Narkomani pred ZD Metelkova
Ma mečete si pesek v oči vi, tako vzivšeno tolerantni. V vsaki vrsti je pač tako, da obstajajo boljši in slabši primerki, tako tudi v človeški. Narkomanu ni nihče igle na silo porinil v žilo, argumenti o težkem otroštvu, nagnjenosti k odvisnosti itd. je pa navadno flancanje in zavajanje. (Najpogostejša obramba kriminalcev na sodišču je “težko otroštvo.” ) Pokažite mi človeka, ki je imel idealno otroštvo, ki ni bil nikoli na tleh…..ampak razlika med npr. mano in narkomanom (ali alkoholikom) je v tem, da jaz nisem slabič in se znam spoprijeti z vsemi problemi v življenju s trezno in nenafiksano glavo, on pa stori tisto, kar je najlažje in pobegne.
O strpnosti pa toliko: zakaj pa moramo biti tako prekleto strpni do vsega slabega v naši družbi? Zakaj moramo narkomane, alkoholike, ….ujčkati in z milijardami tolarjev letno podpirati njihovo lenobo, nesposobnost, nesramnost, samodestruktivnost? Kam vodi taka strpnost? S tem jim signaliziramo: ja kar fiksajte se, kradite, lažite…..saj vam bomo pomagali, karkoli boste naredili.
p.s. Kje pa so moje pravice, ko me po celodnevni službi na poti domov vsak dan ustavijo vsaj trije narkomani in mi zatežijo za, ne več drobiž, ampak kar že jurja????
Evo, to je klasičen odgovor, če nekdo pojamra nad sistemom: naj jih kar v kanto zabrišemo ali kaj? Metadoncev nihče ne meče v kanto, verjetno pa se lahko strinjamo, da TAKŠNA pomoč, ki se zvede zgolj na eno zastonj dozo droge na dan, ni najbolj ustrezna.
V izgubljenem (kot kaže, sem ga res sam nespretno oddajal) vpisu sem zapisal, da imajo po tej logiki povsem enako pravico do zastonj alkohola alkoholiki, do zastonj čikov kadilci, do državne subvencije odvisniki od iger na srečo in obsesivni nakupovalci… – VSE te skupine se upravičeno čutijo prikrajšane v primerjavi z uporabniki trdih drog, saj tem država DAJE DROGO, njim pa bolezni ne zdravi!
E, to se mi zdi narobe.
Rešitev? Stalno testiranje: če imaš v sebi heroin, metadona ne rabiš. Pika. Če trošiš državni metadon, boš pač hodil tudi na državne programe pomoči, se resno potrudil, da boš dokončal šolo, se pre/dokvalificiral, se zaposlil…
Naivno? Še zmeraj manj kot metanje milijard za državno subvencioniranje narkomanije.
Bravo A !
Tisti ki vsakodnevno hodimo po tem koncu in zaposlenim na Metelkovi smo že skoraj obupali, saj verjetno imajo močno politično ozadje (narkomani)in koristi, ker stanovalci in zaposleni odkar je ta program pišemo ,prosimo, pa se nič ne zgodi. Samo slabše je.
Za vse zagovornike, kako pa bi vi svoje otroke pošiljali tam na dvorišče, ker skoraj sigurno jih bi enkrat po buč dobil, da mu poberejo ali telefon, ali denar……?
lp
jezna
da si ne boste kj nardil…a je kdo pomislu da ti ljudje nimajo kje za bit? pac na vašo nesreco je tm center za dodeljevanje metadona in narkomani se tam zadržujejo..sj ne recm da je to uredu,sam nekateri nimajo kam it..res pa je nagraužno,da se tam drogirajo in mecejo igle…pa še to: hepatitisa ne bo noben dobiu,ce bo sedel zravn okuženega! sm tut sama hodila po metadon na metelkovo,se pa nism tm zadržvala,ker mam dom..
Da si ne boš TI kej nardila. Vsi, ki so hodili po ta k….. metadon, so zame navadni slabiči in se niso nikoli zares ozdravili. Sama sem bila tri leta intenzivno na heroinu in ko sem se odločila nehati, sem nehala brez vsakega metadona, ker sem videla na drugih, da je ta metadon navadna potuha in da se od njega nikoli ne bo noben ozdravil. Če hočeš biti res ozdravljen, moraš iti skozi pekel, tiste pošastne bolečine, ki trajajo in trajajo več mesecev, ko se ti zdi, da ti bo hrbtenico prelomilo na tisoč koščkov in da ti bodo ude od znotraj prevrtali termiti… Da o duševnih pretresih sploh ne govorim.
