilna uporaba testa, prepozno odčitanje ipd.) Enako velja za negativni test.
Vračam se nazaj na temo, se spomnite 😉 , razlagali ste mi o krivulji vrha LH.
ker imam možnost trenutno preizkusiti več različnih testov 20mlU (visoko občutljiv), 30mlU (srednje) in 40mlU (manj občutljiv), me zanima, glede na to, da mi običajno dobro odreagira test za 20mlU….kaj bi to pomenilo, če bi npr:
-vrh LH 20mlU ovulacijskega testa odčitala v zgodnji fazi ( recimo da lahko trdim da sem ga detektirala v zgodnji fazi, recimo 😉 ) kaj bi pomenilo, čle bi PO TEM POZITIVNEM TESTU naredila še poskus z 30ml in 40ml testom? Ali bi to pomenilo, da sem detektirala še manj časa trajajoč vrh, če bi čez par ur bil pozitiven tudi 40ml test, potem pa ko le-ta ne bi bil več pozitiven, bi vedela da krivulja pada in da bo ovulacija kmalu sledila.
Sej mogoče čisto napačno razmišljam, samo kar malo me je potegnila tale detektivska žilica pri določanju ovulacije, me prav malo zabava. ;), če razumete moje vprašanje mi prosim odgovorite, sicer pa ni tako pomembno, in tudi če ne, nič hudega, vem da so veliko pomembnejše zadeve za razmišljat in diskutirat… 😉
🙂 pa saj so zadeve logične, mar ne? Če ob hkratni izvedbi 20 in 40 U/l testov najprej 40tka ni pozitivna, kasneje pa postane pozitivna, potem ste v fazi rasti LH, če je obratno, ste v fazi upadanja vrha, če je enako ste lahko prvikrat bili v fazi rasti tik pred vrhom, drugič v fazi padanja tik za vrhom…S tem se lahko igrate kolikor želite in zmore vaša denarnica. Je pa za prakso malo ali skoraj nič pomembno, kje se nahajate, ker potem vrhu ovulacija sledi z nekonstantnim odmikom 24 do 48 ur, torej spet z nihanjem za cel ali še več kot cel LH vrh. Z metrskim trakom pač težko točno izmerimo obseg zemlje ali razdaljo do lune, ker ta pač ni konstantna. Mislim, da se bo najbolj primerno zadovoljiti že z dejstvom, da vam uspe ugotoviti, kdaj približno imate LH vrh. Že to je namreč čisti luksuz za več kot polovico žensk, ki se s tem vprašanjem ukvarja.
Tudi mene še nekaj zanima okrog teh ovulacijskih testov.
Iz vaših odgovorov na tem forumu sem zasledila, da lahko pomeni pozitiven O test tudi nosečnost zaradi podobnosti hormonov. Pri meni je bil ta test pet dni zapored pozitiven, kar bi lahko pomenilo tudi nosečnost. Nosečniški test je bil negativen. Ne vem kdaj imam ovulacijo, ker po porodu še nisem dobila menstruacije in povsem tavam v temi. Zdelo se mi je, da sem imela ovulacijo tam nekje med 8. in 10.11 – zaradi špikanja in močnejšega toka. O test sem delala 18., 20. in 22.11 (delala sem jih bolj iz firbca in da se znebim teh testov, ker sem prišla do zaključka, da so ti testi zame neuporabni, ker ko se mi zdi, da imam O, je za test tako že prepozno). Vsi so bili pozitivni. 22.11. je bil N test negativen.
Zanima me, ali je O test bolj občutljiv od nosečniškega, da lahko zazna nosečniški hormon? Koliko dni po tem je smiselno delati N test in kako pogosto ga ponoviti. Ti testi niso ravno poceni, pa še na psiho slabo vpliva. Ali so ti testi lahko pozitivni zaradi kakšnega drugega dejavnika (npr. dojenje). Ne jemljem drugega kot Elevit.
