Nasvet glede mobinga, delovnega časa in sumljivih praks v službi
Pozdravljeni,
Želim deliti nekaj, kar sem opazil v službi, kjer delam, in bi rad dobil nasvet:
Delovni čas:
Vodja pogosto “dela” le formalno – na odmor gre za par ur, nato pa si v evidenci zmanjša čas na 30 minut, ostalo pa naj bi “delal”. To se dogaja skoraj vsak dan, prav tako drugi zaposleni ki držijo skupaj z vodjem. Pred kratkimi sem uspel vse dokumentirati, tako da je jasno vidno, kar opisujem.
Mobing:
Opazil sem tudi vedenje, ki bi ga lahko šteli za mobing proti meni s strani vodje. Posledično se nekateri sodelavci tako obnašajo, saj vodja to spodbuja.
Sumljive finančne prakse:
Potni nalogi imajo sumljive datume, zneske ali odobritve.
Sumljivi dodatki.
V projektu, ki sem ga izvajal lani, sem osebno porabil približno 500 €, vendar so danes uradno ocenili stroške na 5000 €. Ne vem, kam je šel ta denar.
Dogajajo se precej resne in zaskrbljujoče stvari. To so le tisti primeri, ki sem jih uspel opažati in dokumentirati, saj mi je zaradi narave dogajanja zaupanje med sodelavci omejeno – ljudje se zavedajo, da ravnajo nepošteno ali neskladno s pravili, zato so previdni. Kljub temu sem opazil več nepravilnosti, ki jih je mogoče slediti, in menim, da odražajo sistemske težave, ki negativno vplivajo na delovno okolje in spoštovanje pravil. Zelo me skrbi, da se na tak način izgublja integriteta institucije, medtem ko nekateri zaposleni izvajajo mobing nad drugimi, kar dodatno poslabšuje situacijo in ustvarja neprijetno ter nepošteno delovno klimo.