Pozdravljeni,
imam težavo ki je nikakor ne moremo rešiti in ne vem več kam naj se obrnem. Stara sem 28 let in imam zadnje mesece izredno napihnjen trebuh,tako kot bi bila noseca vsaj 6-7 mesecev. Bila sem pri splošnemu zdravniku in naredila sma ultrazvok, ki je pokazal da imam ogromno zraka v trebuhu oz. v črevesju. Potem sem poizkusila dieto da sem ločevala beljakovine in OH in pred tem vzela tableto Reglan,stanje ni bilo nič boljše. Potem mi je zdravnik rekel da sumi intoleranco na laktozo in možnost celiakije, tako da se zdaj vsemu temu izogibam pa sem še vedno napihnjena. Ponavadi popoldan,ne vsak dan,vsak drugi pa sigurno. Takrat imam tudi zelo neprijeten občutek v trebuhu (kot da mi ga bo raztrgalo). Vem da nekaj ni vredu in res ne vem več kaj bi lahko bilo narobe (test za ščitnico sem opravila in je vredu). Ali mi lahko prosim vi svetujete kam oz. na koga se naj obrnem da bi mi lahko pomagali? Kaj je še možno da bi bilo narobe da sem tako zelo napihnjena?
Za odgovore se Vam najlepše zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!
Doris Grudnik
Spoštovani!
O napihnjenosti oz meteorizmu smo na formumu že veliko napisali.Meteorizem je lahko posledica požiranja zraka med hranjenjem-aerofagija ali pa posledica bakterijske razgradnje neprebavljene hrane.
Hrana, ki lahko povzroča pline:
Večina hrane, ki vsebuje ogljikove hidrate povzroča pline. Od sladkorjev predvsem rafinoza, laktoza, fruktoza in sorbitol. Rafinozo v večjih količinah najdemo v fižolu, v manjših pa v zelju,brstičnem ohrovtu, brokolih, špargljih… Fruktoze je veliko v čebuli, artičokah, hruškah in pšenici. Sorbitol najdemo v jabolkah, hruškah, breskvah in suhih slivah.
Škrob-večina živil,ki vsebuje škrob povzroča pline (krompir, koruza, pšenica..)Riž je edino živilo, ki ima škrob in ne proizvaja plinov.
Vlaknine-veliko živil vsebuje topne in netopne vlaknine. Le netopne vlaknine praktično ne proizvajajo plinov (sem spadajo pšenični otrobi, cela zrna in nekatera zelenjava)
Maščoba in proteini povzročajo malo plinov (meso, perutnina, ribe, jajca). Od zelenjave prihajajo v poštev solata, paradižnik, bučke, avokado, olive. Od sadja dinje, grenivka, jagodičevje, češnje. Od hrane, ki vsebuje ogljikove hidrate priporočajo le kruh brez glutena, rižev kruh, riž.
Meteorizem je ena med pogostejšimi funkcionalni motnjami prebavil, za katere žal nimamo ustreznih zdravil.
V tujini prodajajo pripravke, ki vsebujejo digestivne(prebavne) encime kot so npr. laktozni dodatki, ki omogočajo, da ljudje lahko uživajo normalno hrano. Lahko poskusite uživati SAB simplex (vežejo pline).
Iz vašega dopisa ni razvidno, koliko časa ste uživali brezglutensko dieto, ker po kratkotrajni dieti pri celiakiji ni pričakovati izboljšanja.
Lp,Nataša Smrekar