Kdor je občutil te strašne bolečine, mu ne bo nikoli več prišlo na misel, da bi mu heroin lahko še kdaj ponudil kakršenkoli užitek, NE HVAALA!
Torej, govori vam prava bivša odvisnica, ki je že 10 let popolnoma in absolutno brezpogojno čista od heroina, ne pa neka kvazi “ozdravljena”, ki uboge revčke metadončke tolerira… Ne verjamem, da si res ozdravljena. Verjetno še vedno po “vodico življenja” hodiš. Meni se gabijo, ker so navadne slabotne riti, ki si ne upajo ene bolečinice sprejeti, ampak si potuho s tem strupom dajejo leta in leta in leta in leta…
Sasa6 ima popolnoma prav.
ja ful si pametna zdj,k si dala bolecine cez..a mislš da k nehaš metadon pit,da pa ni bolecin?pojma nimaš.sm se miljonkrat že na suh skrizerala s heroina pa nism mela u glav vse poštiman in sm kljub bolecinam spet posegla po heroinu.ti morš sam pridt do spoznanja da ne rabš droge,nobena bolecina te nou odvrnla..to bi loh vedla.
fizicno sm cista,psiha me še mal jebe,sam tut to bo minil,slej al prej.pa dol mi visi a ti men vrjamš al ne..ti pa jst cestitam za to kar si dosegla.10 let je pa kr lepa številka že 😉 le tako naprej.
pa ne zagovarjam jst metelkovcev,da se ga tm zadevajo pa kradejo..sam pac tm je metadonski center in tja bojo hodil po metadon..sj niso oni hotl da je tm center,njih briga kje je,sam da metadon dobijo.
ja ful si pametna zdj,k si dala bolecine cez..a mislš da k nehaš metadon pit,da pa ni bolecin?pojma nimaš.sm se miljonkrat že na suh skrizerala s heroina pa nism mela u glav vse poštiman in sm kljub bolecinam spet posegla po heroinu.ti morš sam pridt do spoznanja da ne rabš droge,nobena bolecina te nou odvrnla..to bi loh vedla.
fizicno sm cista,psiha me še mal jebe,sam tut to bo minil,slej al prej.pa dol mi visi a ti men vrjamš al ne..ti pa jst cestitam za to kar si dosegla.10 let je pa kr lepa številka že 😉 le tako naprej.
pa ne zagovarjam jst metelkovcev,da se ga tm zadevajo pa kradejo..sam pac tm je metadonski center in tja bojo hodil po metadon..sj niso oni hotl da je tm center,njih briga kje je,sam da metadon dobijo.
pa z metadona se je še teži skint k s horsa,k une sestre so tm sam zato,da te prepricujejo da zviši,namest da bi se potegvale za to,da bi folk znižvou—-pac,vse je od tebe odvisno,če čš se boš skinu,če nočš se pa ne boš,bolecine gor al pa dol..
sj je blo tut men žou da sm šla na metadon,sam tkrt je blo pa že prepozn..pa v službo sm lih zacela hodt in si nism mogla prvoščt da bi krizerala u službi..sam zdj je to vse skup že nekak za mano,sj pravm,še psiho morm poštimat,pa bo..
oprostite ampak tudi takim otrokom je treba pomagati.očitno so zašli s svoje življenske poti, a jim je treba vsaj poskusiti pomagati.vsak starš MORA dati vse od sebe in se potruditi, da ga nekako nazaj spravi.vem, da je ZELO HUDO,a za svojega otroka se splača, vem, da je BOLEČE, a treba je vstrajati.vsaka mati ve in čuti kako krvavi srce, kako boli,kako je težko in hudo, koliko živcev gre koliko truda je vloženega…..ampak vstrajajte, mogoče vam bo pa uspelo in boste sami nase ponosni, da niste obupali.ŽAL,je veliko gorja in hudega na svetu in ŽAL smo ljudje zelo nesramni in žleht, podli in nevoščljivi dobrim stvarem in privoščljivi vsemu slabemu. ZATO ŠE ENKRAT VSTRAJAJTE, UPAJTE IN NE OBUPAJTE.ZBERITE MOČI CELEGA SVETA IN POMAGAJTE SVOJEMU OTROKU VEN IZ BREZNA IN GA NE OBSOJAJTE AMPAK MU STOJTE VSTRAJNO OB STRANI, DA KONČNO NAJDE NAZAJ SVOJO POT IN PRIHODNOST, KI JE ŽE ITAK ŽALOSTNA.
