Naročitev ketokonazola iz Kitajske.
Zdravo, malo primerjam cene, ki jih najdem v Sloveniji in po svetu, pa sem prišel do zanimivega spoznanja .
Primerjam cene ketokonazolskih šamponov s cenami samega ketokonazola in ugotavljam, da je dodana vrednost pri primešanju ketokonazola k šamponu zelo visoka. Ketokonazol stane recimo na portalu Alibaba manj kot 100€ / kg, medtem ko 2dl šampona z 2% ketokonazola (4 grame ketokonazola) stane več kot cca 10 € v Sloveniji. Mislim, da je razumljivo zakaj ne bi rad kupoval šampona v lekarni, temveč bi rad kupil učinkovino direktno in si svoje koncentracije mešal sam.
– Zanima me, ali je legalno ketokonazol naročiti iz Kitajske in ga uvoziti v Slovenijo, ali mi bodo zadevo zasegli na carini?
– Če ni možno ketokonazola uvoziti me zanima, kako je z ostalimi tovrstnimi protiglivičnimi učinkovinami (https://en.wikipedia.org/wiki/Antifungal).
Drugače plavam in sem se že drugič na bazenu okužil z glivicami. Ker ne mislim prenehati s plavanjem bi rad našel bolj ekonomično smiselno rešitev za odpravljanje glivic.
Pozdravljeni!
Ketokonazol je zdravilna učinkovina. Promet z zdravilnimi učinkovinami pa je tako kot promet z zdravili reguliran z Zakonom o zdravilih. Vi sami kot posameznik nimate nobenih možnosti, da bi lahko uvozili katerokoli učinkovino, ki se uporablja za proizvodnjo zdravil.
Navedla bom nekaj določb iz Zakona o zdravilih, da boste lažje razumeli to prepoved.
Definicija učinkovine v Zakonu o zdravilih, člen 6, točka 97 določa, da je učinkovina oziroma zdravilna učinkovina vsaka snov ali mešanica snovi, namenjena uporabi v proizvodnji zdravil, ki v postopku proizvodnje postane aktivna sestavina zdravila, katerega namen je farmakološko, imunološko ali presnovno delovanje, da bi se ponovno vzpostavile, izboljšale ali spremenile fiziološke funkcije ali da bi se določila diagnoza.
V 119. členu pa Zakon o zdravilih določa, da uvoz učinkovin lahko opravljajo samo poslovni subjekti, vpisani v register uvoznikov učinkovin, ki so imetniki dovoljenja za proizvodnjo zdravil, proizvajalci učinkovin in veletrgovci z učinkovinami (v nadaljnjem besedilu : uvoznik učinkovin).
Verjetno niste zadovoljni s tem kar sem napisala, ker vam moj odgovor ni prinesel želene rešitve.
Zakonodaja na področju zdravil je namreč stroga, ker mora zagotoviti, da v državo ne prihajajo nekontrolirana zdravila in učinkovine dvomljive kakovosti, ki bi lahko povzročile veliko škode. Uvozniki učinkovin, ki imajo dovoljenje za dejavnost uvoza, smejo uvažati le učinkovine, ki so proizvedene v skladu s smernicami in načeli dobre prakse za učinkovine, ki veljajo v EU, ali pa so proizvedene s smernicami ali načeli dobrih praks, ki veljajo v tretji državi in so glede zahtev najmanj enakovredne tistim, ki jih določa EU.
Vse te pogoje pa morajo dokazati s pisnimi dokazili kakovosti, ki jih predložijo Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke, da jim le ta izda dovoljenje za uvoz.
Iz tega sledi, da uvoza ketokonazola sami ne morete izvesti.
Na drugo vprašanje pa vam lahko svetujem dve učinkovini, ki tudi služita istemu namenu, to sta flukonazol in itrakonazol in sta tudi manj škodljivi. O njuni uporabi pa se pogovorite s svojim zdravnikom.
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Forum je zaprt za komentiranje.