Naročen za OP
Lep pozdrav.
Star sem 33 let
Novembra sem v službi dvignil breme in začutil močno bolečino v ledvenem delu levo.Z močnimi bolečinami sem nadeljeval delo vse do februarja.Bolečina izžareva v levo nogo predvsem v glutealni del in mečno mišico.Februarja nisem več zmogel dela in sem šel na bolniško.Med tem opravil MR..
-Izvid je pokazal:ZV nivoju medvretenčnega prostora l4-5 je vidna levostranska dorzolateralna diskus hernija ki se širi tudi nekoliko za korpus l5 navzdol,nekolikoodriva terminalno vrečo in utesnjuje korenino na levi strani
-I.v. diskus l5 s1 je nekoliko znižan,dehidriran,vidno je dorzalno izbočenje oz.majhna dorzalna centralna protruzija.
-začetna spondilartroza od l3-S1.
Ortoped v bolnišnici je dejal da operacija zaenkrat ne.
Samoplačniško sem obiskal dr Vengusta ki predlaga evakuacijo hernije l4-l5 po metodi mikrodiscektomija torej ne klasična operacija hrbtenice.
Zanima me vaše mnenje in možnosti manualne odprave težave,saj se bojim kakšnih določil o prepovedi dvigovanju bremen po operaciji saj delam kot reševalec in je dvigovanje pacientev pogosto.
Prosim za mnenje
Pozdravljeni,
izvid kaže na spremembe v medvretenčnih ploščicah v prostorih L4-L5 in L5-S1, vendar bi na podlagi klinične slike (opisa vaših simptomov) sumil, da vzrok težav povzroča prostor L5-S1 in ne zgornji, za kar se predvideva poseg. Seveda nikakor ne nasprotujem mnenju dr. Vengusta, klinični pregled se nikakor ne more primerjati s pregledom zapisa izvida preko foruma. Vendar bi se na podlagi vašega zapisa strinjal z ortopedom, da poseg zaenkrat ni nujen. Dejstvo je tudi, da je hernija v prostoru L4-L5 starejša (več kot tri leta), saj gre za t.i.dorzolaeralno hernijo, obrnjeno navzdol.
Vsekakor je pred odločitvijo o operativnem posegu potrebno izkoristiti različne metode zdravljenja, poseg naj bo zadnja možnost. Dejstvo je, da s tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Priporočam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij, s seboj pa prinesete tudi vse izvide in slike. Posredujem vam povezavo do kontaktov: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Lep pozdrav g Fedorov.
To vprašanje se nadaljuje iz zgornjega posta od marca letos .Zgoraj je MR od decembra 2014 spodaj pa od avgusta 2015.
Marca in aprila letos sem bil pri vas na 6 terapijah.Mogoče se spomnite verjetno pa ne.Reševalec nujne medicinske pomoči ki sem dvignil v službi pacienta.No po vaših terapijah mi je malo popustila bolečina v nogi in glutealnem delu ampak na splošno je bolečina ostala.Operacijo so mi tako kot vi odsvetovali.
Ker se stanje ni izboljšalo so mi 27.maja naredili nukleolizo z discogelom.Torej vbrizgali so mi gel v medvretenčni prostor l4-l5.Po treh mesecih se je stanje malce izboljšalo ampak bolečina v križu pa je ostaja.Noga se je sprostila.Naj povem da sem še vedno v bolniški saj nisem sposoben kaj dvigovat.Sedaj že 7 mesecev.Naj povem da še me je začelo boleti višje in sem sumil a me boli mesto th 12-l1.Tukaj je bolečina samo v križu in predvsem na dotik vretenca.
No sedaj sem imel kontrolni MR ki je pokazal naslednje:
Bom malo skrajšal.
Diskusa th12-l1 in l1-l2 sta znižana,degenerirana in dehidrirana-gre za iv hondrozo brez dorzalnega pomika v spinalni kanal
Diskusa l4-l5 in l5-s1 sta nekoliko degenerirana in dehidrirana,cirkumferentno razširjena,v nivoju l4-l5 je še vidna manjša dorzalna protruzija iv. diskusa ki s sprednje strani pritiska na terminalno vrečo ne vidim pa več širjenja v področje obeh nevroforamnov.
L5-s1 je vidna manjša cirkumfeentna razširitev in minimalna dorzalna protruzija iv diskusa.
Zdravnik svetuje ponovitev aplikacijo discogela z večjo dozo v nivo l4-l5.
Zanima me vaše mnenje saj ste strokovnjak na tem področju.Nekako se je uresničila moja bojazen da nekaj ne štima tudi v nivoju th12-l1. saj opisuje obrabo.Izvid je pokazal da hernija ne sili več v področje nevroforamnov in stem me verjetno tudi ne boli več po živcu navzdol po nogi.Ali mi bolečino povzroča pritisk na terminalno vrečo?
Hvala za vsakršen nasvet.
Matej
Pozdravljeni,
spremembe v predelu Th12-L1 niso vzrok za vaše težave. V primeru teh sprememb je klinična slika drugačna, namreč – bolečinski občutki sevajo v predel trebuha in ne v nogo. Tudi če bi bila v tem rpedelu kakorkoli prizadeta hrbtenjača, bi MRI neposredno pokazala slabši signal.
Z veliko gotovostjo sumim, da gree v vašem primeru za vzrok sprememb v predelu L4-L5 oziroma L5-S1. Aplikacijo gela vam odsvetujem, saj henija ni tako velika, da bi bilo to potrebno. Je pa težava v zmanjšanju medvretenčnega prostora (t.i. posedanje), česar zdravljenje z apliciraninm gelom ne bo izboljšalo. V prvi vrsti vam priporočam aktivno krepitev trebušnih mišic za povišanje krvnega obtoka v tem delu. Prav tako je smiselna ponovitev zdravljenja v obliki ročne fizioterapije ali manualne terapije. Operativni poseg vam odsvetujem, saj ni potreben.
lep pozdrav,
Lep pozdrav.Se nadaljuje od zgoraj.
Hvala za odgovor.Mogoče se res še enkrat oglasim pri vas.Prosim še za samo eno mnenje.Bil sem pri fizioterapevtu in sva ugotovila da me na DOTIK zelo boli vretence l1-l2.Se pravi značilnih težav za l1-l2 nimam ampak me na pritisk z roko ali prstom zaboli .Recimo najhuje je ko sem v avtu in sem prislonjen na sedež.Kaj bi lahko bil vzrok že več mesecev trajajoča bolečina na ročni dotik na vretence.
Mam občutek da smo pri meni nekaj spregledali.MOram rečti da je bolje v predelu noge in glutealne mišice kaj je bilo posledica hernije na l4-l5 ampak nevem zakaj boli pritisk na vretence.Pa ne na l4.l5.Mr je na predelu l1-l2 pokazala da je diskus znižan,degeneriran-greza iv hondrozo,brez dorzalnega pomika v spinalni kanal.
matej
Pozdravljeni,
redko, pa vendar se zgodi, da strokovnjaki pri pregledu slik kaj spregledajo. Za konkreten nasvet vas vabim na klinični pregled v eno od naših ordinacij, s seboj pa poleg izvidov prinesite tudi slike, saj lahko iz njih razberemo vse podrobnosti.
Lep pozdrav,