Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom naš tloris – mnenje prosim

naš tloris – mnenje prosim

Sem že videla, da tu marsikdo sprašuje za mnenje, pa bom še jaz. Torej v linku je tloris stanovanjskega dela naše hiše, P in M, hiša pa bo sicer tudi podkletena. Nekako ne najdemo prave ideje za izvedbo kuhinje, ki naj bi imela poleg vsaj eno mini priročno shrambo. Mera kuhinje s shrambo je trenutno 280 x 360, vendar pa bo morala biti krajša, saj želimo vrata na teraso ob jedilnem kotu pomakniti bolj v sredino – več prostora za jedilni kot. Trenutni izris kuhinje in shrambe mi ni všeč, saj je preširoka in nima lastnega izhoda – prehod je možen samo skozi dnevni prostor, kar pa ni praktično. Tudi shramba kot taka je nefunkcionalna. Možna bi bila kombinacija prostora s predsobo, ki bi se lahko v enem delu razširila – trenutno je široka 190 in bi pridobili več garderobnega dela, na drugem delu morda zožala, da bi nekako pridobili prostor za shrambo pri kuhinji – vhod seveda iz kuhinje. Za vhod v kuhinjo bo verjetno potrebno prestaviti dimnika? Dva sta vrisana, ker želimo poleg kombinirane peči nekoč postaviti v dnevnem prostoru manjšo kmečko peč. Zunanje mere hiše so približno 8 x 11,5. Prosim pripombe, mnenja, predloge…
http://alegro.moj-album.com/

hvala!

Živi in pusti živeti

o, hvala gretka!

Napiši mejl, kam ti poslati tloris z rešitvijo.Lp.

Odvisno, koliko spalnic/otroških sob potrebujete. Jaz bi spalnico + dve otroški sobi naredila v mansardi, pritličje pa v celoti namenila bivalnemu delu. Kar bi pomenilo, da bi dnevni WC premaknila čisto desno, stopnjišče in vhod prav tako nekoliko v desno, kuhinja bi pridobila na širini in bi lahko shrambo drugače obrnila. Tudi dnevni prostor bi se povečal, kar bi izkoristiola za ureditev nekoliko ločenega delovno/računalniškega kotička. Seveda pa s tem izhajam iz mojih potreb, vaše so lahko čisto drugačne. In te spremembe bi najbž terjale spremembo projekta….

________________________________________________ Prave kritike so zasnovane na trdnem prepričanju ali znanju.

Jaz bi pa spodaj spalni del povezala v celoto: spalnica, garderoba, kopalnica, kot mini stanovanje. Pa na garderobo daj obvezno vrata. Meni ni fajn gledat kupe cot na policah ali pa kako visijo, pa tudi izgled spalnice kvari, ne glede na to, da je malce zamaknjeno. Posebej pa naredila mini wc za goste. Pa zgoraj je nekam dosti sob, verjetno majhne. Premisli, koliko jih rabiš, pa naredi raje nekoliko večje. To je moje mnenje.

Sonček, mail sem pripisala k imenu. Hvala!

Zagotovo bi šle vse spalnice v mansardo. V mansardi imate tam nasproti stopnišča neko majhno sobico ki ne bo ničemur služila. Naredite tri spalnice in kopalnico, pa bodo prostori večji in udobnejši.

V pritličju kuhinja ne sme biti “prehodna”. Kuhinja mora biti vsaj kot. Kotiček, ne pa kot hodnik do shrambe. Osnovno pravilo pri kuhinji je, da mora “ognjišče” nuditi zavetje. Vsaj dve steni v kuhinji morata biti celi, ne smeta biti pretrgani z vrati.

Če boste dali vse spalne prostore v mansardo, povečajte spodnjo kopalnico. ker v tako majhno luknjico nimate kam obesiti niti tavelike brisače, imate pa predvideno tuš kabino. Tudi omarica za nekaj brisač, rezervnih rolic papirja in zobno krtačko mora biti notri, pa je nimate kam postaviti. Da o kotičku, kamor lahko odvržeš umazane obleke, niti ne govorim.

