Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk Natančnost mamografije

Natančnost mamografije

Mama je dobila vabilo za slikanje v programu Dora, zato sem malo pobrskala po internetu pa mi ni vse najbolj jasno. V časopisih pišejo, da bodo zmanjšali umrljivost za rakom dojke med 30 in 50 %, na internetu pa sem našla veliko podatkov o slabih rezultatih mamografije, kot na primer v angleškem časopisu Telegraph, kjer javljajo, da nizozemska študija kaže slabo natančnost [www.telegraph.co.uk]
Kaj vi mislite o tem in ali naj gre mama sploh na pregled?

Ne vem ali gre za provokacijo, vendar bom vseeno odgovoril. Članek, ki ga omenjate, da so na Nizozemskem opravili raziskavo, ki je dala tako slab rezultat mamografije (od 6 izvidov 5 zgrešenih), je tudi mene presenetil. Dejstvo je, da se v svetu vse bolj ugotavlja, da sama mamografija ni dovolj natančna in ne bo zadostovala za preventivne preglede dojk. Tako Prof. dr. Christianne Kuhl (članek Delo 12.5.2008) objavlja, da je po njihovih rezultatih natančnost mamografije pri DCIS le 56 % in predlaga dopolnitev mamografije z magnetno resonanco, kar pa zaradi cene verjetno ni izvedljivo.
Vsekakor bo mamografija zaradi svojih pomanjkljivosti morala biti dopolnjena še s kakšno metodo, po mojem najbolje s funkcionalno metodo, kakršna je Breastscan ali podobno.
Kar se navedb zmanjšanja umrljivosti z uvedbo programa Dora tiče pa smatram, da gre za čisto zavajanje ali pa nevednost, saj vsi, ki to področje vsaj malo poznamo vemo, da taki rezultati nikakor niso možni.
Sicer pa nimam nič proti programu Dora (čeprav bomo za veliko denarja dobili zelo malo), bolje nekaj, kot pa nič in mu želim vse najboljše.
Kar se Vaše mame tiče, bi ji vseeno svetoval, naj se udeleži pregleda.

Lep pozdrav,

MO-GY d.o.o.: Ivan Zrimšek, univ. dipl. ing.

Pozdravljeni,

Po starosti sicer ne zapadem v program Dora, a sem v rizični skupini. Glede mamografije imam pomisleke, ne samo iz razlogov, navedenih zgoraj, pač pa tudi zato, ker naj bi op nekaterih navedbah mamografski pregled morebitna rakasta tkiva (ki jih mamografija morda niti ne bo odkrila) poškodoval in s tem pospešil njihov razvoj oziroma raztros. Torej, če imam tisti dan srečo, mi bo mmg pomagala, če pa je ravno nimam, pa škodovala.
Zanima me, kakšne so alternativne variante preventivnega pregleda (četudi samoplačniškega, in četudi dokaj dragega).

hvala in lep pozdrav,
Aja

New Report

Close