Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Naredi sam – mačji praskalnik

Naredi sam – mačji praskalnik

Ker so mačji praskalniki nesramno dragi, na bolhi trenutno noben nič pametnega ne prodaja in imam idejo in material, sem začela praskalnik delat sama.

Zrihtala sem si dober meter visok tulec iz trdega kartona in ga obložla z vrvico iz sisala. Lesena škatla, ki jo bom oblepila z ostanki itisona =) Na vrh pa bom verjetno z objemko za žlebove pritrdila “gnezdo” (podobna finta kot one zadeve, ki so za na radiator).

Zdaj pa imam tehnični problem in če ima kdo kako dobro idejo, prosim za nasvet…

Ne vem, kako naj ta tulec pritrdim na škatlo, da bo stal dovolj trdno, da se ne bo niti malo nagibal. Ker če zadeva ne bo fiksna, se bo prevagal, ko bo mačka splezala do vrha. Kolikor sem gledala praskalnike v trgovinah, imajo na spodnji strani ogromen šrauf, ne vem, a so tisti “stebri” spodaj pod vrvico leseni ali kaj? Ful ne vem, kaj naj, pa vse imam že skoraj narejeno…samo sestavit je še treba skupaj.

bom skušal odpreti šlatlo in pogledati kako so narejeni ti tulci, pravite da so na bolhi dragi praskalniki jaz ga prodajam za 70 evrov in to takega ki pri nas tsane najmanj 200 torej nisem drag.

Stebri pod vrvico so običajno leseni. Vsaj tisti so bili, ki smo jih gledali mi in spraševali po trgovinah.

Mi smo naredili doma praskalnik, sicer precej večjega kot omenjaš ti, tak ki je vpet v steno. Dali smo lesene stebre.

Kako pa bi končala praskalnik žal nimam ideje, ker imaš tulec iz kartona.

https://www.facebook.com/actio.si

Hm… okej, hvala vama =) Svetilnik, tud 70€ se mi zdi veliko za nekaj takega, kot je praskalnik. Verjamem, da se tebi zdi zelo poceni, glede na to, kolikor si ti zanj plačal, ampak mačka bi bila zadovoljna tudi, če bi ji hlod drevesa postavla v dnevno =) Tk da praskalniki so bolj zaradi ljudi kot zaradi mačk. No hard feelings 😉
Sicer pa sem se že domislila, samo probat še moram. Mislim, da bo glih šlo skozi, če tulec nataknem na stojalo za cd-je (je identičen kot ta:http://www.main-pc.de/probilder/cdstaender.jpg), pa potem tiste nogice dobro pritrdim na leseno ploščo. Stojalo je itak že napol prazno, bo vsaj služilo nekemu namenu =)
Ok, let’s give it a try!

Tulci niso leseni, temveč iz kartona. Imajo pa plastične zaključke, skozi katere privijaš vijake v konstrukcijo.

Jaz bi predlagala, da narediš nosilno konstrukcijo, na katero natakšneš tulec s sisalovo vrvjo.

@Queen, glede na to, da se ti je zalomilo točno na istem mestu, kot meni, ti zaupam svojo idejo. Ki je zaenkrat res še ideja, saj materiala še nisem našla, se pa tudi nisem še preveč trudila. 😉
Namreč, meni se je na praskalniku prav ta tulec, o katerem govoriš, pod težo mačke oz. zaradi ponavljajočega skakanja gor in dol, najprej razmajal, nato pa podrl/zlomil. Sem zadevo razstavila na prafaktorje, tako, da poznam drobovje. Tulec je votel, kartonast, spodaj je najprej plastičen čep, skozi katerega gre močan šrauf, ki zadevo fiksira na spodnjo škatlo. No, in ta tulec je zgolj s tankimi klamfami pritrjen na tisto malo plastiko. Žalost, čista žalost od konstrukcije. Saj se mora razmajati, ni druge variante.
Ok, plastiko sem odstranila, šraufa pa ne morem odviti, sploh zato, ker ima poškodovan navoj in se ne odvije do konca. Tako, da šrauf ostane notri.
In zdaj moja ideja: kupiti nek okrogel čep, kolesce, pač nek kos lesa, ki paše v ta tulec (in TU je problem, ker ga ne dobim, mizarjev pa ne poznam!!), ki se prilepi znotraj tulca, na spodnji del, tako nekje par cm debeline. Nato enostavno ta leseni del prilepiš na spodnjo škatlo (v mojem primeri kar čez šrauf, bi bilo potrebno na sredi kolesca še narediti luknjo). Če prilepiš z lepilom za les, drži kot kamen.

