Najdi forum

Spoštovani,

v osnovni šoli so mi odkrili bronhiektazije, zaradi suhega kašlja so mi naredili ct. takrat sem začela kaditi v družbi, sedaj sem nekadilka, kadila sem mogoče pol leta.

Imela sem redne preglede pri pulmologu na 2 leti, sedaj mi je rekla da imam kontrolo po potrebi.

Zanima me zakaj pride to bronhiektazij? Če bi bila zadaj cistična fibroza, bi to do sedaj že vedela? Stara sem 28 let.

hvala za odgovor in lep pozdrav, tina

Spoštovana,

imate prirojene ali v zelo zgodnjem otroštvu pridobljene bronhiektazije.
Kaj jih je povzročilo?
Možnosti je veliko.
Še najverjetnejši vzrok je neka virusna okužba, ki ste jo še kot zelo majhen otrok preboleli.
Iz vašega pisma se da razbrati, da bolezen ne napreduje. Nič pa niste napisali, če imate in koliko je poslabšanj bolezni, ko (če sploh kdaj) izkašljujete.In ali imate težko sapo.
Cistična fibroza lahko (redko) zelo počasi napreduje, zato je povsem ne bi odpisal. So pa še druge možnost, na primer motnje imunskega sistema (na primer pomanjkanje imunoglobulinov), razne vrste okvare cilj (migetalk). Poznamo tudi bronhiektazije kot posledico prebolele tbc.
Na obravnavo bronhiektazij močno vpliva njihova lega ter razširjenost. Ali so po vseh pljučih, delu pljuč, le v zgornjih ali le v spodnjih režnjih.
Mislim, da bi bila ponovitev CT preiskave kar smiselna. In spirometrija tudi. Ter morda nekaj krvnih preiskav v smislu naštetih možnih vzrokov za bronhiektazije.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Spoštovani,

hvala za odgovor.

izvid leta 2007

CT TORAKSA
stene bronhov so difuzno nekoliko zadebljene. Izrazitejša zadebelitev je v področju lingule, kjer so vidne tudi cilindrične bronhiektazije, bronhi so mestoma začepljeni in to področje je tudi nekoliko volumsko zmanjšano, postvnetne spremembe so blago izražene. Izrazito volumsko zmanjšan je srednji reženj. Gre za kronično atelektazo. Bronhi so prosti in razširjeni. Ni predihanega parenhima v področju srednjega režnja.
V mediastinumu in hilusih ni povečanih bezgavk.
v plevralnem prostoru ni tekočine!

mnenje:
kronična atelektaza srednjega režnja-sindrom srednjega režnja. Bronhi so prosti in razširjeni.Cilindrične bronhiektazije v področju lingule, bronhiji so mestoma tudi začepljeni!
-sk

občasno pokašljujem, izkašljam rume sputum, občasno imam težko sapo – predvsem ob stresu. Cist. fibr. se vidi na ct-ju? katere krvne preiskave pa bi bilo dobro narediti.

kaj pa nosečnost? kako je z tem

lo, hvala vam

Spoštovana,

še najverjetneje se mi zdi, da so na CT vidne spremembe posledice prebolele tuberkuloze.

Kako je z vašo pljučno funkcijo? Ker vas vodi specialist pulmolog je bila nedvomno pomerjena.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

spoštovani,

na koži test je res bil +15, cepljena kot otrok sem bila. pljučna funkcija – besede moje dr. boljša kot pri zdravem človeku.

rezultatov v številkah nimam doma.

hvala za odgovor in veliko zdravja.

Priporočam, da CT ob priliki ponovite In opravite širšo preiskavo pljučne funkcije, tudi difuzijsko kapaciteto.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič.

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Spostovani, kako pogoste pa so bronhiektazije? Kaksna pa je prognoza za zivljenje, nosecnost? Stara sem 28 let. Pravijo da so samo bronhiektazije, a na ct- ju se vidi ce bi slo za cisticno fibrozo, bi se to do sedaj ze pokazalo? Kaj pa MR pljuc, kaj je bolje CT ali MR, kje se bolje narancno pokaze stanje pljuc? Hvala za odgovor, lep december vam od srca zelim

Spoštovana,

vse, kar ste našteli, je odvisno od obsega pljučne prizadetosti zaradi bronhiektazij. Torej-kolikšna je okvara pljučne funkcije, če je morda prisotna respiratorna odpoved ali celo popuščanje pljučnega srca.
Bronhiektazij je veliko, nekatere napredujejo hitro, druge so dolga leta stabilne.
Bronhiektazije dokažemo s CT. Ne vem, če ima MR kakršnokoli vlogo v tem primeru.
Cistično fibrozo pa dokažemo z meritvijo elektrolitov v znoju ter podrobneje s prikazom specifičnih genskih mutacij. CT je nespecifičen, ker prikaže le bronhiektazije, vzroka zanje pa ne.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close