Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija naraščanjke teže pri novorojenčku

naraščanjke teže pri novorojenčku

Pozdravljeni,
imam hčerko,staro 16 dni.
Porodna teža: 3430 g
Odpustna teža 3. dan: 3400 g

Po prihodu domov pa teža ni več tako lepo rasla. V starosti 14 dni je imela 3648 g, kar pa se patronažni sestri ne zdi najboljše. Tako mi ves čas priporoča črpalko, da si izčrpam po končanem dojenju. Meni pa se črpalka niti najmanj ne zdi simpatična (predhodno sem izključno dojila že dva otroka, ki sta kljub začetnemu strahu, da nimam dovolj mleka, lepo napredovala v teži). Zato jaz dojenčico pridno in redno pristavljam k prsim, da bi povečala nastajanje mleka. Je pa dojenčica kar precej zaspana, tudi malo rumena.

Zanimajo me torej tri vprašanja:
1. kakšni so normativi oz. statistika, koliko naj bi novorojenček pridobival na teži v primerjavi s porodno oz. odpustno težo – po dnevih oz tednih?

2. pri prvem otroku mi je starejša pediatrinja omenila način, kako oceniti, koliko dojenček podoji – štela naj bi požirke. Ali je ta način splošno priznan? Če je, kako je velik požirek pri posamezni starosti.

3. Zanima me glede zlatenice – kako močna mora biti, da je potrebno iti na pregled?

Najlepša hvala za odgovore in lep pozdrav!

Spoštovana,

na vaša vprašanja je težko “znanstveno” natančno odgovoriti. Naj vseeno poskusim “po domače”…

Teža, ki jo je ob dojenju dosegla vaša hčerkica v 16 dneh, je prav pohvalna in ne vem, kaj moti patronažno medicinsko sestro.

Pridobivanje po dnevih v gramih? Zelo velik razpon, na splošno pa velja, da naj bi donošen dojenček, ki nima zdravstvenih težav, v prvem mesecu pridobival okrog 20-40 gramov dnevno, kar je okrog 150-300 gramov tedensko. Pridobivanje se kasneje zmanjšuje in otrok svojo porodno težo večinoma podvoji okrog 5. meseca.

Štetje požirkov je povsem nezanesljivo v presoji, koliko otrok popije in ga ne uporabljamo. V šali raje rečemo, naj mama oceni, kako ji je dojenček izpraznil dojko – če je po sesanju “prazna embalaža”, je to to. Še bolj zanesljivo pa je dojenčkovo zadovoljstvo – če se zbuja na 2-4 ure in se doji, vas nima kaj skrbeti.

Tudi pri zlatenici je ocena “na oko” malo zanesljiva. Nikakor ne smete ocenjevati barve kože ob primerjavi z vašo kožo, ob taki primerjavi so itak vsi rumeni. Tisti z visoko zlatenico so kar oranžni. Najbolje bo, če bo zlatenico ocenil pediater oz. medicinska sestra – in vas ob sumu, da je previsoka, napotil na odvzem vzorčka krvi in preverjanje koncentracije bilirubina v otroško ambulanto – če ste rodili v Ljubljani, do 9. ure zjutraj v Porodnišnici v pritličju.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,

Hčera stara 6 tednov je ob odpustu s porodnišnice tehtala 3840g v prvem mesecu je pridobila 790g izključno z dojenjem. Torej povprečno pridobivanje teže. Težave pa so se pričele pred tednom dni, ko je deklica dojko zagrabla dvakrat posesala in pričela neutolažljivo jokati, komaj sem jo potolažila in jo nato v polsnu podojila. Zaradi teh težav smo jo po tednu dni ponovno stehtali in šok deklica je pridobila le 90g. Njen sesalni vzorec – kričanje ponavlja še sedaj.
1.Ali je možno, da mi je kljub nespremenjenem načinu dojenja pričelo primanjkovati mleka (povpraševanje – ponudba).?
2.A naj pričnem z dodajanjem AM ali to še ni pokazatelj, da mi mleka primanjkuje in bi poskušala dojenje okrepiti?
Naj omenim še, da hči veliko poliva in morda je tu vzrok nižjrga prirasta teže

Za odgovor in kakršno koli vzpodbudo se vanm zahvaljujem
lep pozdrav
Polona

Draga Polona,

pridobivanje teže v prvem mesecu je bilo nadpovprečno :), 90 g na teden pa je čisto malo pod pričakovanji, nič tragičnega.

