Lep pozdrav
Ker se na tem forumu najde ogromno uporabnih odgovorov upam, da boste lahko pomagali tudi meni.
Problem je v tem, da imam kljub rednim (5) nizkokaloričnim (od 1200-1500kcal) obrokom in vsaj 3X tedensko telesno aktivnostjo (Orbitrack ali rolanje + vaje za tebuh po nasvetu na strani mojTrener) precej napihnjen trebuh.
Mi lahko razložite zakaj oz. katera hrana povzroča takšen trebuh?
Je morda razlog preveč sadja? Na dan med drugim pojem vsaj pol kg različnega sadja (jabilka, nektarine, marelice,…). Je to preveč?
Hvala že vnaprej in lep pozdravček
Jaz ti lahko povem, da sem več kot tri leta hodila naokoli z zelooo napihnjenim trebuhom ob tem, da je bila moja prehrana nizkokalorična in da sem vaditeljica aerobike, poleg tega se ukvarjam se z različnimi športi.Problem je bil v tem, da sem jedla pretežno sadje in zelenjavo(solate, neprekuhano), torej skoraj nič tople hrane.Zdravnica mi je svetovala, da naj za nekaj časa opustim “mrzlo” prehranjevanje in naj si začnem hrano kuhat, tako so nastale različne zelenjavne juhe, pa kompoti in podobno.Pomagali so mi LCA jogurti, opustila sem pitje kave, zvečenje čigumijev in res pazila, da sem jedla vsake tri ure,….danes je nekoliko bolje se vedno moram pa zeloo pazit kaj jem, surovega sadja, ki ga obožujem, pa se vedno ne smem, upam, da sem ti kaj pomagala.
Lp,
Nočem se v nič vtikat, ampak, če sem prav razumela, imaš rada sadje in ga ne ješ, ker imaš pač potem napihnjen trebuh????!!!!
Razumem, da se kdo odpove sladkarijam ali čipsom, kavi – ampak SADJU??? Ki ga IMA RAD????!!!
Pa kam gre ta svet…. Dobesedna obsedenost s prehranjevanjem, ki pa je nekaj naravnega.
Ja, prav si razumela, ocitno pa nikoli se nisi trpela za bolecitrebuha,…ni vse estetskega izvora, da bo s vedela,…ce pojem surovo marelico se mi enostavno trebuh napne in me neizmerno boli, takrat ne pomega ne Rupurut ne Sabsimplex, nic,…torej ce ne ves kako doloceno stanje zgleda te lepo prosim, da komentarje kot jih pises zadrzis zase!Seveda lahko jem sadje, ampak, za posledice neizmernih bolecin lahko potem pripisem le sebi, na zalost!!
Pisala bom komentarje, kakršne želim.
O napihnjenem trebuhu si govorila, kot da gre že spet za obsedenost z lepoto. V večini primerov itak gre. Tudi jaz pa poznam veliko primerov, kjer želodci oz. prebava ali karkoli že težko prenaša določene stvari – nič novega, sicer pa o tem pri tebi ni bilo nič govora najprej.
Sicer pa, kot sem že rekla – žalostno je, da je hrana postala tak problem.
LP!
se strinjam – hrana je resnično postala problem! tudi sama imam težave z napihnjenostjo in res je izjemno neprijeten občutek (bolečina)…tudi sama še nisem ugotovila od česa in zakaj.sem pa se že zaradi tega odpovedala marsikateremu okusnemu grižljaju.žal!
se pa tudi zgodi,da me že napihne,četudi ne jem ničesar.tako da tisti,ki teh težav nimajo,naj nas ne sodijo prehitro!
Res je, tudi mene napihne (mogoce se bolj) takrat kadar nic ne jem in zelooo boli!,baje je to velika napaka, kajti nasi obroki bi morali biti res striktno sestavljeni in predvsem vneseni v organizem na tri ure!Vedi , da vem in te razumem kako neprijetna je predvsem bolecina, da ne govorim o tem, kako grozno je , ko si tako zelo napihnjen, da ne mores zapeti niti enega samega kosa garderobe.
Predvsem , ne sodite prehitro in ne napadajte ljudi, ker menim, da ta forum ni namenjen temu!
LP,
ja. sem že tudi sama ugotovila, da mlečni izdelki in siri niso primerni zame (tudi temu sem se že odpovedala, čeprav jih obožujem). res pa je, da delam morda to napako, da nimam več obrokov na dan, ampak ponavadi le tri in to večje. malica v službi, kosilo doma in večerja. žal, zaradi ritma ki ga živim, si ne morem privoščiti drugačne razporeditve hrane.
Do 12-te ure ni priporočljivo obremenjevati želodca, zato lahko za zajtrk in dopoldansko malico ješ surovo sadje, ki samo zastaja v želodcu zelo kratek čas, zato ne ustvarja vetrov oziroma napihnjenosti. Če pa pred tem uživaš kakršne koli beljakovine, ki že po naravi zahtevajo kislo reakcijo za razkroj, pa v želodcu ustaviš sadje, ki pa začne zelo hitro gniti in to ustvarja napihnjenost. V kislem nastane efekt prezervacije, sadje se ne more razkrojiti in iti naprej, zato začne gniti in ustvarjati pline.
NEKATERI mlečni izdelki so težko prebavljivi in zastajajo v želodcu zelo dolgo oziroma nekateri ljudje imajo tako rahlo želodčno floro, da enostavno niso kos beljakovinskim kamnom, kot je to sir. Nikakor pa v to skupino ne spada jogurt, kajti le-ta je že delon fermentiran in zato lažje prebavljiv. Najboljši so manj mastni kefirji ali jogurti z dodanimi bakterijskimi kulturami.
Za preprečevanje napihnjenosti trebuha pa se je dobro izogibati tudi kompleksnim ogljikovim hidratom. V to skupino spada predvsem krompir (=škrob) in natrijevi glutaminati (=emulgatorji) v obliki pospeševalcev okusa, barv in obstojnosti. Skratka ne uživaj umetnih pijač, predvsem tistih ne, ki so oranžne barve, pa tudi tistih “space”-ovskih kot so modre ali zelene. To je kemija, ki uničuje naravno želodčno in črevesno floro. (Poleg čistega sladkorja (sladkarij), kave, alkohola)
P.S. Tea, upam da sem bila dovolj izčrpna,
LP
Pozabila sem dodati glede tistega o majhnih obrokih.
Le-ti pomenijo manj obremenjevanja želodca in hitrejši razkroj oziroma prebava hrane. Prej ko gre ta naprej – manj napihuje. Poleg tega pa je prisoten še psihološki faktor: če velikokrat ješ nisi nikoli lačen, zato v celem dnevu manj poješ, kot če ješ manjkrat. Takrat moraš zraven nahraniti še oči.