napaka pri dvojcku
Lep pozdrav, prosim Vas za nasvet.
Pred kratkim sem rodila enojajcne dvojcice, monoamnioti, torej brez pregrade v eni posteljci in enem ovoju.Ena od njih je imela napako ledvic, secni sistem ni bil dobro razvit, ledvice so bile manjse in zal ni bilo pomoci, ker niso delovale.Umrla je 21 dni po rojstvu.Seveda so opravili gensko testiranje pri obeh.Ta, ki je imela okvaro, je bilo vse vredu z genetiko, pri drugi pa so razbili epruveto in izgubili kri.Sedaj pa sprasujem, ali je smiselno opravit genetsko raziskavo za drugo dvojcico ter pri meni in partnerju.Sicer nam svetujejo, z drugo dvojcico je zdravstveno zaenkrat vse vredu, celo bolj napredna je kot bi pricakovali v tej stopnji, ker je bila nedonosencek.
Priznam, da me je malce strah, ceprav so ti vrste dvojcki najbolj rizicni sploh in se veckrat pojavijo nepravilnosti.
Naj se povem, da pa na presenecenje, nimajo enakega DNK, kar naj bi tudi se dogajalo pri tej vrsti dvojckov.
Upam, da nisem bila predolga.
Lepo Vas pozdravljam
Najverjetneje je, da imata oziroma sta imeli dvojčici enak (v vašem primeru normalen kariotip).
Vzrok za prirojene napake organov pri genetsko identičnih dvojčkih so največkrat nepravilnosti žilja v skupni posteljici ali prepletanje popkovnic, ki ima za posledico nepravilno prekrvavitev kar vodi v disrupcijo organov.
Dokler je deklica zdrava in se lepo razvija ni nobene potrebe,da bi jo preiskovali saj potrebuje vso svojo energijo in moč, da pridno raste.
Napisali ste, da DNk dvojčic ni bila identična. Kaj je bilo preiskovano in kaj so ugotovili?
Kot vidite sploh niste bili predolgi ampak obratno, Zanima me vaš odgovor.
LP
Lep pozdrav, res hvala za Vas odgovor.Kar se tice preiskav so opravili kompletne preiskve dvojcic,pri tej ki je zal umrla, je bil genetski test vredu, torej brez kromosomskih napak, vse ostale organe je imela vredu, brez bolezni, le ta secna pot je bila nerazvita in ledvicke.
Druga, ki jo imamo doma, pa je z strani medicinskega vidika zaenkrat zdrava, naredili so ji vse teste, ki jih naredijo novorojencem, sedaj gremo se le na UZ kolkov ter se enkrat bodo naredili UZ ledvick.Ona nima tezav z uriniranjem, zaenkrat je vse vredu, ledvice delujejo kot treba, opravili so tudi UZ glave in tudi vredu.V treh tednih je narasla za 5cm in pridobila na tezi 500g
Hocejo ji samo se enkrat narediti genetski test, ker so prvic izgubili kri???nekaj podobnega ali razbili.Pa se ta test hocejo narediti zaradi te prve, ker takrat se nismo imeli rezultatov.
So pa ob porodu bili sokirani nad popkovino, ki so jo shranili za raziskave,ker so bile tako prepletene in polne vozljev.
Je pa res, da imata razlicen DNK.
Ampak ti nadaljni testi..nisem prepricana in me je po eni strani strah.
14.10 imamo spet prgled.Puncka se mi smili,ker se pocutim, kot da jo imajo za laboratorijsko misko, po drugi strani pa vem, da hocejo narediti vse.
Res sem zmedena.In se zelijo od nas genetsko preiskavo…Ce pa je vse bilo vredu z tisto prvo, verjetno je potem vredu tudi z drugo???
hvala se enkrat
lep pozdrav
Da, če vas prav razumem DNK analiza torej ni bila narejena.
Enojajčni dvojčici imata daleč najpogosteje enak kromosomski izvid (kariotip). Ker vaša hčerka, lepo uspeva in je še tako majhna, lahko s kromosomsko analizo počakate, saj punčka ne bo odšla nikamor. Dogovorite se lahko, da te analize opravijo, če bo to potrebno kasneje. Sicer pa je najbolje, da jim zaupate svoje dvome o potrebnosti te preiskave, zato da vam lahko natančneje obrazložijo, zakaj želijo to analizo opraviti .
LP