Najdi forum

napihnjenost

Pozdravljeni!

Zadnjih nekaj tednov sem stalno napihnjen. Ni važno kaj pojem, včasih tudi če samo popijem kaj (voda, čaj, kava). To se izraža kot velik trebuh in kot občutek, da mi bo vsak čas trebuh “počil”.
Star sem 17 let in me zelo moti, saj zgleda kot da bi bil debel (drugače imam samo kakšne 3kg preveč)
Test za kandido sem že naredil in je bil negativen, probal sem tudi s raznimi čaji (melisa, kamilica, ki naj bi nekoliko izboljšala stanje). Drugače sem fizično zelo aktiven, ukvarjam se s fitnesom, tekom, borilnimi veščinami, prehrano imam zelo urejeno (samo zdrava hrana, nekaj več beljakovin, mlečne izdelke sem iz prehrane izločil) Včasih imam po treningu z utežmi tako napihnjen trebuh, da grem komaj še malo tečt. Bi pa še šlo, če me ne bi še izjemno bolel trebuh. Upam da mi boste dali kakšen koristen nasvet. Lep pozdrav.

Pozdravljeni!

O napihnjenosti oz meteorizmu smo na formumu že veliko napisali.Meteorizem je lahko posledica požiranja zraka med hranjenjem-aerofagija ali pa posledica bakterijske razgradnje neprebavljene hrane.
Hrana, ki lahko povzroča pline:
Večina hrane, ki vsebuje ogljikove hidrate povzroča pline. Od sladkorjev predvsem rafinoza, laktoza, fruktoza in sorbitol. Rafinozo v večjih količinah najdemo v fižolu, v manjših pa v zelju,brstičnem ohrovtu, brokolih, špargljih… Fruktoze je veliko v čebuli, artičokah, hruškah in pšenici. Sorbitol najdemo v jabolkah, hruškah, breskvah in suhih slivah.
Škrob-večina živil,ki vsebuje škrob povzroča pline (krompir, koruza, pšenica..)Riž je edino živilo, ki ima škrob in ne proizvaja plinov.
Vlaknine-veliko živil vsebuje topne in netopne vlaknine. Le netopne vlaknine praktično ne proizvajajo plinov (sem spadajo pšenični otrobi, cela zrna in nekatera zelenjava)
Maščoba in proteini povzročajo malo plinov (meso, perutnina, ribe, jajca). Od zelenjave prihajajo v poštev solata, paradižnik, bučke, avokado, olive. Od sadja dinje, grenivka, jagodičevje, češnje. Od hrane, ki vsebuje ogljikove hidrate priporočajo le kruh brez glutena, rižev kruh, riž.

V tujini prodajajo pripravke, ki vsebujejo digestivne(prebavne) encime kot so npr. laktozni dodatki, ki omogočajo, da ljudje lahko uživajo normalno hrano. Lahko poskusite uživati SAB simplex (vežejo pline). Vsekakor je potrebno izključiti tudi celiakijo.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni!

Že nekaj let opažam napihnjenost po zaužiti hrani, kar spremljajo smrdeči vetrovi in močni krči v črevesju. V lekarni sem si kupila Herbion za žolč in kakšno leto je bilo vse v redu. Sedaj so se težave zopet pojavile. Veliko sem aktivna, kar pa se hrane tiče, pa se verjetno ne prehranjujem dovolj zdravo (študentsko prehranjevanje). Vendar včasih spijem le jogurt ali pojem jabolko, pa kljub temu čutim krče, iz katerih se razvijejo vetrovi. Ne vem, če ima kakšne veze s tem, toda več let že imam ginekološke probleme (vnetja). Kakšnih zdravil pa ne jemljem. Prosim svetujte mi, kaj naj storim. Brala sem že o raku na črevesju, tako da sem sedaj še dodatno zaskrbljena. Lp

Spoštovani!

Napihnjenost je zelo splošna in žal pogosta težava. Ne pomeni še, da je karkoli narobe z vami in vašimi prebavili. Jejte na 3 ure, malo, veliko se gibajte. Za žejo pijte bebe čaj. Ne pijte pijač z mehurčki. Če to ne pomaga, vzemite SAB simplex tablete, ki zmanjšajo tvorbo plinov.

