Naraščanje diotrije
Spoštovani gospod Rene!
Saj vem ena več. A kljub vsemu. Stara sem 28 let in prvič sem dobila očala pri 19-tih letih. Dioptrija se mi je hitro poviševala, začela sem z -0,75, po enem letu sem imela že -2, tri mesece kasneje -3, potem se je nekako umirilo in pred štirimi leti so mi izmerili -4,50. Zdaj pa opažam, da se mi je vid spet poslabšal. Kako dolgo bo še trajalo to poviševanje. Zelo me je strah, da bo zelo naraslo. Pred leti mi je moj oftalmolog rekel, da se bo verjetno ustavilo nekje pri -6. Nosim leče, že vsa ta leta brez težav. V službi sem za računalnikom, doma študiram, … Torej oči so seveda precej obremenjene. Ne vem kaj naj storim, da bi ustavila to poviševanje, saj službe ne morem pustiti, študij pa tudi moram dokončati.
Zanima me še glede očal. Rada bi imela nova. Ali lahko mi z “bukovimi očali” dobimo tudi tako tanka stekla, da zgledajo kot tista normalna z majhno dioptrijo.
Hvala za odgovor. Vem, da sem zatežila, a strah me nikakor noče zapustiti. Kar vidim se slepo, pa še kaj…
Lep pozdrav iz Koroške.
Zelo razumem vašo zaskrbljenost, vendar se glede naraščajoče dioptrije, ne da ničesar narediti. Lahko vam dam nekaj napotkov, katere bodo vsaj delno razbremenile vaše oči in morda prispevale k zmanjšanju naraščanja dioptrije.
Ko ste za računalnikom si privoščite večkratne pavze tako, da pogledate stran od monitorja v daljavo skozi okno. S tem oči sprostite. To ponavljajte na 10 do 15 minut. Na eno uro pa počitek za pet minut, seveda pri tem ne smete vzeti v roke časopis ali kako drugo revijo, ampak glejte na daljavo.
Poznamo stanjšana stekla, katera vašo dioptrijo naredijo dosti manjšo, kot v realnosti je.
Seveda je za vas najboljša rešitev kontaktne leče, o katerih lahko več preberete na:
Lp.
Spoštovani gospod Pirc!
Najlepša hvala za odgovor. Medtem sem bila že na okulističnem pregledu, kjer so mi izmerili, da se mi je dioptrija povišala na levem očesu na –5,50 na desnem pa na –5,25. Pravijo, da glede na to, da se je to zgodilo na 4 letih in sem med tem tudi rodila, da je to normalno in da se zgleda počasi le ustavlja. »Naj se jim pozlatijo besede«.
Imam pa en problem. Vedno sem nosila leče, in sicer 0,25 dioptije nižje kot so mi predpisali na očalih. Tako sem si jih kupila tudi sedaj. A kot sem gledala na daleč je bilo vse vredu, pri delu na blizu in računalnik pa mi jih je hotelo »raztrgati«. Šla sem nazaj, kjer so mi svetovali še 0,25 nižje dioptrijo. Pomaga pa nič.
Včeraj sem dobila očala z dioptrijo –5,50 in –5,25 in stanje je ko jih nosim precej boljše pri delu na računalnik in branju. Nekaj pa me zanima. Zakaj z očali, čeprav je dioptrija kar za 0,50 višja, vidim pri gledanju na daleč slabše. Je to normalno? Skrbi me namreč, da bi si še dodatno poslabšala vid. Je res, da se vid manj slabša pri nošenju leč?
Najlepša hvala za vse.
Metka
P.S. Pa še to. Pri optiku so mi rekli, da se – dioptrija z leti zniža, takrat ko se pojavi starovidnost, in da se mi bo po 40. letu znižala. Je kaj resnice na tem? Kajti odločam se za lasersko operacijo, predvsem zato, ker me je strah, da mi bo dioptrija narasla zelo visoko in ne zato, ker me očala in leče omejujejo.
Z lečami se vedno vidi boljše, ker se “vsedejo” direktno na oko. Stranski pogledi so lepši, saj je leča vedno pod pravim kotom glede na oko. Tudi trditev, da se vid slabšal zaradi leč ne drži.
Če laično razlagamo, se res dioptrija zmanjša z leti vendar samo na blizu. Strokovno pa vam povem, da z leti vaša očesna leča ne more (zaradi staranja) več akomodirati (ustvariti dovolj velikega plusa) in vam zato ustreza manjši minus.
To imate lepo opisano na moji internetni strani pod “starovidnostjo”:
Z lasersko operacijo se ne rešite očal za blizu !!!
Lp.
Spoštovani gospod Pirc!
Imam problem, ki mi ne da spati. 5. 12. 2002 sem dobila očala z novo dioptrijo, na katero sem se zaradi dioptrijskega skoka v začetku zelo težko navadila.
Zdaj pa sem mesec dni vsak dan študirala, pri tem pazila na vaš nasvet o počitku, zdaj pa se mi zdi, da se mi je vid kljub vsemu poslabšal. Je možno, da se mi je dioptrija povišala v dobrem mesecu? Ali pa so to le utrujene oči in si moram vzeti počitek. Oči imam namreč bolj rdeče kot običajno in tudi v mešičkih me pečejo.
Tako zelo sem obupana, da se mi zdi, da bi najraje študij kar pustila, da bi obvarovala svoje oči, pa vendar do konca imam le še 7 izpitov in diplomo.
Prosim za nasvet.
Metka