Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Nasvet pri interpretaciji izvidov

Nasvet pri interpretaciji izvidov

Spoštovani,

Po zdravniškem pregledu, sem prejel izvide tako krvi, kot izvide jternih testov. Pri krvni sliki je vse OK, drugačna zgodba pa je pri jetrnih testih. Naj predhodno poudarim, da sem imel letos, mogoče rizičen, vendar zaščiten spolni odnos za katerega sem opravil testiranaj. Več testiranj skupno 4, v obdobju pol leta. Vse tako za hiv, siflis kot HCV je bilo pri vseh 4 testiranjih nerekativno.

Izvidi jetrnih testov so sledeči :
S-AST = 0.68 (<0.58)
S-ALT = 0.76 (<0.74)
S-gama-GT = 0.78 (<0.92)
S-glukoza = 4.7 (3.6-6.1)
S-holesterol = 6.2 (4.0-5.2)
S-trigliceridi = 1.1 (0.6-1.7)

Povisane vrednosti so označene odebljeno, v oklepaju so referenčne vrednosti. Naj še dodam da sem star 25 let, včasih sem se veliko ukvarjal s športom, sedaj v zadnjem letu pa sem se zredil iz 90 na 111kg. V prejsnih letih pa iz 70 na 90kg.

Zanima me ali gre za zgolj minimalno povišane vrednosti, ki bodo z dieto odpravljene ali se skriva kaj resnega v ozdaju?

Kot sem povedal sem se letos testiral za prej omenjene zadeve, za HCV v 20 tednu in nato še v 27 tednu, kar je storjeno glede na priporočila za testiranje. Vsi izvidi vseh testiranj so bili nereaktivni.

Hvala za vašo pomoč in lep preostanek dneva.

Spoštovani, imate minimalno povišane transaminaze, ki se lahko povišajo zaradi različnih vzrokov: tudi ob prevelikem vnosu alkohola, ob okužbi, zaradi jemanja določene vrste zdravil, a tudi ob maščobni degeneraciji: imate tudi povišan holesterol. Če so okužbe izključene (navedli ste le testiranje na hepatitis C, kaj pa B?), je predvsem potrebna dieta in izogibanju alkoholu.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za vaš trud in dostopnost.

Pozabil sem omeniti, da sem proti HBV cepljen po uradnem cepilnem planu. Imam pa zaradi stresa, kar uničenih par mesecev, kar tolažim s prenajedanjem, več kot očitno iz teže. Alkohola resnično ne uživam, uzivam pa zadnje čase veliko pomarančnega soka, občasno Coca Cola. Poslužujem se tudi Vitamina D in Multivitaminslih tablet.

Se enkrat hvala za morebiten odgovor.

Spoštovani, hvala za dodatne informacije. Svetujem, da takoj prenehate z jemanjem multivitaminskih tablet!!!, pripravite plan za zmanjšanje telesne teže in jutri (bolje danes) začnete z redno telesno vadbo. Stres v koronskih časih je res velik, vi pa ste zelo mladi. Vendar – tale tenutek boste z intenzivno telesno AKTIVNOSTJO PREMAGALI VSE. Karkoli storite, je odlično. Tek, hitra hoja, vaje za moč, karkoli. morda si nabavite psa?

Hvala še enkrat res. Bom upošteval vaše priporočilo, konec koncev gre za moje zdravje. Hvala se enkrat in ostanite zdravi.

Odlično, kar oglasite se še kaj!

New Report

Close