Napenjanje ob dojenju
Pozdravljeni, na vas se obračam z sledečo težavo; z skoraj 7 mesečno hčerko je že 2 meseca prisotna enaka težava in sicer ob dojenju se zelo napenja, boleče oglaša in skuša prdeti, ne more se lepo podojiti, ves čas se odstavlja. Videti je, da bi rada še jedla, saj se še pristavi, vendar se vnovič začne napenjati in videti je, da ji nekaj ne ustreza. Naj omenim, da jo navadno začne bolj napenjati tudi sredi noči, spanje je bolj slabo. Dober mesec že uvajava gosto hrano, vendar nisem opazila vzorca povezanega s tem. Skrbi me, kaj bi jo lahko mučilo, saj sve se prve 4 mesece dojile brez teh težav, nato pa to.. tudi kaka redno, imave probiotik, koroške kapljice… Pediatrinja ob omembi tega ni komentirala ničesar. Imela je tudi kontrolo krvi in urina, blato je normalno bp. Kaj bi lahko bilo krivo, bi me moralo skrbeti? Hudo mi je, da se ne podoji v miru, da se ves čas odstavlja in strahoma vnovič pristavi, precej agresivno poteka ta podoj, skupaj redko spravima več kot 2-3 minute. Sama pazim kaj jem, uživam celo ovseno mleko
Prosim za pomoč/nasvete
Ne vem, če bom uspela kaj pametnega svetovati. Ker so težave res neznačilne…
Še najbolj se mi zdi podobno bolečim krčkom požiralnika in črevesja, ki so povezani z “besnim, ihtavim” sesanjem v razmerah, ko iz dojke ne priteče mleko dovolj hitro ali v dovolj veliki količini. Slednje je še najbolj verjetno zato, ker so ponoči (ko ima večina mam “starejših” dojenčkov že manj mleka) dojke bolj prazne. Morda enkrat poskusite mleko iz dojke izbrizgati in ponuditi po steklenički (če ga v 5-10 mintah nabrizgate manj kot 150 mL, ga očitno primanjkuje).
Vsekakor so težave sicer zoprne, moteče, a nikakor niso pomembne za zdravje in razvoj vaše deklice. Ki bo itak v nekaj mesecih imela dojenje zgolj za crkljanje, po obroku goste hrane ali za nočno uspavanje.
Lep pozdrav,