naraščanje teže
Spoštovani,
sem v vdno hujši zadregi. V treh letih sem se zredila za 25 kg. res sem takrat prenehala kaditi, vendar se mi teža več kot 8 mesecev ni zvišala, potem pa kar naenkrat … bum ! >Kot bi začela “vzhajati”. Kljub nespremenjeni prehrani ( res samo 1-2x na dan) , a večji aktivnosti ( sprehodi ), se kar redim. Zdravnica mi tega ne verjame, sama pa sem prepričana, da ne pojem toliko, kolikor se redim in sem debela. Ugotovili so mi pred 2 leti tumor na nadledvični žlezi, a kontrole kažejo, da ne raste.
Kaj naj naredim ? S svojo zdravnico se ne morem o tem pogovoriti. Imam povišan krvni pritisk ( skoki navzgor in navzdol), preveliko težo …. vrtim se v začaranem krogu, iz katerega pa hočem priti, saj prej nikoli nisem imela problemov s težo. Stara sem 40 let.
Prosim vas, povejte – svetujte – mi, od česa se lahko človek tako redi, katere preglede naj opravim …. Poleg ščitnice, kaj lahko še povzroča tako naraščanje teže .. Problem pa je tudi v tem, da shujšati ne morem … Četudi sem samo na sadju in zelenjavi, v tednu dni ne izgubim niti pol kilograma.ž
Upam, da mi verjamete vsaj vi, kar vam pišem … Sama se vrtim v azčaranem krogu, postajam vse bolj depresivna, sama sebi se zdim grda… To pa vpliva tudi na mojo samozavest, na odnose z drugimi ljudmi – predvsem pa na odnos z možem.
Pomagajte mi.
Pa lepe praznike ….
Spoštovani!
Človek se redi kadar je vnos kalorij s hrano in pijačo večji od njihove porabe. Prekomerna telesna teža je velik zdravstveni problem v razvitem svetu.
Zelo redko, pri ljudeh, ki imajo prekomerno telesno težo, odkrijemo hormonske motnje. Pri hipotirozi (premajhnem delovanju ščitnice) se upočasni presnova, zato bolniki ob enakem vnosu kalorij s hrano pridobivajo na telesni teži. Pri vas vsekakor priporočam določiti TSH. Navedli ste, da so vam odkrili tumor nadledvične žleze, ki ne raste. Predvidevam, da so opravili tudi hormonske teste in da tumor ni hormonsko aktiven. Verjetno so bili tudi osnovni biokemični testi v normalnih mejah.
Priporočam, da se odločite za ponoven obisk in pogovor glede hujšanja pri izbranem zdravniku.
Lep pozdrav!