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Spoštovani,

zadnji dve leti sem napihnjena skoraj vsak dan. Ni važno kaj pojem, saj vedno čutim napihnjenost v trebuhu in se počutim kot da sem noseča, trebuh se mi vidno poveča. Zaradi tega se težje gibam, nimam volje do aktivnosti, sem tudi pod stresom. Občutek imam kot, da mi bo trebuh vsak čas počil. Občasno me boli vse do želodca. Z prebavo nimam nikakšrnih problemov, tudi aktivna sem dovolj. Moram pa omeniti, da se ne prehranjujem najbolj zdravo, stara sem 21 let in v času študija nikoli ne najdem časa zase in prehrano. Je mogoče to vzrok? Velikokrat sem tudi zmučena, čeprav spim tudi več kot 10 ur, saj čutim veliko utrujenost. Nekoč sem bila športni obsedenec, sedaj pa zaradi teže v trebuhu nimam volje in moči. Bila sem 2 leti nazaj na ultrazvoku vendar je bilo vse ok, tudi kri ni pokazala ničesar, vendar pa imam že 3 leta kronična ginekološka glivična vnetja. Ali je možno, da je to povezano s tem? Sem mogoče okužena s kandido? Obstaja kak test, ki lahko pokaže okuženost telesa s kandido? Probala sem tudi že z raznimi jogurti, ki so zadevo omilili le za kratek čas. Je vzrok prehrana?Mogoče OH,sladke stvari? Ker tudi ko pojem sadje, jogurt imam včasih težave. Zadnji teden pa imam tudi kislino, ki jo zaenkrat omili rupurut.
Zanima me, če obstajajo krvi ali kakšni dihalni testi, da mi ni potrebno iti na gastroskopijo, ker mi to predstavlja stres in paniko, že samo ko razmišljam o tem, zaradi nenehnih bolečin.

Za odgovor se Vam že vnaprej zahvaljujem.
LP

Pozdravljeni!

Napihnjenost je lahko posledica različnih dejavnikov. Lahko gre le za t.i.aerofagijo-med prehranjevanjem pojeste veliko zraka. Lahko je posledica celiakije, ki jo dokažemo s pomočjo krvnih preiskav in gastroskopije. Napihnjenost lahko povzroča fruktoza v prehrani, lahko je poseldica laktozne intolerance. Naštela sem vamle najpogostejše vzroke za napihnjenost. Glede na težave, ki jih opisujete, boste morala obiskati zdravnika in opraviti določene preiskave-tudi endoskopske.

Lp,Nataša Smrekar

LEPO VAS PROSIM ZA ODGOVOR!!!Zelo me skrbi!!!
Stara sem 36 let,menstruacije niso redne, odvisno, včasih so včasih niso.
Problem oz.imam bolečino v trebuhu.Vsak mesec me po menstruaciji še dva tedna boli trebuh oziroma imam krče od popka navzdol, do jajčnikov in nazaj v ledveni del Zbada me tudi v predelu kjer naj bi bili žolč, ampak ne vedno, .Krči trajajo nekje 5 minut in minejo, in se spet pojavijo čez en čas.Blato in prebava sta vredu,driske ni.Tudi na blatu ni ničesar videt.
Kadar je nevzdržno vzamem Linox,Ta sicer pomaga ampak je naslednji dan vse isto in vse isto boli.Ne vem ali naj za te krče,ki minejo in se čez čas spet pojavijo jemlem sploh kakšne tablete?In katere?
Ali je možno,da me bolijo trebušne mišice od poroda( rodila sem pred 11 leti)?
Bila sem pri ginekologu, ta pravi,da so to krči dal me je na Ginekološki ultrazvok.(tega imam komaj čez mesec in pol).
Ampak do takrat je še kar lep čas, jaz bi pa rada izvedela vsaj mnenje, da me ne bi toliko skrbelo kaj je narobe, zato vas prosim za odgovor!
Ni mi jasno zakaj me trebuh vedno boli vsak mesec takoj po menstruaciji.Ginekolog pravi,da ne vidi ničesar resnega.Dal me je na odvzem krvi in urina.Na rezultate še čakam.

hvala za odgovore
lp
lp

Pozdravljeni!

Glede na opisane težave je najbližja diagnoza endometrioza (prisotnost endometrija izven maternice), saj so težave tesno povezane s ciklusom. Endometriozo pri rutinskem ginekološkem pregledu težko ugotovimo, ponavadi je potreben ginekološki UZ, včasih celo diagnostična laparoskopija (z inštrumentom v narkozi pogledamo v trebušno votlino).

Lp,Nataša Smrekar

Kako pa poteka Ginekološki ultrazvok?
In ta poseg /diagnostična laparoskopija (z inštrumentom v narkozi pogledamo v trebušno votlino).)?
hvala za vse odgovore.
lp

Pozdravljeni!

Ginekološki UZ-z ultrazvočno sondo, ki jo vstavimo v nožnico, pregledamo rodila in okolico.

Laparoskopija- poseg poteka v narkozi. Kirurg prereže popek in skozi omenjeno mesto vstavi v trebuh poseben inštrument. Ogleda si trebušno votlino in če je potrebno, vzame koščke za pregled.

Lp.Nataša Smrekar

New Report

Close