Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Pravo in zavarovanja Pokojninsko zavarovanje Nasvet tedna: Trenutna situacija na kapitalskih trgih in ponovno odprtje Fondpolice Virtuoz 2013

Nasvet tedna: Trenutna situacija na kapitalskih trgih in ponovno odprtje Fondpolice Virtuoz 2013

Pogovor z Matejem Pirtovškom (Svetovalec uprave KD Življenje d.d.) o trenutni situaciji na kapitalskem trgu in ponovnem odprtju Fondpolice Virtuoz 2013.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

V kakšni situaciji se trenutno nahajajo tuji in slovenski kapitalski trg? Kako lahko leto 2012 primerjamo z letom 2011?

Če gledamo kaj se dogaja v zadnjem letu, je pomembno poudariti, da če je bilo leto 2011 slabo za delnice, se je v letu 2012 to izboljšalo. V letu 2011 je bilo več razlogov za pesimizem, eden je bil zagotovo strah pred razpadom evra in krizno dogajanje v Grčiji. Drugo je bilo ohlajanje kitajskega gospodarstva in tretje ohlajanje ameriškega gospodarstva, vsi ti razlogi so vplivali na to, da so ljudje bežali iz delnic v obvezniške naložbe. V letošnjem letu so se na vseh omenjenih področjih zgodbe bolj razjasnile. Kar najbolj vpliva na naše gospodarstvo, je zgodba o evru, saj ideja o razpadu ni več aktualna. Dejstvo je, da bo evro obstajal, saj je to v interesu najbogatejših držav v Evropi, z Nemčijo na čelu. Sicer evro območje ni še čisto rešeno, vendar se je strah, ki je prej zelo vplival na padec delnic, zmanjšal, tako da vsi večji indeksi (npr. nemški) rastejo in so nadoknadili, kar so izgubili v letu 2011. V Ameriki se je pokazalo, da je brezposelnost, ki je še vedno visoka, začel upadati. Hkrati se je ugotovilo, da se je bilo dno na nepremičninskem trgu doseženo v letu 2011 in se zadeve izboljšujejo. Poleg tega pa strah pred ohlajanjem kitajskega gospodarstva ni tako zaskrbljujoč, saj če imate 7,5 % rast gospodarstva, je to še vedno 4 x več kot v Evropi, tako, da to ni ravno ohlajanje. Če pa se izboljša situacija v Ameriki, potem tudi Kitajci ne bodo imeli toliko težav, saj so izvozniki v Ameriko in je tudi njihova valuta vezana na ameriški dolar.

Kakšno je stanje delnic na svetovnih trgih, zakaj je sedaj čas za nakup?

Delnice so bile v letošnjem letu pozitivne. Amerika malo bolj, Evropa malo manj, vendar so v plusu. Kot sem rekel, pa so še vedno na zgodovinsko nizkih ravneh v primerjavi z obveznicami, saj so tudi obrestne mere na zgodovinsko nizkih ravneh. Ko obrestne mere padajo, je to dobro za obveznice, ki zrastejo. Vendar, če pogledamo naprej, ko bo začelo gospodarstvo okrevati, bo to dobro za delnice in po drugi strani slabo za obveznice.

Zakaj ste se sedaj odločili za ponovno odprtje Fondpolice Virtuoz?

Za to obstajata dva razloga. Prvič, moram poudariti, da je to produkt, ki je namenjen našim najzahtevnejšim strankam, tistim, ki si želijo aktivnega upravljanja delniških naložb. In s strani strank je bilo zaznati veliko povpraševanja po tovrstnem produktu, zato je odločitev za ponovno odprtje logična. Druga zadeva, ki vpliva na to, pa je trenutno gospodarsko okolje, saj so delnice zelo zanimive, predvsem v primerjavi z obveznicami. Če gledamo dolgoročno povprečje so delnice, v primerjavi z obveznicami, na zgodovinsko nizkih ravneh. In našim strankam smo želeli omogočiti ponovni vstop v kritni sklad KD Vrhunski in s tem popolni izkoristek trenutnih gospodarskih razmer.

Glavne prednosti Fondpolice Virtuoz 2013:
– prvovrstno življenjsko zavarovanje, ki z aktivnim upravljanjem sledi cilju čim višje donosnosti na kapitalskih trgih,
– pomeni davčno ugoden način zavarovanja in varčevanja,
– upravljavec bo za dobro upravljanje naložb nagrajen šele pri visoki donosnosti (ob pogoju, ko bo donosnost kritnega sklada v tekočem obračunskem letu višja od 11 odstotkov),
– nudi možnost hitrega dostopa do vloženih sredstev,
– ponuja možnost izplačila rente,
– ponuja možnost nadaljevanja zavarovanja.

Več o Fondpolici Virtuoz 2013 lahko preberete tukaj[/url].

Lep dan,
Sanja

********************************** Sanja Čekić Adriatic Slovenica d.d. http://www.adriatic-slovenica.si https://www.facebook.com/Adriatic.Slovenica

New Report

Close