Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Pravo in zavarovanja Pokojninsko zavarovanje Nasvet tedna: Dvakrat pretehtaj!

Nasvet tedna: Dvakrat pretehtaj!

Če razmišljate o spremembah v zvezi s svojo Fondpolico, je najpomembneje, da imate o tem res vse informacije. Včasih nas namreč čakajo tudi posledice, ki se jih morda ne zavedamo dovolj, včasih pa obstajajo še druge možnosti, o katerih morda še nismo razmislili, saj nas nanje nihče ni opozoril.

Odločilno je daljše obdobje

Pri naložbenih življenjskih zavarovanjih je bistvenega pomena, da zavarovanje traja daljše obdobje, saj se na dolgi rok izravnajo velika kratkoročna nihanja na kapitalskih trgih. Daljša kot je zavarovalna doba, večja je verjetnost doseganja dolgoročne rasti izbrane naložbe. Če so sredstva razpršena med več investicijskih skladov, kar Fondopolica omogoča, niso odvisna le od posamezne delnice, kar varnost naložbe močno poveča.

Bistvena je pestra izbira

Fondpolica ponuja pestro izbiro naložbenih paketov in investicijskih skladov ter s tem veliko prilagodljivost naložbenih možnosti z geografsko in strukturno razpršitvijo.

Fondpolica obenem omogoča, da po enem letu trajanja zavarovanja naložbeno politiko v času trajanja zavarovanja spreminjamo in prilagajamo, s tem da je enkrat v koledarskem letu ta storitev brezplačna. Tako si lahko zagotovimo višjo donosnost svojih sredstev ali zmanjšamo naložbeno tveganje.

Vsem, ki si želijo za določeno obdobje delno ali v celoti izogniti nihanjem na kapitalskih trgih, pa je na voljo Zajamčeni paket, naložba, ki zagotavlja donos v višini najmanj 2,75 odstotka na leto. V primeru, da je dosežen donos naložb višji od zajamčenega, se pripiše tudi ustvarjeni presežek. Zajamčeni paket je stabilna in varna naložba, ki jo je možno na polici izbrati samostojno ali v kombinaciji s katerokoli drugo naložbo iz ponudbe zavarovalnice.

Najslabša možnost je prekinitev

Prekinitev in ponovna sklenitev zavarovanja za zavarovanca nikakor ni ugodna rešitev, saj v tem primeru izgubi finančno in socialno varnost, predčasna prekinitev pa je povezana tudi s stroški, ki nikakor niso zanemarljivi. Stroški sklenitve zavarovanja so najvišji v začetnem obdobju trajanja zavarovanja; ob prekinitvi zavarovanja in ponovni sklenitvi zavarovanec te stroške plača dvakrat.

Pri prekinitvi zavarovalne pogodbe se izplača odkupna vrednost zavarovanja, vendar so pogoji za odkup izpolnjeni šele po treh oziroma dveh letih trajanja zavarovanja, odvisno od dobe trajanja zavarovalne pogodbe. Če zavarovanec pogodbo prekine v tem začetnem obdobju, izgubi vsa vplačana sredstva.

Pri odkupu zavarovanja v prvih desetih letih trajanja zavarovanja se od odkupne vrednosti obračuna tudi 6,5-odstotni davek od prometa zavarovalnih poslov ter dohodnina od razlike med odkupno vrednostjo in vplačanimi premijami.

Zavarovanec je ob ponovni sklenitvi zavarovanja starejši in morda v slabšem zdravstvenem stanju kot prvič, zaradi česar zavarovalnica lahko zahteva doplačilo na zavarovanje za primer smrti, lahko pa sklenitev zavarovanja tudi zavrne.

Za konec zelo pomembno dejstvo

Predvsem se morate zavedati tega, da s Fondpolico ne varčujete samo za svoj osebni finančni cilj temveč z ustrezno polico življenjskega zavarovanja skrbite tudi za socialno varnost svojih najbližjih, če bi se vam zgodilo kaj hujšega.

Lep vikend želim,
Sanja

********************************** Sanja Čekić Adriatic Slovenica d.d. http://www.adriatic-slovenica.si https://www.facebook.com/Adriatic.Slovenica

Zelo dobro napisano, pa to velja za vse Naložbene police.

