Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk naročanje na mamografijo

naročanje na mamografijo

Pozdravljena!

Imam pripombo pri naročanju za slikanje dojk,saj sem se šele po treh tednih
uspešno naročila.Ni čudno,da recimo starejša oseba,ob tolikih poizkusih klicanja obupa in vse skupaj pusti naključju.””Kje ste bili prej?”je nato vprašanje.
Naj opišem svoj primer(60):1-osebno se nisem mogla naročiti,saj mi je bilo rečeno,samo telefonsko vsak dan,razen srede.
2-poskus po telefonu ni uspel,glas tajnice je povedal,da se lahko naročim samo z veljavno napotnico in to samo ob sredah od 13-14ure. 3-dvignila sem napotnico (čeprav je sestra pri splošnem zdravniku dejala,da jo za naročanje ne potrbujem)
4-končno se mi je uspelo (po polurnem klicanju naročiti).Čakalna doba:6mesecev.
Malo za v premislek,prosim za vaše mišljene.V naprej hvala za pojasnilo.

pojasnilo

Moram reči, da v zadnjem obdobju tudi sama ne uspem najbolje slediti razmeram pri naročanju na mamografijo. V ordinaciji slišim, da imajo ženske vse večje težave – podobne vašim, kot ste jih opisala tudi sama. Čakalne dobe so lahko tudi bistveno daljše, tudi do enega leta. O naročanju na mamografijo in preventivnem mamografskem programu poslušam že zelo dolgo, še iz študentskih dni- se pravi iz začetka 90-tih.
Vedno je veliko govorjenja, vsake toliko se opravijo tudi določene spremembe, organiziranost pa žal peša. Če so priskrbljeni aparati, pa žal ni pravočasno poskrbljeno za kader, ki bi na njih delal, ali zmanjka denarja itd,itd in se ponovno zatakne.
Žal lahko dejansko vplivamo samo na svoj del obveznosti in se potrudimo vztrajamo toliko časa, da se nam uspe naročiti. Za tiste, ki si to lahko privoščijo, je vedno večja tudi ponudba zasebnih ambulant s samoplačniško mamografijo.

stara sem 33 let,(mama je zbolela za rakom dojke pri 50-ih),že nekaj česa opažam da je leva dojka vedno bolj napeta od druge,tudi tipam neke bulice? moja ginekologinja je pri ročnem pregledu ugotovila povečane mlečne žleze, mene pa zelo skrbi (dnevno),mamografija mi po njenem pripada po 40 letu.Zanima me če res ne prej ,oz.če grem lahko samoplačniško če se ne da drugače, oz. če to delajo pri 33 letih? prosim za mnenje. hvala

Ker imate 33 let, bi vam priporočala, da opravljate redno enkrat mesečno samopregledovanje, opravite metodo BreastScan enkrat letno in po potrebi dodate tudi ultrazvok dojke. Mamografija je namreč, ko je tkivo gostejše tudi manj natančna, zato se pred 50. letom izvaja samo po potrebi, ko obstaja resen sum na bolezen.

New Report

Close