Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Naši dragi veterinarji

Naši dragi veterinarji

Kaj pravite na tole:

Za pregled živalce pri veterinarju je treba odšteti okrog 5.000 sit, če je potrebna laboratorijska preiskava, to stane dodatnih 3.000 – 5.000 sit, pri tem še ne smemo pozabiti na stroške zdravil, takih in drugačnih posegov in porabljenega materiala.
Torej, preprost izračun pove, da je obisk pri veterinarju dostopen samo za premožne ljubitelje živali.
Ob takem sistemu bi se morali zamisliti vsi:
koliko poškodovanih živali pride v težave, pa jim zaradi luksuzne cene nihče ne pomaga,
koliko otrok in ostarelih ljudi mora svojega ljubljenčka gledati, kako trpi, ker je zdravljenje predrago,
koliko nepotrebnih evtanazij opravijo namesto da bi z zdravljenjem živali pridobili dodatne izkušnje…
Ali gre res samo za denar?

Ljudje imamo zavarovanje, živali pa v glavnem ne, zato moramo lastniki usluge plačati. Res ne vem kje si doma, da je navadni pregled tako drag, toliko naj bi stali specialistični pregledi. Cene veterinarskih uslug pa se definitivno razlikujejo. Nekaj časa nazaj je ena pisala, da je sterilizacija mačke pri njih 11.800. Meni je bolj ugodna cena 10.200, kolikor je plačala prijateljica v Ljubljani. Tudi na tem področju je treba poiskati najugodnejšega ponudnika. Res pa je, da ko se začne ni konca in stroški vrtoglavo narastejo. Mogoče bi bilo dobro razmišljati tudi o zavarovanjih pri psih- torej konkurenca obstoječim, da bi bili pogoji zavarovanja bolj ugodni?

Ima kdo izkušnj s tem?

LP
Tinoča

Zdravila, anestezija, kirurški inštrumenti, izobrazba…ja, vse to stane! Koliko bi plačali pri zdravniku, če ne bi imeli zavarovanja? Po eni strani bi za naše živalce radi imeli najboljšo oskrbo, najmodernejša zdravila brez stranskih učinkov… po drugi strani bi radi vse skoraj zastonj.
Milena, kdo bi po vašem mnenju moral plačati tole: npr. nekdo najde kužka, ki ga je zbil avto, lastnik se “ne najde”, najditelj bi pomagal, plačal pa ne… Takih primerov je ogromno.. Naj vse plača veterinar? Ali.. lastnik izve, da ima kužek neko kronično bolezen. Zdravila so zelo draga (prav tako kot humana). Lastnik seveda ne more plačati. Kdo je odgovoren za zdravljenje te živali – veterinar? To je tako kot bi od svojega zdravnika zahtevali, naj vam plača zdravila, ki si jih ne morete privoščiti..

Strinjam se s Tinočo, da bi bilo dobro, če bi lahko tudi pse oziroma domače živali zdravstveno zavarovali. Ne strinjam pa se z mnenjem, ki prevladuje med ljudmi, da je škoda denarja za zdravljenje živali. Če si omisliš hišnega ljubljenčka, potem zanj tudi skrbi, čeprav je njegovo zdravljenje drago.
Z ženo sva v gozdu našla mladega mačka, ki je bil že zelo bolan, vendar sva ga kljub temu vzela domov in za njegovo zdravljenje v naslednjih letih odštela par deset tisoč tolarjev. Vendar je maček s svojo milino odslužil ves denar.
Sedaj imamo tudi psa, ki je po dveh letih postal alergičen na cvetni prah in pasjo travo, kar v poletnem času pomeni redne obiske pri veterinarju in stalno jemanje tablet oziroma številne injekcije, ki seveda niso poceni. Vendar je on naš družinski član in zanj poskrbimo ravno tako kot za vse druge.
Ob tem bi še dodal, da imamo ljudje plačano osnovno in še dodatno zdravstveno zavarovanje pa nam to velikokrat nič ne pomaga. Zato smo pripravljeni plačati še 5.000 do 10.000 tolarjev, da čim prej pridemo k specialistu, ki dela dopoldan za zavarovalnico, popoldan pa privat. Nameni nam 5 do 10 minut in konec. Pa to nikogar ne moti.

Zavarovanje živali (tudi mačk in psov) obstaja. Od vseh naših zavarovalnic pa le pri Adriaticu in Triglavu (samo z rodovniki).
Jaz sem hotela zavarovati svojo mačko in so mi pri Adriaticu naračunali okoli 20000 SIT letne premije (najnižja zavarovalna vsota 150 EU, brez udeležbe).
Za pse pa ne vem.

No , o ceni za sterilizacijo mačke sem pisala jaz .
Se strinjam , da je potrebno malo pogledati naokoli. Je pa en mali problemček , če ne živiš v prestolnici ampak , recimo , na Primorskem , kjer je veterinarjev veliko manj! Mi se iz Gorice vozimo v Vipavo , ker je tam veterinarska oskrba boljša in cenejša , predvsem pa je veterinar dosegliv ob vseh urah.

Zavaruješ žival lahko , le da ti to nič ne pomaga , ko gre za redna cepljenja in zdravljenja – smisel ima le , ko gre za poškodbo ali , če ti pes koga ugrizne. Vsaj tako so meni razložili na zavarovalnici.

lp A.

Še dražje – spet odvisno od pasme psa.
Se pa ne izplača , ker ne krijejo rednih cepljenj in navadnega zdravljenja bolezni , zdravil tudi ne .
Nam so razložili , da se splača samo za živali , ki so “kmetijska panoga” – prasci , konji in krave , recimo.

lp A.

Meni so na Adriatiku povedali, da če vzameš brez udeležbe, ne plačaš nič.

Jaz pa iimam z veterinarji zelo dobro iskušnjo.
Ko so mi zboleli trije psi za paravirozo (vsaj tako mi je dejal) je teden dni prihajal na dom vse tri cepit. Po zadnjem ceplenju (dva sem izgubil) mi je dejal, da mi bo racun prinesel. Ker ga kak teden ni bilo, sem ga poklical, kdaj se bo oglasi. Dejal mi je, da sem že preveč izgubil in da lahko kar pozabim na račun.
Neverjetno a resnično.

LP

Tudi če so dragi, jih potrebujemo.

New Report

Close