napenjanje in vetrovi
Dober dan.
Že nekaj časa imam težave z napenjanjem (od poletja), pojavlja se skoraj po vskai stvari, ob tem pa se pojavljajo tudi vetrovi. Stara sem 21 let, drugače zdrava, opažam pa, da mi predvsem težave povzročijo surove stvari (hruške, brokoli, cvetača, citrusi, grozdje ipd.). Zato sem sadje zreducirala tako, da uživam le še banane, jabolke in kaki. Napenjanje se še vedno pojavlja, kar me že pošteno moti. Poskusila sem že s sab simpleks-om, kapsulami iz zelišč, janeževim in zeliščnim čajem ter probiotiki, pa ni bilo blaznega efekta. Ali mi lahko kaj svetujete.
Pozdravljeni!
Napenjanje in napihnjenost je občutek povečane količine plinov v prebavilih.
Eden izmed vzrokov povečane količine zraka v prebavilih, je nedvomno nastajanje plinov v prebavnem sistemu. Pri bakterijski presnovi hrane v črevesju namreč nastajajo vodik, metan in ogljikov dioksid. Še posebej veliko teh plinov nastane ob razgradnji določene vrste hrane, na primer: fižol, zelje, jabolka, mlečni izdelki,…
Pri ljudeh s pomanjkanjem encimov, ki razgrajujejo določene sladkorje (npr. fruktoza), nastaja večja količina plinov po zaužitju hrane, ki vsebuje te sladkorje.
Rešitev je v izogibanju hrani, ki je težko prebavljiva; predvsem so to stročnice in glavnata zelenjava (zelje, cvetača, brstični ohrovt, brokoli), orehi, arašidi, trda jabolka, melone, sveže sadje, čebula, mleko, svež kruh,…
Zmanjšati je potrebno tudi vnos sladkorja fruktoze, ki je v sadju in sadnih sokovih. Jesti je treba počasi, obroki naj bodo redni in majhni. Med jedjo bodite pozorni tudi na dihanje (da ne pogoltnete večjih količin zraka).
Za lajšanje omenjenih težav v lekarni svetujemo:
– probiotične pripravke,
– Sab-simplex žvečljive tablete,
– prehranska dopolnila, ki vsebujejo naravne encime iz papaje, ananasa in fermentirane pšenice (NOW Papaja, Shnell Digest, Granozym, Nutrilab Encimal,…),
– zelišča kot so kamilica, kumina in janež, poprova meta, saj pomirjajo krče in pomagajo odvajati črevesne pline,
– ingver, ki pomaga izboljšati prebavo,
– Iberogast kapljice,….
Glede na to, da ste poskusila že ogromno pripravkom, je možno še, da vam primanjkuje določenih prebavnih encimov. Svetujem vam, da poskusite z uporabo prehranskih dopolnil, ki vsebujejo naravne prebavne encime.
Surovo sadje ali sveže sadne sokove ne zuživamo po jedi. Priporoča se uživanje vsaj eno uro pred obrokom ali tri ure po obroku. Pred, med in po obroku ne uživamo surovega sadja ali svežih sadnih sokov.
Če ne bo nič pomagalo priporočam uživanje prekuhanega sadja in zelenjave.
Naj za konec navedem še kratek seznam hrane, za katero je znano, da lahko napenja in se jo je potrebno nekoliko bolj izogibati:
jabolka, marelice, fižol, otrobi, brokoli, brstični ohrovt, zelje, korenje, cvetača, mlečni izdelki, jajčevec, orehi, čebula, breskve, hruške, slive, rozine, tunina.
Lep pozdrav,