Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo nasvet glede plačila zobne proteze.

nasvet glede plačila zobne proteze.

Stara sem 69 let .Pred tremi tedni sem bila pri zobozdravniku .
Moja situacija v ustih je sledeča imam samo še zgornje enke in dvojke ter spodaj enke in dvojke, ki pa so že delno odkrušene,pa nekaj škrbin ki mi jih je zdravnik že izruval.
Ocenil je ,da potrebujejo obstoječi zobje preobleko za osatlo pa bi mi izdelal delno protezo in da me bo to stalo 500.000 sit.(zdravnik ima koncesijo).
Sama bi raje videla , da mi izpuli vse zobe in naredi celotno protezo , ki mi jo krije ZZZS.Ali lahko to zahtevam ??Ali sem upravičena do kritja stroškov v primeru , da mi izdela celotno protezo?

Kam naj vprašam glede pomoči pri plačilu proteze?
Prosila bi tudi za kakšen naslov, kjer se da dobiti še kakšne dodatne informacije v zvezi z plačilom oz.kritja stroškov.

Hvala za vaš odgovor

SPoštovana tačka,

nekako se mi dozdeva, da vzrok za plačilo proteze pri vas ni število zob in delna proteza, ampak dejstvo, da boste protezo dobili takoj in torej ne boste nanjo čakali (niste vpisani v čakalno knjigo). S situacijo, ki jo opisujete, vam prav gotovo pripadajo prevleke in delna proteza, ki bi jo pokrilo zdravstveno zavarovanje. Predvidevam, da bi tudi totalno protezo morali plačati, če bi jo želeli takoj.
Pogovorite se o tem s svojim zobozdravnikom.
ČE pa želite več informacij v zvezi z vašimi pravicami, ki izhajajo iz obveznega zavarovanja, se obrnite na vašo območbo enoto ZZZS.

Hvala za odgovor.

Verjetno me niste dobro razumeli.

Je čakalna doba , ne bi mi naredili proteze takoj -kje pa čakala bi par mesecev samo ne vem zakaj je potrebno plačilo 500.000 sit , če gre za delno protezo oz. brez plačila , če gre za celotno protezo.

Zdravnik predlaga obdržati in prevleči obstoječe zobe , čeprav so v slabem stanju in narediti delno protezo za tiste, ki jih ni.
In to bi me stalo po njegovih izračunih 500.000 sit.

mene zanima ali mu lahko predlagam , da mi vse populi in naredi celotno protezo, ki bi bila zame brezplačna ??

lp

SPoštovana tačka,

glejte, kar tako na pamet vam težko odgovorim, kaj in zakaj morate plačati oz. doplačati.
Delna proteza iz standardnega materiala vam “pripada”, če niste pred kratkim kakšne že dobili, doplačate le razliko za nadstandardni material (če ste se odlolčili za “wizil” protezo). Prav tako vam pripadajo prevleke na zobeh, ki so prevleke bodisi že imeli ali pa so tako uničeni, da je možna kvalitetna rekonstrukcija zgolj s prevleko. Tudi v takih primerih prevleke plača zavarovalnica, vi pa doplačate razliko, če se odločite za nadstandardni material. Če zobje niso uničeni, če boste imeli neke dodatne elemente za sidrenje proteze narejene na prevlekah,… pa morate prevleke v celoti plačati.
Kaj in zakaj, vam lahko najbolje odgovori zobozdravnik oz. bi se dalo kaj več povedati, če bi vedeli, kaj vam bo delal, kakšne so cenovne postavke za posamezne storitve ipd.
Totalne proteze pa si nikar ne želite (predvsem ne iz razloga, ki vas trenutno muči), ker vam le-ta nikoli ne bo nadomestila zob, ki jih imate sedaj.

New Report

Close