Najdi forum

Narcise – kam?

Pozdravljeni!

Ker smo spomladi na novo urejali okolico hiše, je bila izkopana večina čebulic, predvsem narcis (nekaj je najbrž vmes tudi tulipanov), ki sem jih čez poletje shranila, sedaj jeseni pa je čas za sajenje čebulic, vendar imam eno težavo: če jih posadim prosto po travi, se spomladi ne bo smelo kosit, dokler same ne ovenijo, medtem ko pa imam na gredici že druge rože, večinoma enoletnice – letos žametnice (tagetes). Pa me zanima, ali lahko na to isto mesto posadim tudi čebulice narcis, torej kar na gredo, ko žametnice odcvetijo? In kako bo potem spomladi, ko bom želela spet posadit tja kakšne enoletnice, a se ne bodo “teple” med sabo?
No, upam, da nisem preveč zakomplicirala – zanima me torej, kako je to z narcisami, kam jih je najprimerneje posadit v mojem primeru? (imam tudi nekaj novih čebulic krokusov, kupljenih) In kako globoko ter s kakšnimi razdaljami med sabo?

Hvala za odgovore in lep pozdrav!

jaz imam narcise pod drevjem in tam pač ne kosimo, pa ni grdo, tako pač je

krokuse lahko posadiš pod grmovje, sploh pod takega, ki cveti poleti, tako, da se “ne tepejo” s cvetovi na grmovju

če pa nimaš dreves in grmovja pa nameni za narcise posebno gredico, na katero boš po cvetenju prenesla enoletnice s plitvimi koreninami; mogoče so tegetes res najboljše, ker se bodo naslenje leto same zasejale in bo krog sklenjen

globina – ne pregloboko, ker se zemlja niža in vsako leto dodaš malo nove, pa bodo kmalu fuuuul globoko; mora biti za 3 globine velikosti čebulice;

Hvala za odgovor, saša! A še vedno ne razumem dobro, kako lahko po cvetenju narcis prenesem npr. tagetes na to isto gredo, če se pa ne smejo listi od narcis porezat, torej bodo ti listi še na gredi vsaj do maja, junija, ali kako? tagetes ali katerekoli druge rože bi pa morala že precej prej posadit, saj zato mi to ne gre skupaj. Ne bi pa rada to gredo, kjer bi bile narcise (ker je to edina greda!) imela potem celo poletje prazno.

Kako pa to misliš, da se bodo tagetes naslednje leto same zasejale, a potem jih drugo leto ne rabim več sadit novih ali kako?

Še enkrat hvala, kot vidiš, sem še bolj začetnik! :))

Jaz imam na istem mestu spomladi čebulnice, ko te dobijo rumene liste jim postrižem ali populim, če se da) potem pa nizke enoletne astre. Astre cvetijo poleti in imam cvetje zgodaj pomladi, potem do julija nič in julija astre. Tagetes pa ravno tako cveti poleti, takrat kot astre.

Narcisam moraš pustiti liste dokler so zeleni, ko so rumeni in bolj taki “mehki” jih postrižeš. Lahko pa narcise nasadiš s presledki in boš potem v te presledke nasadila kakšno drugo enoletnico, ki jo kupiš v vrtnariji in ima junija že narejene cvete.

Glede tagetes: če se same zasejejo zgodaj poleti opaziš polno malih rastlinic (ne moreš zgrešit, se zelo loči od klasičnega plevela, ker ima zelo značilne listke), ki jih potem prepikiraš na svojo gredico. Jaz imam veliko tagetesov na zelenjavnem vrtu (kao odganjajo uši, meni je pa lepo, da je kaj barvastega na vrtu).

Če si začetnik še en nasvet: pojdi v knjižnico, ker imajo tam ogroooomno priročnikov

saša

Narcise gredo včasih tudi meni na živce s tistimi repi po cvetenju. Zdaj rešujem zadevo tako, da repe zvežem v šop ali spletem kitko in zavežem z vrvico,elastiko, še najraje pa z nekimi mini dratki, ki se dobijo v semenarnah (spominjajo na leseno palčko, ki se zvija). Zvežem še zelene in čakam,da porumenijo. Vmes pa že sejem ali sadim druge rožice. Pri meni se to obnese več kot super.

Če rabiš še kak nasvet, mi piši. Uživaj v rožicah.

hvala obema še enkrat, bomo poskusili in poročali o rezultatih! :))

New Report

Close