Upam, da ti bo uspelo. Seveda vem, da seje težje skint iz metadona, zato pa mi še na kraj pameti ni padlo, da bi šla ponj. Sem videla druge pametnjakoviče, ki so vsi po vrsti samo še globlje tonili, namesto da bi se zdravili.
Veš, če te je strah, kako boš krizirala v službi… Bolje ti je, da izgubiš službo, kakor pa življenje. Skriziraj se na suho, le tako se boš pozdravila enkrat za vselej in dokončno. Odreži to nit in je nikoli več ne sestavljaj. V službi pa lahko rečeš, da si fasala gripo ali zastrupitev želodca in ostaneš dva tedna doma. Tako bo najhujše mimo in tudi če mal skozlana nazaj prideš, sal po gripi se tudi okreva več tednov. Oprosti, če sem bila preostra in srečno!
pa sj sm se že spucala,pač z metadonom,ampak sm se..in horsa in kokaina in metadona..to sm ti za nazaj pisala kako je blo.Ta nit je že odrezana pr men..Hotla sm ti povedat da ne zagovarjam metadona,ampak da jst sm pa se z njim skinla horsa.Prej mi pa “na suh” ni uspelo,pa sm velikrat “probala”..Samo u glavi ti more kliknt,če ti ne,se ne spucaš niti u komuni,niti z metadonom,niti s krizeranjem na suh,nič te ne ustav da ne posežeš spet po drogi.Oh ta naša psiha..;)
Če ne sodeluje gre pa pač na cesto. Večina slejkoprej pride nazaj jokat, da rabijo pomoč. Ampak to ni nobena garancija, ker zelo hitro spreminjamo mišljenje. Tako je bilo npr. pri meni….sem prišel domov v slabem stanju, obupan in z res iskreno željo po zdravljenju. Po parih dneh, ko sem se najedel, naspal in umil me je pa spet zamikalo in sem se vrnil na cesto. In to se je vse skupaj ponovilo večkrat.
Če delaš z odvisnikom je res smiselno upati na najboljše in pričakovati najslabše.
No, bom pa še jaz dodala svojo misel: vsaka družba ima določen procent odvisnežev in tistih, ki se zdravijo in tistih, ki bodo ozdravljeni in tistih ki ne bodo ozdravljeni…Ampak ljudje, bodite razumni in se zavedajte, da se
teh ljudi ne da enostavno nekar skriti ali jih izbrisat…priznam, tudi meni ni najbolj prijetno ko grem v ZD Metelkova, kjer imam svojo zdravnico in zato sem pediatrinjo za otroka izbrala v drugem ZD…razumem jezo staršev, ki imajo negativne izkušnje z odvrženimi iglami, verjetno bi se tudi men film strgal če bi se kaj takega zgodilo mojemu otroku ….pomembno pa se mi zdi naslednje: odvisneži bi morali vedeti, da njihov problem odvisnosti ni le njihov problem osebne stiske, ampak prej ali slej postane problem ljudi okrog njih…ko pride do kraj, ko pride do prenosa HIV-a na partnerja….prosim, zaščitite se s kondomom, ker…če drugega ne…men se srce trga vsakič ko pomislim na otrok, ki se rodi narkomanskim staršem in verjemite mi da jih ni tako zelo malo, kot si morda mislite…aja, pa še nekaj, ne smemo odrivat teh ljudi na stran, ker se lahko zgodi, da bo (bohnedaj!!!) kdaj vnaš otrok stal pred ZD Metelkova……pa čeprav si mislimo zase kako perfektni starši smo in da se to itak dogaja samo “tistim iz neurejenih družinskih razmer”
Pozdrav, Nonči.