Tako, moja sveta ideja, verjamem, da ti bo všeč in da je dobra. Te pa prosim, če izvohaš kje take okrogle koleščke, ki bi pasali v tulec, mi pliz povek, ok?! Pa uspešno mojstrovanje. 🙂

če meni poveš kaj točno rabiš, koliko točno premera najbolje bi bilo da mi narišeš, ti bom jaz zrihtal moj sosed je mizar in bi mi to naredil.lp

Uuuu, babe, najdla sm neki, kar bi lahk prišlo prav 😀
Ok, na stojalo za cd-je ne gre nataknit, ker je premajhen premer tulca. Bi ga pa šlo na tole zadevo: http://www.orangeaudio.si/montazni-material/bass-refleks-cevi-port/bassrefleks-cev-br-70/[/url]

Sploh ne vem, kaj to je, ampak izgleda obetavno 😀 Pač tulec natakneš gor, prišraufaš v karton in to je to. Pa še raztegne se lahk na 26cm, kar bi blo po mojem dovolj, da bi omogočlo stabilnost…mogla bi probat. Kaj misliš, princess? Če ne se pa tak moram mal v Merkur zapeljat, pa pogledat, kaj majo kaj tam, da približno tak zgleda. Te razne cevi in spoje za cevi, vodovodne, od dimnikov…mogoče pa se najde kaj uporabnega.

Tudi jaz sem se te dni zacela ubadati s tem (sem se pri tem kje kupiti sisal) in moja ideja glede pritrditve tulca je z nekaj kotniki, nekaj takega http://ramainox.si/produkti/inox_okovje_za_sanitarne_kabine/38/kotnik_pritrdilni_inox_max_max_zid/

potem pa cez naviti sisal, da se zasciti.
Mene pa skrbi to, da se stvar ne bo prevrnila, kaksna teza nosilne deske ….

Lp

zanima me kako naj naredim mačje plezalo s hisico na vrhu ne wem kje naj zacnem iz cesa naj ga naredim imam samo ne predstavljive ideje

zanima me kako naj naredim mačje plezalo s hisico na vrhu ne wem kje naj zacnem iz cesa naj ga naredim imam samo ne predstavljive ideje.

iz šper plate samo je veliko dela pa načrt mora bit , pa sisal vrv pa matice pa šfavfi pa cev iz kartona pa pol pride dražje kot če kupiš v nemčiji za 50 evrov

kak sem pa jaz vesel te teme 🙂 prav z veseljem sem prebral vaše prispevke!
Mi se je pa utrnila ideja: kaj pa če bi prvo našli že obstoječo konstrukcijo in jo nato prevlekli s tekstilom in sisalom? potem se izognete mučnemu sestavljanju 😉

tudi sama sem izdelala mačji praskalnik, za katerega material sem večinoma imela doma 🙂 je veliko ceneje in mislim da ni muci nič manj všeč, kot bi ji bil tisti za 70€ iz zootica 😉

uporabila sem:
– sisal vrv
– plastičen cvetlični lonec
– plastično cev za vodo
– leseno desko za podstavek
– kamne (za utež)
– nekaj vijakov
– stare žametne hlače
– duct tape
– sukanec, iglo in škarje

nadgraditi ga nameravam še s kakšno leseno “hiško” za skrivališče in to je to 🙂

Pozdravljeni,

Naš spletni nakupovalni center nakupek.si ponuja ugodne in kvalitene praskalnike za vaše kosmatinčke.

http://Www.nakupek.si

Lep dan!

reklama, ki je dražja kot v tujini jaz dobim vse te praskalnike v tujini pol ceneje

na you tube je ful filmčkov 🙂 vtipkajte cat tree
sem se tudi sama lotila, potem pa ugotovila, da za 1 steber višine125 cm potrebujem cca 75 m vrvi (25 m je približno 20 eur), za drugega 40m, pa poličke, pa še en steber, pa 1,5 m flisa… pod črto – nakup mačjega drevesa. Samo ena polička pač za cel trop ne bi bila dovolj 😉
Ti pa želim, da super sestaviš

Mizar mi je naredil podstavek in tulec. Katero vrv sedaj potrebujem in kje naj jo kupim?

6potrebuješ sisal vrv

New Report

Close