Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Pravo in zavarovanja Pokojninsko zavarovanje Nasvet tedna: Kateri trgi rastejo in kateri ne?

Nasvet tedna: Kateri trgi rastejo in kateri ne?

Pogled v prihodnost je odvisen od aktualnih dilem: kakšna bo cena nafte, kakšna bo stopnja nezaposlenosti, kako realna je možnost nove recesije …

Sodeč po trendih so priložnosti za dobre rezultate pogostejše na trgih v razvoju.

Matej Tomažin, predsednik uprave KD Skladi

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

V letošnjem letu je precej trgov opazno poraslo. Žal Slovenija in bližnje države s področja nekdanje Jugoslavije k temu niso dosti prispevale. Drugače je bilo na primer v Romuniji, kjer se je že pokazalo zanimanje vlagateljev, čemur je sledila tudi rast romunskega delniškega trga. Enako bi lahko rekli tudi za Turčijo.

Trgi v razvoju vodilni

V globalnem smislu so bili vodilni trgi v razvoju, na katerih so se poleg delniških tečajev zvišali tudi tečaji valut. Gledano s perspektive Evropske unije, so trgi v razvoju v enem letu prinesli tudi dvajset in več odstotkov.

Toda motili bi se, če ne bi upoštevali tudi razvitih trgov, posebej trga EUja, kjer se je z reševanjem Grčije pokazala neka smer razvoja – smer, ki bi ji lahko rekli “zmanjševanje negotovosti”. Posledično so se vlagatelji vrnili k evropskim delnicam. Premiki v pozitivno smer so bili na primer pri nemških delnicah, in to več kot petnajst odstotkov, lahko pa tudi dvajset odstotkov, odvisno od selekcije delnic.

Kako bo letos?

Pogled v prihodnost je odvisen od dilem in prepleten z dilemami, ki nas obkrožajo. Ena od neznank je cena naft e in njen vpliv na gospodarsko rast. Druga neznanka je reševanje nezaposlenosti, ki je v razvitem svetu že na taki ravni, da vpletene motivira k razreševanju vprašanja, kako generirati nova delovna mesta in tako spodbujati novo povpraševanje ter znova zavrteti gospodarski ciklus rasti, ki ga vsi pričakujemo. Tu je še dilema, povezana z ohlajanjem gospodarstva, ki smo mu trenutno priča. Dejstvo je, da ohlajanje bo, vprašanje pa je, kakšna bo njegova dinamika in kakšen vpliv bo imelo na podjetja. Treba je vedeti, da so letos podjetja bistveno bolje pripravljena na ohlajanje kot pred nekaj leti, ko jih je presenetila dolžniška kriza. Imajo boljše bilance, so učinkovitejša, zato menim, da obstajajo pogoji za pozitivno presenečenje v letošnjem letu.

Kako reagirati na aktualne razmere?

To vprašanje si zastavlja vsak vlagatelj. Pri odgovoru je treba upoštevati odnos do tveganja in pričakovanja, ki jih ima vlagatelj glede svojega portfelja. Od posameznika do posameznika se pričakovanja lahko precej razlikujejo, pomembno pa je tudi obdobje varčevanja, za katero se je vlagatelj odločil.

Več o tem, kako reagirati na aktualne razmere, si lahko preberite v članku revije kdaj&kako na strani 4 tukaj.

Lep vikend,
Sanja

********************************** Sanja Čekić Adriatic Slovenica d.d. http://www.adriatic-slovenica.si https://www.facebook.com/Adriatic.Slovenica

New Report

Close