Ostalih znakov ne bom niti omenjala, ker se zavedam, da so lahko posledica psihe in da je lahko vse v glavi. 😉
Lp
O test od N testa ni bolj občutljiv, le navzkrižno reagira z vsemi gonadotropini in morda tudi s tireotropinom. To pomeni, da lahko test obarva kombinacija različnih tropinov (LH, FSH, TSH) katerih kombinacija morda izraža aktivnosti, višje od pražne definirane aktivnosti LH, katera bi naj obarvala test pozitivno. Toliko lahko povem o “tehničnih lastnostih testnih trakcev” za hCG in LH, kaj ukreniti, da boste lahko trakce normalno uporabili oziroma kako drugače določiti ovulacijo, pa ne vem. Pri tem ni postavljenih omejitev dokler poznamo kakšno fiziološko spremembo, ki označuje ovulacijo (bazalna temperatura, opazovanje nožnične sluzi in /ali sline, samoopazovanje, beleženje menstruacije in računanje “varnih dni” ipd. Ostane še UZ spremljanje rasti foliklov, kar pa je medicinsko podprta metoda, ki je najdražja od vseh.
hkrati, saj se hormon tako rekoč sproti izloča v seču. Časovni razmik je kvečjemu tolikšen, kot je razmik med posameznimi obiski na WC.
katere imate pa v mislih? suha nožnica? napete prsi? napihnjenost? ipd.? Vsi ti znaki se začnejo pojavljati od 12 ur po ovulaciji dalje, pri nekaterih takrat, pri drugih kasneje, pri retjih sploh ne.
BT se začne dvigati cca. 6 do 12 ur po ovulaciji
Tudi sama sem se ta mesec prvič poslužila O testov in se mi je pojavljalo cel kup vprašanj, na katere sem v veliki večini našla odgovor znotraj te teme.
Pojavlja pa se mi novo vprašanje:
moj O test je že 3x (3 dni zaporedoma ob cca isti uri) pokazal 2 črtici, enako močni. V kolikor nisem noseča, ali mi je lahko ta informacija v kakšno drugo pomoč? Kdaj naj delam test nosečnosti (predvidevam, da šele ob izostanku menstruacije, kar pomeni čez 14 dni).
Za pojasnila se vam najlepše zahvaljujem,
K.
Spoštovani,
kaj konkretno pri vas pomeni, da je bil test za LH 3 dni zapored pozitiven, ne vem. Teoretično pa lahko test obava vsak gonadotropin, ki zkazuje aktivnost LH nad določeno ravnijo, kar je mogoče s strani FSH ali LH (npr. pri sindromu PCO), TSH (ščitnica) ali hCG (nosečnost). Če je možna nosečnost, bi lahko le to zanesljivo ugotovili s krvno preiskavo ßhCG. Če niste noseči bi počakal in v kolikor imate načeloma reden ciklus v normalnem okviru (med 25 in 35 dnevi), bi morda kazalo ovulacijo detektirati kako drugače, ne s trakci za LH.
Za pojasnilo se vam zahvaljujem.
Sem bila že na kar nekaj pregledih (in operaciji) pa PCO niso nikoli omenili, tako da verjetno ni to. Ščitnica tudi ni. Edino, če sem noseča (da sem zanosila v tem ciklu in sta kar naprej dve črtici (danes že četrtič zaporedoma v roku 4 dni, merjeno ob cca istem času), ker je zdaj drug hormon visok?!).
Torej obstaja možnost, da LH hormon enostavno “zamenja” hCG in sta zato stalno dve črtici.
Morda pa sploh ne ovuliram?
ne vem in tega dopisno žal tudi ne moreva rešiti.
Spoštovani,
tudi jaz bi vas želela nekaj vprašati. Danes je 8 dan po M in sem opravila ovulacijski test ,ki je bil rahlo pozitiven kar pomeni kot sem prebrala navodila naj bi ovulacija nastopila v razmaku 24-36 ur. Ali je sploh mogoče ,da nastopi ovulacija tako kmalu ali je to mogoče zaradi klomifena( 1t na dan 5 dni od 3-7 dne).
Moj menstrualni ciklus je bil predno sem začela z klomifenom vedno na 26 dni, po klomifenu se je pa malo premaknilo in sicer na 3 dni tako,da je sedaj na 29 dan.Prezgodnja ovulacija pa tudi ni preveč dobra kajne.
Hvala vam doktor za vaš čas in odgovor.
Lp
Spoštovani,
prezgodnja ovulacija se šteje, če se ta zgodi pred 8. dnem ciklusa, torej 7. dan ali prej po 1. dnevu ZM. Če je bil test pozitiven 8. dan, to pomeni ovulacijo najprej 9. dan, morda celo šele 10. dan ciklusa, kar ustreza dolžini progesteronskega dela ciklusa 12 do 16 dni. 10 + 16 = 26, kar v bistvu ustreza vašemu naravnemu ciklusu. Glede na to, da je bil test le “rahlo pozitiven” morda sploh ni bil pozitiven? Bi test mogoče ponovili še jutri in pojutrišnjem?