Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca nasvet

nasvet

Prosim vas za nasvet glede mame. Stara je 68 let in danes toži o bolečinah v trbuhu, da ima tudi prebavne motnje in v blatu je tudi kri.Ko sem jo vprašala, če ima to prvič je priznala, da je imela že večkrat podobno situacijo, vendar še nikoli tako boleče kot danes. Zdravnikov se izogiba. Kaj bi to lahko bilo, in kako hitro mora do zdravnika? Jutri je namreč sobota, potem nedelja.

Hvala za vaš odgovor.

Spoštovani!
Kri na blatu je lahko v povezavi z trenutnimi prebavnimi težavami, lahko pa gre za dve ločeni stvari. Vsekakor pa svetujem, da ob hulših bolečinah v trebuhu in še krvavitvi na blato zdravnika obiščete čim prej, čeprav je sobota. Po netu je nemogoče izključiti razna nujna stanja. Samo za orientacijo: če gre za kri v obliki črnega smolastega blata, gre običajno za krvavitev iz zg. prebavil (želodec, dvanajstnik), če je na blatu sveža, rdeča kri je krvavitev verjetnejša iz spodnjih delov, lahko pa jo povzročajo od okužb, polipov, hemeroidov, pa do rakavih obolenj na črevesu. Če je krvi veliko, se neodvisno od bolečin s pregledom mudi bolj!
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spoštovani,

mama je na urgenci opravila pregled krvi, vode, slikanje in nato še v Petra Držaja pregled. Tu je tudi naročena na pregled Rektoskopija.

Zanima me, kdaj se zdravnik odloči za pregled kolonskopijo in kdaj rektoskopijo?

Dobila je tudi močno dozo antibiotikov Primotren zaradi izvida vode.

Se je bati za diagnozo rak?

V teh dneh bo seveda šla še do svojega zdravnika. Nimam pa tu njenega izvida, da bi bolj strokovno napisala diagnozo.

Hvala za odgovor.

Spoštovani, pri rektoskopiji je pregledan le zadnji del črevesa, torej rektum, pri kolonoskopiji pa celotno debelo črevo (kolon). Rektoskopija je precej enostavnejša preiskava in ostane edina, če je povsem nedvoumno, da prihaja krvavitev iz zadnjega dela črevesa, v nasprotnem primeru je potrebna (še) kolonoskopija (kaj je zelo pogosto). Sama kri na blatu ne pomeni nujno raka na črevesu (pogosto je kri dokazljiva le laboratorijsko in ni vidna s prostim očesom, traja pogosto dlje časa in spremeni krvni izvid-slabokrvnost), pojavnost raka na črevesu pa se s starostjo zvečuje in ga je vsekakor treba izključiti. Primotren je dobila zaradi okužbe-vnetja na sečilih (antibiotik).
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close