Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Za ženske v stiski Nasilen (bivši) partner in prijava

Nasilen (bivši) partner in prijava

Pozdravljeni.

Znašla sem se v slepi ulici in v hudi stiski. Preden začne kdo obsojati, zakaj sem prenašala tega partnerja, naj prebere zgodbo do konca.
Naj omenim, da sem tako jaz kot moja družina sprva mislili, da je partner res vredu oseba, delovala sva kot povezana in zdelo se je, da naju s skupnimi močmi čaka lepa prihodnost. A že lani mi je skupni znanec rekel, da ne razume, zakaj taka vredu in simpatična punca kot sem jaz pristane s takim težkim človekom kot je on.
Partner mi je sam priznal kakšne napake iz preteklosti, a nič večjega, ni se mi zdelo nič takega, dokler je bil do mene pošten in iskren.

Včeraj pozno zvečer pa se je fant znova spravil fizično name. To se je do zdaj zgodilo nekje 6x v zadnjih 3 mesecih, največkrat zaradi malenkosti, saj sama nisem zelo konfliktna oseba oz. če pride do prepira, ponavadi grem v drugo sobo ali kaj podobnega.
Sinoči sem samo rekla, da bi bilo lepo če me kdaj objame pred spanjem, sploh zdaj to bolj potrebujem, saj mesec in pol že živiva narazen med tednom zaradi karantene. Nato je kar znorel, se vsedel name, da nisem mogla nikamor, in se drl če ga bom že pustila na miru, da bo lahko zaspal, a je še 5min pred tem izpadom ugasnil tv, torej je sam bil še buden. Nisem provocirala ali dalj časa govorila, ko bi že spal. Pa četudi bi bilo tako, nima pravice udarit ženske ali jo kakorkoli ponižat/mučit. (na poti domov se je še zdrl da si nekatere ženske zaslužijo, da so pretepene)
Enkrat me je poniževal ker je daljinec zletel s postelje, češ uničila ga boš, drugič je bilo spet kaj drugega. Kar težko mi je pisati za kakšne bedarije znori. Bojim se, da bi za večje stvari partnerko tudi ubil, a se ga do zdaj nisem ravno bala. Je pa včeraj pred tv v hecu rekel ob eni srhljivki, da ne traja dolgo, če nekoga z vzglavnikom zadušiš, in se v roku 10 min še parkrat pohecal na to temo, ko sem mu že dvakrat rekla, da se mi ne zdi smešno.

Včeraj se mi je dokončno zameril, ker me je poniževal s takimi psovkami, da jih niti ne morem tukaj napisati, in govoril čez piknik z mojimi starši (ki ga je sprva hvalil drug dan), zato sem spakirala in odšla nazaj k staršem domov. Najhuje je, da nisem nič takega storila. A on sploh ne dojame, da je vsakič bolj žaljiv in vsakič je za manjšo stvar. Čez 16 ur po službi pa recimo že kliče in sem najboljša. Trenutno sem sicer njegovo št. blokirala, a imam v stanovanju iz katerega se seliva še nekaj stvari.

Zanima me naslednje; V kolikor ga prijavim policiji, je to sploh izvedljivo za včeraj za en dan nazaj? Imam tri slike, ki so dokaz nasilja (zagrizel mi je v zgornji del nosu, a danes več ni otečen, ter rdeč velik krog na roki od pritiska, modric danes nimam). In ali moram prijavo dati nujno na svoji lokalni policiji, saj tam namreč poznam nekaj ljudi in oni njega in bi mi bilo to skrajno neprijetno?
Po eni strani se mi zdi nepotrebno, po drugi strani pa je že podobne scene imel z bivšo, kazen sta plačala oba (tam bi naj ona njega napadla, je trdila njegova družina). Zdaj se mi vedno bolj dozdeva, da je bilo nasprotno.
Ne želim plačevati kazni za prijavo, zato bi rada vedela, če ve kdo iz osebne izkušnje kako je s tem. On ima po drugi strani že zadnjih 15 let kakšno črno piko glede nasilja. Otroškega prijatelja je po pomoti (v igri) poškodoval, a ga niso tožili, a vsi poznamo to zgodbo, ker jo sam včasih pove, potem se je zgodil incident z bivšo in še kaj bi se našlo.
Vendar ne želim njegovih sosedov za priče ali karkoli, saj niti ne bi želeli sodelovati.
Na spletni strani policije piše, da oškodovancu pripada tudi manjša odškodnina. Zanima me, ali se za to mora iti v tožbo? Zaradi izgube dela v kakšno tožbo sedaj res ne morem … pro bono storitve pa opravlja bolj malo odvetnikov bi rekla.

Prosim za pomoč, kakšno usmeritev kam in kako naj postopam.
Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

za nasilje nikoli ni opravičila. In vedno je za nasilje kriv tisti, ki ga povzroča.

Nasilje se lahko prijavi kadarkoli – torej odgovor na vaše vprašanje je: seveda, tudi za en dan nazaj. Fotografije poškodb pokažite ob podajanju prijave.

Prijava se poda na najbližji policijski postaji, možno jo je podati tudi na državnem tožilstvu. Več o tem:
https://www.policija.si/index.php/component/content/article/182-kriminaliteta/67747-prijava-nasilja-v-druini

Srečno!

Suzana Gliha Škufca, univ.dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

New Report

Close