Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Napadi lakote

Napadi lakote

Spoštovani!

Star sem 30 let in zadnja dva tedna se mi nekaj čudnega dogaja. Stalno sem lačen, ampak res stalno!
Recimo danes sem pojedel za kosilo ogromno krompirja, res ogromno in čevapčiče. No čez eno uro sem bil spet tako lačen, da se kar tresem. Poskusim se zamotiti, spiti vodo, vendar ne mine ta občutek lakote. Izmeril sem si sladkor in je bil 6.7. Na tešče je bil 3.9.
Naj omenim, da že pol leta jemljem hidrokortizon 10 + 5 + 5 zaradi insuficience nadledvičnice po medrolu. Ščitnica je bila pregledana pred mesecem dni in je čist v redu.
Ni mi jasno od kje ta lakota, če pa je sladkor normalen, hipoglikemija očitno ni. Bojim se, da gre mogoče za kak tumor na hipofizi, ki bi povzročal te napade lakote in hkrati insuficienco. Kajti po ACTH stimulaciji kortizol sploh ne naraste in se zdi to vsem malo čudno, ker sem bil na medrolu samo dva meseca. Noben pa ne pomisli, da je mogoče kaj narobe z hipofizo. Imam tudi izpade vidnega polja, tako imenovane skotome. Vendar mi je zdravnica rekla, da so to očesne migrene. Ne vem no, sam več ne vem, kaj si naj mislim. Vsak dan čedalje več jem in tako se bom res zredil.

Prosim za vaš nasvet!

Pozdravljeni,

jejte večkrat in po malem. Glede ostalih težav pa pojdite k svojemu zdravniku, da pregledata izvide in ugotovita, če je potrebna ponovna napotitev k endokrinologu.

Lep dan

Karmen Janša

Karmen Janša

Spoštovana dr. Janša!

Jaz bi imela podobno vprašanje. Zadnje čase sem konstantno lačna. zdravnica mi je pregledala ščitnico in je v redu. Danes sem dve uri po kosilu bila zelo lačna in si izmerila sladkor. Bil je 5.6. Kako sem lahko kljub normalnemu sladkjorju in po kosilu tako hitro lačna?

Pozdravljeni,
povečana lakota po obroku je najpogosteje posledica ogljikovih hidratov (OH) z visokim glikemičnim indeksom, to so enostavni OH, ki se hitro absorbirajo iz prebavil v kri. Sprožijo hitro in veliko sprostitev inzulina, kateri je povišan še nekoliko dlje, ko OH v prebavilih ni več. Ta pribitek inzulina sproža lakoto.
Svetujem, da uživate OH z nizkim glikemičnim indeksom, na primer zelenjavo, stročnice, živila z veliko vlaknin. Izogibajte se sladkim jedem, sladkim pijačam, jedem iz bele moke, nenadni veliki količini sadja..

Lep dan

Karmen Janša

Karmen Janša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close