nasvet
Spoštovana!
S fantom sva skupaj pet let. Na splošno lahko rečem, da se dobro razumeva. Vendar določenih stvari ne razumem. On prihaja iz družine, kjer sta se starša že zelo zgodaj ločila in je živel skupaj z mamo in bratom. Mama nikoli ni imela drugega partnerja, ker se je bala, da ne bo škodil fantoma. Vedno so živeli bolj zase, ampak veljajo za vredu družino. Pri nas je malo drugače. Imamo veliko sorodnikov, s katerimi se obiskujemo in imamo stike. Kadar koli kdo pride na obisk se skupaj zberemo in klepetamo. Pri njih so imeli zelo malo obiskov in še vedno je tako in fant nima stike z bratranci, tetami…niti s prijatelji. Kar me moti je to, da fant skoraj nikoli noče nikamor z menoj na obisk niti k mojim prijateljem, kaj šele k sorodnikom. Tudi sam nikogar ne obiskuje, tudi ko k nam pride kdo na obisk le pozdravi in se umakne. Zaradi tega se vedno prepirava, ko je potrebno kam iti. Po eni strani ga razumem, vendar si ne predstavljam življenja, da bom sama oz. z otroki sama hodila naokrog oz,. da nikogar ne bo k nam. Ljudi imam rada in se rada družim. Nazadnje mi je rekel, da težko naveže stike, da se slabo počuti v družbi, da nima nič za povedat, redko je dobre volje. Moram vam povedat, da je sicer izobražen in ima službo, športen tip fanta, ki igra košarko,… Tudi midva se dobro razumeva, je zanesljiv, skupaj kolesariva, smučava… Določene težave ima tudi v spolnosti, nekako se mi zdi zadržan, ne paše oz. se mu ne da pogosto (1 na mesec). Pogrešam odločnost, pogumnost, samozavest, optimizem, dobro voljo tega fanta.
Zelo lepo vas prosim za kakšen nasvet, ki nama bi pomagal rešiti te težave.
Najlepše se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam,
Melita
Vas fant ima težave sam s sabo in z njimi se ne želi soočiti. Mlada sta fant in dekle in on si vas želi spolno le enkrat mesečno-? Ali kljub temu načrtujete življenje z njim? Fant ima morda tudi socialno fobijo, ker odklanja stike z ljudmi in ker mu ti vzbujajo nelagodje in verjetno tudi strah. K temu je verjetno res prispevalo njegovo življenje v mladosti in odnosi v družini. Vendar pa je vaš fant odrasel in sam od sebe se ne bo spremenil, tudi na vašo pobudo ne. Morda bi lahko kaj naredil s seboj le, če bi se ovedel, da ima težave in bi sam poiskal strokovno pomoč. Svetujem vam, da ne rešujete njega, temveč da rešite sebe iz te nezdrave zveze. Neverjetno, koliko deklet se oglašas podobnimi tešavami, kot vi. V nedogled vegetirajo v zvezah, kjer ne doživljajo niti sence tistega, kar si želijo in po čemer hrepenijo. Odgovorna izbira partnerja pomeni tudi to, da mladi ljudje, pred odločitvijo za skupno življenje, spoznajo in zamenjajo več partnerjev, če ugotovijo da partner ni pravi. Skozi te odnose imajo možnost in naj bi tudi osebnostno dozorevali. Iz napačnih izbir, naj bi se nekaj naučili o sebi in drugih. Najslabša varianta je nedejavno vztrajati v zvezi, kjer ne doživljamo zadovoljstva. Premislite malo o tem, kar sem vam napisala. Kaj mislite, kdaj se je lažje raziti, zdaj ali ko boste poročeni in z dvema majhnima otrokoma?
Alenka B