Naslovi psihoterapevtov
Pojdi na http://www.najdi.si in vtipkaj “partnersko svetovanje”, pa ti bo vrglo ven naslove.
Zares kvalitetna terapevta sta Meta in Rudi Tavčar iz Kranja, ki sta izšolana partnerska IMAGO terapevta. Vse o IMAGu lahko najdete na http://www.mirabi.org.
Midva z možem hodiva na njune delavnice že tretje leto in lahko rečem, da se nama je zakon izboljšal za 100%.
Če bi se že odločal med tema dvema, ki ju je predlagala “aleksandra h” zgoraj, in dr. Milivojevićem, ki ga predlaga “Smeja”, bi mi nekaj pomenilo tudi dejstvo, da se je slednji od žene ločil, kar pomeni, da mu v praksi to, kar pridiga ne gre prav najbolje, oni drugi par terapevtov (mož in žena) pa kažeta tudi dober vzgled v praksi.
Pozdravljena!
Najprej naj ti povem, da poznam vse tri (oziroma štiri) omenjene “psiho”terapevte. Dva od njiju nista čisto prava psihoterapevta , dva pa sta.
Vsi delajo privat, tako da cena pri nobenem ni ravno nizka (pravijo pa, da se ljudje bolj potrudimo za nekaj, kar moramo plačati:-)).
Delajo po različnih metodah, ki izhajajo iz različnega osnovnega znanja in iz različnih terapevtskih usmeritev. Katera je zate prava metoda, ti ne more na pamet povedati nihče. Odvisno je tudi od tvojega svetovnega nazora in karakterja- pomembno je, da ti je terapevt vsaj v osnovi všeč. Ne da se vanj zaljubiš na prvi pogled, ampak vsaj jaz bi o osebnih problemih raje govorila z nekom, ki mi ni zoprn. Saj veš, enim gre na živce, če je terapevt veren, drugeno to, da je preveč osladno prijazen, tretjemu to, da je ločen…
Aha, ko smo ravno pri tem- to, da je nekdo ločen, še ne pomeni, da ne zna pomagati drugim. Če bi tako razmišljali, zdravniki ne bi smeli biti bolni, učitelji ne bi imeli nagajivih otrok, … Kolikor pa vem, sta se tudi terapevta, ki sta baje uspešno poročena, učila tudi pri omenjenem ločencu Dr. Milivojeviću. Tako da…
Kaj naj ti rečem? Mogoče je najbolje, da greš pogledat, se pogovorit in boš videla, ali ti njihov stil ustreza. Aja, pa še tole! niso vsi zakonski problemi enaki, zaradi tega tudi toliko različnih pristopov. So pa nekateri od teh pristopov uradno priznani (npr. transakcijska analiza in vedenjsko kognitivna terapija), nekateri drugi pa ne.
Lp, Lučka