Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Naša pesa je kot kenguru

Naša pesa je kot kenguru

Pozdravček.

Zanima me, a kdo pozna recept za naše težave. Moja mama ima psičko mešanko, majhne rasti, staro 8 mesecev. Je izredno prikupna, ljubeča in imamo jo blazno radi. Toda enih stvari je ne vemo odvaditi. Vsakokrat ko kdo pride na obisk skače s prednjimi tačkami nanj tako dolgo, da jo pocartamo, potem se seveda polula kolikor pač premore in šele nato odide stran. Imamo jo v hiši in je sicer navajena čistoče, toda v zadnjem času rada pobegne v dnevno sobo in pusti kakšen kupček, ali pa se počepne v kopalnici in se polula. Čeprav smo tepihe že pometali ven, jih oprali in pošpricali z dišavami, še vedno to stori in to na istem mestu.
Ker jo imamo radi je ne bi radi vrgli iz hiše ali komu oddali. Morda kdo pozna kakšen dober recept, kako psičko pripraviti, da se umiri.

lep dan.

Kar se tiče skakanja po ljudeh je kar vaša krivda. Sami ste napisali, da skače po vas toliko časa, dokler je ne pobožate. Na ta način ste psičko pravzaprav naučili, da če bo dovolj dolgo skakala po vas, bo pobožana. Če pa vi zadevo spremenite in psičko pobožate še predno skoči na vas, potem to ne bo več tako potrebno. Ker se je do sedaj že dodobra naučila skakti, pa jo morate tega tudi odvaditi. Po mojem mnenju bo za psičko najmanj stresno, če jo enostavno ignorirate ko skače, božate pa jo vedno, ko je na tleh – če pri tem še počepnete, da ji pridete bliže pa bo psička še bolj zadovoljna. Če se psica polula vsakokrat, ko kdo pride domov, pa se navadite in sprejemajte psičko zunaj, tako da se lahko polula ne da bi bilo to narobe.

Kar se pa lulanja po stanovanju tiče pa vam jaz žal ne znam pomagati, ker ne vem kaj je vzrok tega početja. Glede na to, da naj bi že bila sobno čista, je verjetno prisoten nek problem. Morda jo premalo pogosto peljete ven. Ali pa je predolgo sama in je to posledica, možni so tudi drugi vzroki. Če psička opravlja potrebo vedno na isto mesto, potem bi bila morda učinkovita rešitev, če začnete psičko na tem mestu hraniti. Vendar pa je predvsem potrebno odpraviti vzrok, zaradi katerega psička še vedno opravlja potebo v stanovanju.

Vzrok za skakenje in lulanje je v vaši pretirani pozornosti, ko pridete domov in se po daljšem času spet srečate s kužiko. To navdušenje se še dodatno prenese na psičko, ki zaradi evforije spusti vodo. Verjamite mi, da bo psička vesela našega prihoda, tudi brez vašega “cirkusa”.

Predlagam vam, da prihode in začetno pozdravljanje spremenite. Glede na to, da je psička že dodobra navajena slabih manir, predlagam, da ji ob prihodu domo daste ukaz “sedi”. Šele ko se bo psička usedla in v tem položaju počakala nekaj časa, jo pohvalite, vendar brez nepotrebne evforije (samo pobožajte jo za ušei in izrecite v mirnem tonu “pridna, bravo”). Kužika bo vesela že samo tega, da ste doma in zato ni potrebno še dodatno vzpodbujati njenega veselja.

Pa srečno!

Pozdravljena!

Lepa hvala obema za nasvete. Vsekakor jih bomo upoštevali in poskušali stvari popraviti. Dejstvo je, da mama živi s peso sama v hiši in verjamem, da jo razvaja. Smo pa poskušali, ko smo prišli na obisk že vse mogoče, seveda le na lep način. Svak trdi, da je treba psički primazati klofuto, kar je storil tudi sam in je zaleglo. Vendar sama za pretepanje živali nisem. Še enkrat hvala in lep pozdrav.

Lena

Dobro bi bilo vprašati za nasvet v prilogo Dela in Slovenskih novic, ki izide vsako sredo – priloga Dom, tukaj je posebno pogljavje o domačih živalih.

Srečno!

New Report

Close