V zadnjm casu se mi dogaja, da po vsaki hrani ostane trebuh močno napihnjen in napet. Proti veceru trebuh izgleda tako, kot bi bila v cetrtem mesecu nosecnosti. Poskusila sem tudi s tabletami Kandido, vendar niso pomagale. Sedaj sama poiskušam ugotoviti, katera hrana me napihuje, trenutno sem opustila hrano v kateri je prisoten gluten. Brez glutensko se prehranjujem kak teden in mislim da je stanje nekoliko boljše. Ali je možno, da sem občutljiva na gluten, ali obstajajo kakšni testi, kjer bi se dalo to ugotoviti? Hvala za vas odgovor in lp.
Bolezen, ko gre za glutensko intoleranco, se imenuje celiakija. Glavna težava je driska z napenjanjem, hujšanje zaradi izgube hranil z drisko, ker črevesna sluznica ne more vsrkati teh snovi, ker je prizadeta. Napenjanje samo je za diagnozo premalo. Seveda obstajajo testi, ki jih delamo ob kliničnem sumu na celiakijo. Kar se tiče napenjanja, svetujem predvsem jesti manjše obroke 5x na dan, piti čaj iz janeža in kumine, npr. Be be čaj, vzamite probiotični preparat, ki ga kupite v lekarni, ne probiotični jogurt. Jejte zdravo mešano hrano. Vedeti pa morate, da hrana, bogata z vlakninami, povzroča flatulenco. Normalno mora človek izločiti pline po naravni poti do 20x na dan.
Lep pozdrav! Marija Štefančič Gašperšič