Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Nasvet glede oftalmološkega pregleda

Nasvet glede oftalmološkega pregleda

Pozdravljeni,

rabim en nasvet glede oftalmološkega pregleda.
Namreč nisem prepričan ali mogoče pričakujem preveč od tega ali pa je res nekaj bilo narobe z mojim pregledom oz obravnavo.

Imam strabizem od otroštva in pred parimi dnevi sem se odločil, da bi šel v eno privatno kliniko na pregled in se pogovoril o možnostih ponovne operacije, ki bi vsaj estetsko odpravila strabizem (ker je razvoj vida že zdavnaj končan – imam 28 let).

Naj povdarim da gre za eno najbolj znanih privatnih oftalmoloških klinik na balkanu.

Pri naročanju sem povedal, da imam strabizem ter, da bi se pogovoril o možnostih ponovne operacije.

Moja pričakovanja so bila, da bom naročen vsaj pri specialistu oftalmologu (če že ne pri strabologu). Naročen sem bil na prvi pregled pri specializantu oftalmologije.

Prišel sem na pregled – na pregledu ni bil prisoten mentor. Pregled je opravljal specializant sam.

Pri pogovoru s specializantom in razlagi mojih težav sem večkrat dobil občutek, da specializant ne dojame al ne verjame v to kar govorim (ko govorim o mojih težavah) ter me nenehno prepričuje, da to ni možno – tudi ne da mi dokončati stavka…

Po koncu pregleda specializant priporoča nova očala in kontrolo čez 3 mesece. Piše izvid, natisne ga, da mi ga v roko in grem. Na izvidu ime in priimek specializanta – pod tem pa štampiljka mentorja, ki ni bil prisoten niti v enem trenutku.

Dobil sem občutek, da nisem bil pravilno obravnavan ter, da oseba, ki me je obravnavala (čeprav močno podpiram izobraževanje specializantov in nimam nič proti temu) ni bila primerna za obravnavo pacienta s strabizmom ter, da bi takega pacienta moral obravnavati specialist ali pa vsaj specializant v spremstvu specialista.

Na pregledu razlagam specializantu, da sem zadnjih 15 let imel enako dioptrijo ter, da je dominantno bilo desno oko na katerem je dioptrija bila -0,50, levo pa je bilo uporabljano samo za gledanje na blizu in tukaj je dioptrija padala v minus vsakih 3-4 ali 5 let za dodatnih -0,50. Razlagam, da sem 2 leti nazaj dobil nova očala ter, da je po tem, ker je slika na levem očesu bila malo boljša od slike na desnem (verjetno oftalmolog pri zadnjem pregledu ni glih v nulo določil dioptrijo) – levo oko postalo dominantno v roku parih mesecev (kar je bilo zelo moteče in tudi boleče – bolečine v glavi, in podobno).

Takoj me prekine, da je to nemogoče.

Razlagam naprej, da od tega trenutka se dioptrija na levem očesu ni poslabšala več niti enega milimetra – na desnem je pa začela rapidno propadati, da bi v manj kot enem letu padla iz -0,50 na -2,0.

Ponovno me prekine, da to ni mogoče.

Vzame mi očala in preveri dioptrijo na očalih, ki so bila delana pred dvemi leti in mi takoj reče – gospod, Vi imate napačno dioptrijo. Sem rekel, da takrat, ko so se delala očala ni bila napačna in da to samo potrjuje to, kar cel čas govorim a me prekinja in mi ne verjame.

Na koncu mi v enem delu pregleda reče, da se to ponavadi zgodi pri otrocih, da ne pri odraslih.

Da ne pišem zdaj naprej roman o celem pregledu – na koncu mi predpiše očala in reče, kontrola čez 3 mesece.

Moje pretekle izkušnje vse od kadar vem zase so take, da je vedno oftalmolog specialist predpisoval očala – če je kdaj bil prisoten študent ali specializant – nikoli ta ni samostojno predpisoval očala.

Tudi na UKC LJ, ko sem bil na oddelku za strabologijo, nikoli ampak res NIKOLI mi nihče brez konzultacije s strabologom ni predpisal očal (niti specialist a kam šele specializant).

 

Zaključno – počutim se revoltirano zaradi take obravnave in zanima me ali imam prav oz. ali pravilno menim, da bi pri pregledu takega bolnika moral biti prisoten tudi specialist še posebej pri predpisovanju očal za osebo s strabizmom? Ali to ni potrebno?

Ali je taka obravnava normalna danes?

Ne vem, mogoče jaz pričakujem preveč, mogoče je to vse normalno…

Spoštovani, ko sem prebral vaše pismo nisem mogel verjeti, da je to res. Moj nasvet je da greste ponovno v to ordinacijo in zahtevate pregled pri specialistu, ki je verjetno vodja te ordinacije. Tam bosta seveda razčistila nesporazum in določila dioptrijo oziroma možnost event. operacije. LP dr Gorazd Kolar

 

*******************************************

New Report

Close