Zastopnik

Pozdravljeni, ker sem včeraj imela obisk zavarovalnega agenta zavarovalnice Grawe, me zanima vaše mnenje o njegovem nasvetu.

Namreč imam sklenjeni dve fondpolici KD Življenjenje (obe skupaj cca 55 €) za dobo 30 let, obe pri KD nova energija.

Ta agent me je opozoril, da po poteku te dobe ni nujno, da dobim izplačano niti tisto, kar sem vplačala, torej vsaj vplačane premije! To piše tudi v 2. točki -1. alineja 2. člena splošnih pogojev, kar sem seveda videla komaj sedaj.

Ponudil mi je zavarovanje pri Grawe, in sicer tako, da bi mi naredil eno zavarovalno polico za 50 € in še dodatno za cca 5 € zavarovanje v primeru invalidnosti in odškodnino za bolnišnični dan.
Poleg tega mi ta zavarovlnica ponuja 100 % jamstvo izplačila vseh vplačanih premij!

To se mi zdi vredu ponudba, me pa vseeno zanima vaše mnenje o tem ali naj obstoječe zavarovanje prekinem in sklenem novo pogodbo z novo zavarovalnico.

V kolikor je mogoče vas vljudno prosim za odgovor vsaj do torka, ker mi takrat pride agent nazaj s ponudbo in bi rada imela še mnenje z vaše strani.

Hvala, Mojca


Pozdravljeni

Sam vam nikakor ne bi predlagal prekinitve police in sklepanje nove, ker to pomeni za vas ponovne stroške, ki ste jih verjeno na obstoječi polici že plačali.
Če želite varno naložbo, takšno ki vam daje garancijo, potem pokličiten KD Življenje in poprosite za njihovega zastopnika oz še boljše da se kar sami oglasite na zavarovalnici in spremenite naložbeno politiko. Iz omenjene nove energije se prestavite v naložbo z zajamčenim izplačilom, to omogočajo danes že vse zavarovalnice.
Še enkrat vam polagam na srce, ne prekinjajte starih polic, samo spremenite jih in prilagodite svojim trenutnim potrebam in zahtevam.

lep pozdrav
Zastopnik

Moje izkušnje so take: najbolje je, da s ponudbo od Grawe stopiš kar direkt na svojo zavarovalnico KD življenje in jih vprašaš, če ti lahko dajo isto ali boljšo ponudbo.
Pri novi zavarovalnici boš še enkrat plačala stroške k si jih na obstoječem zavarovanju že plačala.
Pa predlagam ti, da greš kar osebno na zavarovalnico.

Govorim iz lastnih izkušenj.

Lepo pozdravljeni!

Kot je že večkrat bilo napisano in opozorjeno na tem forumu, Vas opozarjam še enkrat. V prvih letih Vam zavarovalnica zaračuna največje stroške na polici in zato Vam zelo odsvetujem prekinitev police. Sklenili boste novo polico in boste ponovno morali plačati stroške, ki seveda niso majhni, ne glede na to pri kateri zavarovalnici imate sklenjeno.

Predvidevam, da Vam tega agent ni povedal, zato Vam je tudi svetoval, da sklenete novo polico, čeprav lahko na teh policah spremenite naložbeno politiko tako da boste imeli 100% jamstvo izplačila vplačanih premij ob izteku dobe.

Lahko pa opozorite agenta, ko Vas bo ponovno obiskal, da je prekinjanje polic z namenom, da se proda nova polica neetično in nesprejemljivo, kar Vam lahko potrdijo tudi na Agenciji za zavarovalni nadzor.

Raje spreminjajte in prilagajajte staro polico, kakor da sklenete novo in boste ponovno plačevali visoke stroške. Verjemite, da Vam bodo zavarovalnice z veseljem ustregle in ponudile še kakšna dodatna zavarovanja za primer invalidnosti, smrti, itd…

Kako se boste odločili je seveda samo na Vas.

Želim prijeten dan.

Hvala obema za hiter in konkreten odgovor.

Se bom najprej pozanimala še pri KD in spremenila polico.

Lep pozdrav, Mojca

New Report

Close