Razlogov, da se je začela vaša dama puntati sedaj, je lahko več. Ena od možnosti je tudi ta, da je mleka pri vas premalo – kar je kar pogost, lahko tudi prehoden “zaplet” v tej starosti dojenčice. Če to drži, lahko ugotovite bodisi s tehtanjem podoja, izbrizgavanjem vašega mleka v stekleničko (če je mleka v “eni rundi” manj kot 80 ml, je lahko to razlog nezadovoljstva) – ali pa z enkratnim poskusom hranjenja po steklenički, ob katerem ne bo nobenega kričanja ali puntanja. Če se izkaže ta varianta, bo treba še več piti, še več počivati, se nič sekirati in v skrajnem primeru poseči po “kemiji” – Tametil tabletkah.

Druga bolj verjetna varianta (še zlasti, če se vzorec ne pojavlja enako pri vsakem podoju) je, da je prišla v čas, ko jo začenja zvijati – in ko parkrat potegne pri dojki, se zdrami črevesje in se začne hitra (in v smeri gibanja malo kaotična) in zato boleča, neprijetna peristaltika. Tu bo najbolj uspešno pomirjanje z nežno masažo trebuščka v smeri urnega kazalca, vaši jekleni živci (ko se vam bo revčica smilila, a se boste počutili povsem neučinkoviti pri pomirjanju) in kakšne kapljice (vetrovne, SAB simpleks). V ta “kontekst” lahko sodi tudi njeno polivanje.

Morda ji tudi ni všeč vonj kože ob prsni bradavici – ste zamenjali kakšno kremo, deodorant, gel za tuširanje? Nekateri dojenčki so izjemno občutljivi na takšne spremembe.

Vsekakor ne obupajte nad dojenjem, v pomirjanje dojenčice pa vključite še moža, babico, dedka… Skupaj vam bo hitreje uspelo rešiti tole (najverjetneje čisto prehodno) “težavico”.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,

Rodila sem 23.5.2014, torej točno en mesec nazaj. Porodna teža moje punčke je bila 2980g, odpustna pa 2800g. Danes jo je patronažna tehtala- 3430g. Patronažna mi je svetovala dodatek, ker naj bi se teža novorojenčka računala od porodne teže, jaz pa sem nekje zasledila drugače. Posvetovalnico smo imeli pred desetimi dnevi(takrat je zdravnica določila tehtanje čez 10 dni, ker se ji je zdela dojenčica “prelahka”)in je zdravnica rekla naj počakam na tehtanje patronažne in naj NE dajem dodatkov.
Izključno dojim, dojenčica veliko spi, redno (vsaj trikrat na dan, tudi šestkrat)kaka in skoraj nič ne joče. Dojima pa se na dve do tri ure, ponoči je max. razmak med podojema 5 ur, večinoma 4 ure ali manj.

Prosim za nasvet, ker res ne vem ali naj začnem z dodatkom ali ne- res ne bi rada, ker sem velik zagovornik dojenja.

Prosim za nasvet in hvala, da namenjate svoj prosti čas nam 🙂

lp

Draga Majolka,

teža, ki jo je od odpusta pridobila vaša dojenčica, je čisto prava in primerna (drži, da se računa od porodne teže, a je pridobivanje v prvem mesecu na račun pričakovane in normalne izgube teže v prvih dneh precej manjše kot v 2. in 3. mesecu).

Zato se jaz pridružujem mnenju pediatrinje, da vztrajajte z izključnim dojenjem in shranite dodatek za čas, ko bo vaša dojenčica (v primeru, da pri vas mleka ne bo dovolj) jezno in glasno po dojenju zahtevala še hrane in vas bo ponoči zbujala na vsako uro …

Pozdrav,

New Report

Close