Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Nasvet

Nasvet

Pozdravljeni.

Hči (15l)ima velikokrat  povišano temperaturo brez razloga. To traja dlje časa. Merimo z navadnim galijskim termometrom pod pazduho. Temp je med 37 do 37.5. Štitnični hormoni oz kri je vredu. Kaj lahko še storimo?

V tej starosti so nihanja telesne temperature (zlasti preko dneva, izrazito je tim. cirkadiano nihanje) pogosta. In če ob tem dekle nima nobenih težav, znakov bolezni, mi ni čisto jasno, zakaj ji teperaturo sploh merite.

Vseeno izključujte razloge, kot so bolezen (kakšna viroza ne bo dala sprememb v krvi, bo pa še nekaj tednov po preboleli okužbi termoregulacijski center nestabilen), izsušenost (beležite dnevni vnos tekočin, ki naj bi bil pri najstnici vsaj 1 liter), tudi zanesljivost termometra (pomerite si še sami). Le v primeru, ko je ta povišana temperatura razlog, da ne gre v šolo, pa svetujem, da ste ob merjenju zraven – v moji puberteti je bilo “gretje” termometra zelo priljubljeno za kakšen izogib zoprnemu spraševanju ali kontrolki. Dokler me niso starši spregledali – in potem mi je bilo zares vroče :-).

Če gre za po-virozno nestabilnost termoregulacijskega centra, pa je včasih v pomoč nekaj odmerkov paracetamola (ki center “resetira”).

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni.

Hvala za hiter odgovor. Termometer pokaže realne vrednosti, saj je to tisti navaden za pod pazduho. Merila pa si je ker jo je bilo vroče oz mrzlo obenem ter utrujenost. Kakšne bolezni imate v mislih?

Pod bolezni sem mislila čisto običajne, kot so gripa, COVID, enteroviroze, okužbe z RSV, virusom parvoB19, infekcijsko mononukleozo… Kot vidite, jih je cel kup – za vse je značilno (še zlasti za slednjo), da so mladostniki lahko zelo utrujeni. In da jih je včasih težko dokazati. In da ni zdravil za vzročno zdravljenje, le za simptomatsko (torej za zbijanje vročine, zmanjšanje bolečin, pa kakšni vitamini, kakovostna prehrana).

Samo (morda neprimerna) opomba: Se bojim, da precenjujete natančnost “običajnega termometra za pod pazduho”. Kot tudi “pravilnost” merjenja, kadar gre za željo po “bolniški” odsotnosti od pouka.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Tokrat smo spremljali vrednosti med počitnicami in so enake. Traja pa to že več mesecev, ne le zgolj kakšen teden al dva. In da, verjamem v natančnost, saj ko merim sama mi izmeri normalno vrednost. Hčeri pa redko pod 37.

Ps: hči gre v šolo ko se slabo počuti in ima resnejše težave in se izogiba manjku v šoli, razen ko ni drugega izhoda. Zato sploh ne dvomim v meritve.

V tem primeru pa bo najvarneje, da se oglasi pri svojem zdravniku, ki bo predvsem izključeval vnetje – ki ima lahko osnovo v okužbi z virusi, bakterijami, paraziti… ali pa je “revmatskega” izvora. Ob sumu na slednje jo bo poslal na pregled / preiskave tudi na Pediatrično kliniko. Kar sicer zna trajati (tudi z napotnico “zelo hitro” se lahko kar čaka, ambulante so prenapolnjene), a boste vsaj mirnejši.

Srečno!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close