Tudi dnevni prostor ne sme biti v celoti prehoden. Vsaj za sedežno in dobro počutje mora biti kot nek kot.

Če imate še majhne otroke, pa da morate doma tudi kdaj resno delati na računaklnik (dovolj je že urejanje hišnega knjigovodstva), prestavite računalnik v mansardo, kjer je/in bo uporabnik imel mir. Tudi ko bo en otrok pisal seminarsko, mora imeti mir pred ostalimi, kar ga v dnevnem prostoru zagotovo ni.

Tudi jedilni kotu nekaj manjka. Preveč blizu vrat je.In dnevne sobe…..

Pravzaprav glede na velikost tlorisa bi lahko rešili veliko bolje, pa še klet boste imeli. Ne vem, ampak tloris ne štima. Nekako ne pade funkcionalno.

Lahko vam kot pošljem našega, pa boste našli kakšno idejo.

Marja hvala za mnenje in trud – tlorise sem dobila, slik pa žal ne. No, kakorkoli, 3 otroške sobe + delovni kabinet v mansardi smo hoteli imeti, malce povečali bomo le eno otroško sobo na račun kopalnice. Pritličje pa trenutno res tudi meni ne štima preveč, definitivno bomo prestavili vrata na teraso pri jedilnem kotu bolj v sredino, verjetno z enojnim krilom ali pa drsna. Za shrambo pri jedilnici smo sedaj zrisali dve varianti – v pomoč je tudi ideja, ki jo je poslala Sonček – kaj bomo z dnevno sobo se še odločamo – definitivno pa je bila tam, kjer je naš risar postavil dvosed, mišljena velika vgradna knjižna omara, ki bo služila tudi za predelno steno.
Hja, nas še čaka delo :).

Še najino razmišljanje o shrambi, ko sva risala tloris. Če je vhod iz kuhinje, bi razbila kuhinjo…..in zakaj sploh iz kuhinje? Če je kuhinja kolikor toliko opremljena z omaricami je dovolj prostora. V shrambi pristanejo stvari, ki jih ne rabiš vsak dan petkrat: prazne steklenice, star papir, živila na zalogo (moka, sdladkor…..), kakšen velik pisker, ki ga potrebuješ petkrat na leto, vložene kumarice in kompot……Torej bo vhod iz hodnika in ne kuhinje. V prejšnjem stanovanju sem tudi morala iti na skupni hodnik (dveh stanovanj), da sem prišla v shrambo pa nisem občutila to kot nelagodje. Pa sem imela bistveno manj priostora v kuhinji kot ga bo v hiši, posledično je bilo več pomembnih stvari v shrambi.

še ena taka izkušnja pri načrtovanju. Zrišite in prespite en teden. Potem se vsedi zraven in si predstavljaj, kako nekaj delaš in kako hodiš po hiši. Predstavljaj si sebe pri povsem običajnih dnevnih opravilih (likanje, kuhanje, obiski, gledanje televizije….) in razmišljaj, kako bo šlo to pri tlorisu! recimo v razmislek. Če boš imela pralnico v kleti, kako boš tovorila usrane cunje iz mansarde……misel ali dve o jašku za perilo. Mimogrede, mi ga imamo. Iz zgornje v spodnjo kopalnico. Imela bom pralni stroj v spodnji kopalnici. O tem se zgražajo vsi: “Pa to se ja ne dela več tako!” In kaj me briga, se pa samo sladko smejim, ko moja prijateljica pobira cunje iz dveh kopalnic in jih nosi na tretjo lokacijo….Ali je smiselno cunje po štengah dol v klet, pa mokre spet po štengah gor obesit…..

Vzemite si čas, pilite tloris mesec ali dva, ne bo vam žal. Hiša se zida samo enkrat.

New Report

Close