Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami Naprave za gluhe/naglušne

Naprave za gluhe/naglušne

Pozdravljeni!

Kakšen je pri nas interes za nakupe ur za gluhe, ojačevalnikov za telefone, otroških alarmov za gluhe (s prikazom slike), zvoncev za gluhe …

Vas zanimajo še kakšne druge naprave?

Vse to me zanima, poleg tega pa bi bile dobrodošle še naprave, ki iz govora ustvarijo besedilo (če obstajajo), naprave za podnaslavljanje filmov in naprave, ki bi omogočile, da bi podnaslovi s teletekstom bili dosegljivi tudi, če bi s teletekstom podnaslovljeno oddajo posnel na videokaseto ali (?) DVD. Zanimajo me tudi budilke za gluhe (te dobiš v Nemčiji na recept, v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja), fonekerji (phonic eari ali FM link) za odrasle (zdaj so namenjeni samo otrokom do 15. leta starosti – tukaj bi bilo dovolj spremeniti en sam samcat člen pravilnika, nobenih novih izumov ne bi rabili), ipd.

Pri nas je manjša izbira kot v tujini, ker jih je potrebno posebej naročiti oziroma gluhi niso seznanjeni z možnostjo palete pripomočkov, ki jo imajo v tujini. Vsekakor pa precej zaostajamo tudi v tem smislu.
Dosegljivi so: budilke za gluhe, z vibratorjem ali brez, baby alarm (stroške krijejo gluhi starši sami ali društvo daje v izposoji), brezplačni slušni aparati (ki bi jih marsikdo raje zamenjal za kakšen pripomoček). To je osnovna ponudba.

Zakaj pa ni nikjer napisana ponudba teh pripomočkov (čeprav bi bilo treba v tujino ponje ali pa jih naročiti preko interneta)? Predlagam, da se na spletni strani MDGL ali pa na spletni strani ZDGNS objavi seznam pripomočkov, ki bi gluhim prišli prav, razen tega pa še, kakšno funkcijo opravljajo, koliko stanejo in kje se jih da dobiti. Mislim, da bi to mnogim odprlo oči. S tem ne mislim le na gluhe, ampak tudi na pristojne na ZZZS, ki delajo pravilnike zdravstvenega zavarovanja, od katerih je potem odvisno, do katerih pripomočkov so različni ljudje upravičeni iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja. Mogoče še oni na ZDGNS ne vedo, katere pripomočke bi gluhi lahko imeli!

Joj, napaka. Zadnji stavek bi se moral glasiti: Mislim, da še oni na ZZZS ne vedo, katere pripomočke bi gluhi lahko imeli.

ZZZS dobro ve, kaj oz. kakšne pripomočke gluhi potrebujejo, ker jim je bilo že nič kolikokrat posredovano. Odgovor je žal vedno isti: ni denarja, niti za tiste baby alarm ne, ki bi bil dobrodošel za gluhe matere.
ZZZS prizna naglušnim in GLUHIM slušni aparat. A kaj bi gluhi s slušnim aparatom, če z njim nimajo kaj početi, niti jim ne pomaga.
Potrebujejo pa druge pripomočke, v prvi vrsti računalnike, da se malo bolj opismenijo, vzporedno z njim tudi izobražujejo.

Na ZZZS imajo svoja pravila, in se tega držijo. Odgovorna oseba za kontakte in reševanje tovrstne problematike je zveza gluhih.

Aha. Torej bo treba Zvezi predlagati. Treba bo pokazati, da pripomočke HOČEMO! Jaz seveda nočem biti edini, ki bi se zavzemal zanje. Pomislite: ZZZS vrže ogromno denarja stran z napačnim predpisovanjem zdravil, ker so zdravniki na primarni stopnji nesposobni in ti predpišejo antibiotik, ki sploh ne pomaga (zgolj za preventivo, do naslednjega dne), hkrati pa ti napiše še napotnico za specialista in ta že naslednji dan predpiše novo zdravilo, za zdravilo, ki ti ga je predpisal tvoj osebni zdravnik, pa reče, da pri tej bolezni sploh ne pomaga. S tem naredi škodo zdravstveni zavarovalnici (amoksiklav npr. stane 5500 SIT), pacientu (odpornost na antibiotik, potni stroški) in celotni družbi (razvoj na antibiotike odpornih bakterij).

Prav tako vržejo denar v koš s pripomočki, ki jih mnogi sploh ne uporabljajo. Poznam nekoga, ki ima cerebralno paralizo in je v breme ZZZS dobil invalidski voziček, ki ga SPLOH NE UPORABLJA! In veste, koliko stane elektromotorni invalidski voziček, ki ga ta oseba ne uporablja? Toliiko kot stane 140 budilk z lučko!!!

Ja, žal je tako.
Najbolje je pripraviti dopis preko društva. Kako bo, ne vem, te pa podpiram.

Pozdravljeni!
Tudi mene zanima, kje bi se dalo kupiti pripomočke za gluhe. Našla sem ogromno trgovin z zdravstvenimi pripomočki in s slušnimi aparati, ampak nikjer nimajo teh naprav. Brskala sem po spletnih straneh sosednjih držav, pa tudi nič. V ZDA pa poplava vseh mogočih napravic. A v Sloveniji res ni specializiranih trgovin za gluhe in naglušne?
Lp

Import them from USA! Naroči te pripomočke od podjetij v ZDA in jih kupi (lahko s kreditno kartico). Vendar pa bo, če bo vrednost nakupa večja od 5000 SIT, na ceno nabit 20 % DDV (tega plačaš carinski upravi RS ob uvozu oz. ob prevzemu pošiljke na pošti, ne pa ameriškemu podjetju), kar pa se mi ne zdi pošteno… Carine pa itak ne zaračunavajo (ali pa je ta zelo nizka, okoli 2 %).

http://www.deafequipment.co.uk/store/viewPage.do?id=Home

Tale je angleška, torej EU.

Če bi imeli pravo vodstvo, bi vsi ti pripomočki morali biti na voljo v Sloveniji. Se vam ne zdi? Sedaj pa še naprej jamrajte in se smilite sami sebi.

Lep pozdrav

New Report

Close