narek
Pozdravljeni
Imam eno vprasanje za ucitelje/ice tujega jezika. Sem nova v tem poklicu. Ugotovila sem, da dijaki ne znajo pisati, zato bi z njimi poizkusila pisanje nareka. Oni tega niso se nikoli poceli. Pa me zanima kako dolgo besedilo je primerno in kaksen naj bi bil kriterij. Za koliko napak je kaksna ocena?
Hvala za predloge in pomoc
Jaz bi ti predlagala, da začneš s krajšimi nareki za vajo – med uro in ne za ocene ter jih nato pobereš in popraviš ter nekako zabeležiš napredek vsakega dijaka.
Dolžina in kriterij ter zahtevnost pa sta odvisna tudi od SŠ na kateri učiš. Ne moreš imeti enakega kriterija za gimnazijo in neko poklicno šolo. Jaz bi najprej ugotovila raven, pogoste napake in jih skušala odpraviti v rednih narekih za vaje (lahko 10 min vsake ure). Lahko jih vključiš v ponavljanje snovi prejšnje ure ali pregled dela na koncu ure. Po nekaj urah (tednih?) bi napredek že moral biti. Nato pa bi jim dala tudi narek za oceno, saj v bistvo ni važna ocena – ne boš pisala nareka, ker potrebujete oceno, ampak želiš dijake naučiti pravilnega pisanja, to pa najbolje narediš z redno vajo.
Lp
Saj zelim z njimi sprva vaditi in dati krajse nareke. Da se navadijo pisat, ker vcasih niti s table ne znajo prav prepisat. Ta oddelek naj bi bil “boljsi razred” …
Vendar bodo oni vsekakor hoteli vedeti “za koliko bi bilo”, jaz si pa niti priblizno ne predstavljam koliko napak lahko naredijo za doloceno oceno. Sicer pa so tudi razlike v napakah; ce namesto ü naredi u (ne naredi preglas) ni to tako huda rec kot npr. kaj drugega.
Hvala za predloge bambi, vendar bi bila zelo vesela kakih konkretnih stevilk! :))
LP
Številk ti jaz ne bi upala pisat, ker sama delam na OŠ, pa še tam narekov ne ocenjujem. Pri ‘tamalih’ vsako uro po nareku zapišemo kakih 10 besed in nato še par stavkov. Moji so že navajeni, da me ne sprašujejo za oceno, ker jim lepo povem, da so vse to znanje kopiči in če se naučijo se tako ali drugače pokaže v rednem testu, kar tako ‘na oko’ pa ne mislim ocenjevat – važno je, da je vsakič boljše kot prejšnjič. To pa sedaj že sami z navdušenjem kontrolirajo.
So pa ponavadi tile kriteriji precej strogi – npr. 3 napake ocena dol ipd.
Žal ti tu ne morem pomagat.